Понеделник, 12.05.2012 г.

18.04.2024 14:11 - Консорциум с доминиращо американско участие поема туроператора FTI Group

Консорциум, ръководен от американската частна инвестиционна компания Certares, пое германската FTI Group, третият по големина туроператор в Европа и собственик на търговската банка Youtravel.com.

Беше постигнато споразумение за инвестиция от 125 милиона евро в подкрепа на „следващата фаза на растеж и финансиране на цифровата трансформация“.

Базираната в Мюнхен FTI има 120 дъщерни дружества на немскоговорящите пазари, Холандия, Франция и дестинации по целия свят. Групата придоби базираната в Обединеното кралство Youtravel през 2012 г.

Сделката предвижда придобиването на 100% от капитала от съществуващите акционери за символичната цена от 1 евро, а консорциумът ще поеме контрола върху FTI.

Карл Маркграф, главен изпълнителен директор на FTI, описа Certares като „водещ инвеститор в глобалния сектор на пътуванията и туризма“.

„С подкрепата на Certares и неговия богат опит в сектора и капитала, осигурен от консорциума, FTI е уникално позициониран за бъдещ растеж и рентабилност, което е от полза за всички заинтересовани страни, включително нашите клиенти, търговски партньори и служители“, каза той.

„Ангажирани сме да започнем следващата ни глава на успех и да консолидираме още повече позицията си на водещ играч в германския и европейския туристически сектор.“

Други марки на FTI включват FTI Touristik, 5vorFlug, брокерът за коли под наем Drive FTI, компанията за управление на дестинации Meeting Point International и няколко хотелски марки под чадъра на хотелската компания MP Hotels. Около 10 000 партньорски агенции продават продукти на FTI в цяла Германия.

Със седалище в Мюнхен, групата дава работа на повече от 11 000 души по целия свят и генерира консолидирани продажби от около 4,1 милиарда евро през финансовата 2022-23 г., което се равнява на нейния оборот преди Covid.

Създадена през 2012 г., Certares се фокусира изключително върху индустриите за пътуване и хотелиерство, с около 10,1 милиарда долара активи под нейно управление.

Certares има дялове в G Adventures, Tripadvisor и American Express Global Business Travel и базираната в САЩ Internova Travel, наред с други.

Инвестиционният процес беше усложнен от участието не само на основната банка и основен собственик на FTI, египетското семейство Сауири, но и на германското федерално правителство и провинция Бавария, които предоставиха заеми и кредитни гаранции на компанията чрез Фонда за икономическа стабилизация на Германия.

 

Източник: Travel Weekly UK

 

назад