Понеделник, 12.05.2012 г.

20.04.2024 10:38 - Китайците отново масово пътуват в чужбина

Скорошно проучване на ForwardKeys разкри, че изходящият туризъм от Китай постепенно се връщат към нивата отпреди пандемията.

През първото тримесечие на 2024 г. броят на издадените самолетни билети показва стабилен ръст, макар да достига едва 32% спрямо нивата от първото тримесечие на 2019 г. Към 3 април обаче резервациите за предстоящите майски празници са само с 13% по-малко в сравнение със същия период на 2019 г.

Възстановяването на пазара на изходящ туризъм в Китай се подчертава и в последното проучване на настроенията на китайските потребители, извършено от Dragon Trail International. То показва, че китайските туристи вече са готови отново да пътуват по света. От 6 до 19 март 2024 г. Dragon Trail анкетира 1015 граждани на континентален Китай за техните планове за пътуване, избрани дестинации в чужбина, разходи за пътуване и реакции на туристическия маркетинг.

Намерението за пътуване в чужбина е нараснало с повишен интерес към дестинациите на дълги разстояния

Общо 63% от респондентите в проучването на Dragon Trail вече са пътували в чужбина през 2024 г. или планират да го направят. Това е значително по-висок процент от миналата година по същото време, когато 41% са имали намерения да пътуват в чужбина. Само 10% от анкетираните казаха, че определено няма да пътуват в чужбина тази година, в сравнение с 31% през април 2023 г.

Китайските туристи също са по-склонни да планират междуконтинентални пътувания, като 39,7% от респондентите отговарят, че планират или искат да посетят регион извън Азия през 2024 г. 26,7% смятат да пътуват до Европа, водещия регион на дълги разстояния. Южна Корея е най-популярната страна за планове на китайците за пътуване през 2024 г., следвана от традиционните посещавани от тях страни като Тайланд и Япония и отскоро безвизовия Сингапур. При дестинациите на дълги разстояния Франция оглавява класацията, следвана от Исландия. Очертавайки се като неочакван фаворит в проучването на Dragon Trail от август 2023 г., Исландия остава в топ 10 на най-желаните изходящи дестинации, благодарение на показването на нейните природни феномени като полярно сияние и вулкани в китайските социални медии и риалити телевизия.

„Мултимедийното съдържание направи най-силно впечатление на китайските туристи, като видеото и излъчването на живо се очертават като най-привличащите окото формати. Популярните риалити предавания също успяват да представят задграничните дестинации на китайската публика, както можем да видим конкретно в случая с Исландия“, споделя Джанис Менг, анализатор на пазарни проучвания на Dragon Trail.

Облекчените визови изисквания привличат китайски туристи

Облекчените визови изисквания играят важна роля за привличането на китайски туристи. Проучването на дестинациите, които са опростили визовите изисквания за китайски граждани през 2023 г., показва 115% увеличение на пътуванията от Китай до Казахстан, 18% ръст - до Сингапур и почти пълно възстановяване на пътуванията до Русия и Малайзия през първото тримесечие на 2024 г.

 „Отличното представяне на Казахстан се дължи на 23% увеличение на капацитета на местата и предоставянето на достъпни туристически пакети, позволяващи на китайските пътници да се насладят на зимни дейности в съседна страна. Това е особено важно, тъй като зимните дестинации стават все по-популярни“, посочва Нанси Дай, пазарен анализатор на Китай във ForwardKeys.

„Постижението на Тайланд е под средното за китайските изходящи пътувания, вероятно поради отрицателното въздействие на инцидент със стрелба през октомври миналата година. Това предполага, че докато премахването на визите е основен мотив за китайските туристи, други фактори като опасения за безопасността и свързаността на полетите също играят решаваща роля, когато те избират ваканционна дестинация“, добавя тя.

Тайланд се нарежда на 17-то място от 20 изходящи дестинации по отношение на безопасността, според проучването на Dragon Trail, като 38% от китайските туристи го възприемат като „небезопасен“ за пътуване.

За китайските туристи светът изглежда става все по-безопасен

Повече от една година след повторното отваряне на Китай страховете за безопасността на външния свят избледняват. Възприемането на респондентите за безопасност се е подобрило за 10 от 12 дестинации (включително Тайланд), а туристите проявяват силно желание да изживеят пътуване в чужбина сега, след като пандемията от COVID-19 приключи. Хонконг беше избран за най-безопасната изходяща дестинация, следван от Сингапур, Швейцария и Австралия.

назад