Потребител: анонимен

свят

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара

02.02.2023 18:08

След две седмици грип с мъчителна кашлица в мъглива София, краткотрайното пътуване до непознато Мароко след първоначално безпокойство премина в приятна изненада, още щом самолетът ни кацна на модерното летище в старата имперска столица - град Маракеш, граничещ с пустинята Сахара под Атласките планини. [... ]

Бергамо след пандемията: изложбите, пиците и тълпите от туристи са още по-големи

29.01.2023 09:56

Дългоотлаганата заради пандемията изложба с картини на Караваджо, както и нискотарифното летище привличат отново тълпи от туристи в италианския град Бергамо. [... ]

Корфу: смесица от гръцки и италиански стил след 400 години венецианско управление

15.05.2022 15:14 - Анелия Генова

Въпреки че сме чели, слушали и гледали толкова много за него, нито за миг не се разочаровахме от престоя си там. Гръцкият остров е още по-вълшебен, околкото си представяхме. [... ]

- a a a + |
 

До плажовете край Солун покрай река Брегалница и Дойранското езеро

08.12.2022 15:46

Едно импровизирано пътуване из забравената близка "Балканска чужбина".

До плажовете край Солун покрай река Брегалница и Дойранското езеро

Първата безковидна есен ни дава възможност да стигнем до Солунската ривиера, вместо през рисковото Кресненско дефиле и опашките на Кулата, като се отклоним от Благоевград към Република Северна Македония през ГКПП "Станке Лисичково" и по добрите шосета на "роднините" да сравним романтичните си представи за река Брегалница, град Щип и езерото Дойран с реалността. Удължаването на маршрута София-Катерини е незначително, а преживяването си струва.

До плажовете край Солун покрай река Брегалница и Дойранското езеро

Паркирането в Щип -"града на ВМРО", не бе проблем край внушителната църква, която 12-годишното "подрастващо", което пътуваше с групата ни, нарече "зловеща" точно пред благия местен свещеник-пенсионер дедо Николче, та отецът взе повод да разясни мeстния архитектурен код на зидарската задруга от 19-ти век в Брегалнишкия район.

До плажовете край Солун покрай река Брегалница и Дойранското езеро

С единен музеен билет "за странци" може да се разгледат всички добре подредени отдели на музея. Още при влизането в главната старинна къща съзираме "пианото на Брамс", денесено от родолюбива попска внучка след брака й с австроунгарски аристократ в далечна Хърватия.

До плажовете край Солун покрай река Брегалница и Дойранското езеро
Дарителският жест на романтичната щипянка пресича всякакви съмнения колко време великият композитор е свирил точно на това пиано, а в оскъдните ни музикални представи първата грешка за напипано авторство е "Мечтанието" на Шуман с оправдание, че май са били съвременници. Мечтанието  за единно минало и общо бъдеще като да се подкрепя в музея от автентично ученическо свидетелство с изучаваните езици и подписа на "главния учител" Гоце Делчев. Развеселяващ оптимизъм пък буди оригинален военновременен документ от Първата световна война, според който доктор от противомаларичната станция предписва на щипския майстор-въжар диетичен бял хляб.

До плажовете край Солун покрай река Брегалница и Дойранското езеро
Предхристиянската класическа епоха в Главния музей в Щип е представена  с оригинални археологически находки като фалическо бардуче от глина и гърне с рисунка, наподобяваща "Звездата на Вергина". Етнологията има отделна зала, посветена на отдавна изчезналите щипски юруци.

До плажовете край Солун покрай река Брегалница и Дойранското езеро

Някогашната "люлка на ВМРО-войводите" - Ново село, вече е квартал на Щип и с любопитство научаваме, че освен колосите Тодор Александров и Ванче Михайлов там е роден академик Тодор Павлов - ОФ/регент на детето-цар Симеон II и идеолог на БКП.

До плажовете край Солун покрай река Брегалница и Дойранското езеро
Паркираме в Ново село пред друга старинна къща към музея, където разглеждаме неизвестна в България колекция "ВМРО восъчни фигури", за които "подрастващото" от групата каза, че имали "кахърен израз", с изключение на Гоце Делчев и Баба Ванга.

По-нататък по маршрута след Щип преди Струмица виждаме табела за село Щука, откъдето, чували сме, са родом Баба Ванга и бащата на Сергей Станишев. Половинчасовото отклонение дотам богато ни се отплаща, когато местни хора ни даряват кошница с райски ябълки (в РСМ ги наричат "японски").

Около самата Струмица виждаме крайпътни мотели и кръчми с неонови надписи "Мис Стоун", което поражда у нас противоречиви размисли, докато преминаваме и покрай Благотворителния център "Мис Стоун", който извършва социален патронаж вече 22 години.

