Понеделник, 12.05.2012 г.

19.04.2024 10:20 - Амстердам забранява отварянето на нови хотели

Вече няма да позволява строителство на нови хотелски сгради като част от борбата срещу масовия туризъм, съобщи местното правителство в сряда.

„Искаме да направим и поддържаме града пригоден за живеене за местните жители и посетителите. Това означава: без прекомерен туризъм, без нови хотели и не повече от 20 милиона хотелски нощувки от туристи годишно“, се казва в изявление.

Нов хотел в Амстердам може да бъде построен само ако друг хотел се затвори, броят на спалните места не се увеличи или новият хотел е по-добър. "За предпочитане е новият хотел да се намира извън центъра. Освен това трябва да има качествено подобрение на хотела, като модернизация или устойчивост", посочват от града.

Забраната обаче не важи за нови хотели, които вече са получили разрешение.

Градските власти активно се опитват да намали броя на туристите, които достигат над 20,5 млн. годишно /без круизните туристи и посетителите, отседнали в жилища под наем/, главно чрез ограничаване на свързания със секс и наркотици туризъм в квартала на червените фенери.

По-рано тази седмица градът обяви планове да намали наполовина броя на местата за акостиране на речни круизи годишно до 1150 през следващите пет години. В ход е и преразглеждане на приноса на океанските круизни кораби за икономиката на града.

Амстердам също така стартира кампания „стойте далеч“, насочена към младите туристи, които пристигат, за да купонясват, въведе по-ранно време за затваряне на баровете, репресии срещу продажбата на алкохол в квартала на червените фенери и забрана за пушене на канабис на обществени места.

назад