Още по-горчиви мисли ни връхлитат, когато след отлично поддържано 110-годишно гръцко военно гробище на разклона Валандово/Дойран, навигацията отказва да ни посочи местонахождението на далеч по-скромния и неотдавна възстановен паметник на български герой от Междусъюзническата война - полковник Каварналиев.

До плажовете край Солун покрай река Брегалница и Дойранското езеро

Лутаме се из крайпътните шубраци и все се надяваме някой скромен патриот да качи в интернет gps-координати за военния паметник, който в наши дни следва да се почита от страните-атлантически съюзнички. Такъв съюзнически евроатлантически дух ни лъхва на брега на есенно ветровитото Дойранско езеро: центърът на опустялото курортно селище Нови Дойран впечатлява с множество полицейски коли от Унгария, на която изглежда е ред да пази от мигранти границата между еврочленката Гърция и кандидатката РСМ. Изглежда, че зъболекари от цяла РСМ през летния сезон опазват стоматологичното здраве на съседна Гърция, защото табелите на зъболекарските кабинети в Нови Дойран са повече от ваканционните балкони. След сезона единствената работеща кръчма на Дойранския бряг предлага езерна червеноперка на приемлива цена, а в местен супермаркет купуваме още едри райски ("японски") ябълки, защото са по 1,5 лв./кг. 

Преминаването в Гърция е много бързо и спокойно, отделно от местните ТИР-ове, и това е транспортна опция за лятно пътуване към гръцките морски курорти, която ви препоръчваме: има какво да се види по пътя, вместо да шофирате "на нокти" в убийствения трафик през Кресна и Кулата.

Изборът е ваш.

 

Екип на ИНФОТУРИЗЪМ

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

свят - АРХИВ

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара [02.02.2023] Бергамо след пандемията: изложбите, пиците и тълпите от туристи са още по-големи [29.01.2023] Корфу: смесица от гръцки и италиански стил след 400 години венецианско управление [15.05.2022] Непознатата близка "Балканска чужбина" [19.04.2022] През Великия пост до библейските места в Йордания [22.03.2022] През ковид блокадата на културен туризъм в Санкт Петербург за руската Коледа [10.01.2022] Насладете се на приключения в Украйна [20.08.2021] На Крит всичко е спокойно [08.08.2021] Истрия - история с вкус на трюфели [03.07.2021] Болград амбициозно развива вътрешен туризъм и крои планове за след пандемията [20.01.2021] Виена: добре дошли обратно [12.08.2020] Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо" [20.02.2020] 6 Европейска Коледа преди "Божик" в старокалендарна Република Северна Македония (РСМ) [30.12.2019] 1 Билбао и Сан Себастиан - гостоприемство и изискан стил [13.09.2019] Катедралата в Лихен и полската хусария [06.05.2019] Преспански камбани бият за Великден на остров Св. Ахил [28.04.2019] Под земята [13.04.2019] Защо да посетим Полша? [19.01.2019] Шарджа: нови хотели, богато културно-историческо наследство, екзотични туристически атракции [22.10.2018] Лисабон - пъстър и топъл като обитателите си [27.08.2018]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (20)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

С 57% е нараснал броят на пътниците на Летище Варна спрямо 2019 г.

20.03.2023 08:30

Това заяви пред БНР Деница Милосавлевич - началник Отдел "Авиационен маркетинг" на варненския аеропорт, [... ]

Държавното дружество „Слънчев бряг“ излезе с позиция за липсата на алейно осветление в част от курорта

06.03.2023 17:31

Въпреки че още е далече до активния летен сезон, дружеството "Слънчев бряг" АД поддържа алейното осветление [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

С 57% е нараснал броят на пътниците на Летище Варна спрямо 2019 г.

20.03.2023 -

Това заяви пред БНР Деница Милосавлевич - началник Отдел "Авиационен маркетинг" на варненския аеропорт,[... ]

Българската гражданска авиация се справя добре с предизвикателствата

16.03.2023 -

Авиационният сектор у нас е проявил по-голяма гъвкавост, отколкото големите западноевропейски авиокомпании,[... ]

Китай отново отваря врати за туристи

14.03.2023 -

След три години на ограничения, наложени от борбата с епидемията, Пекин разрешава издаването на всички[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

В Пловдив "Старинният град" и "Капана" са капани за автотуристи

06.02.2023 -

Звездите на хотелите там са повече от местата за паркиране, установява автотуристът, избрал да прекара[... ] 3

Червената книга на застрашените растения и животни

27.05.2007 - Мария Димитрова

Второто издание на Червената книга за България излиза 20 години по-късно и включва нови 150 застрашени[... ] 2

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 27