Понеделник, 12.05.2012 г.

17.04.2024 09:53 - Турция е в топ 10 в света за здравен туризъм

„Турция е една от 10-те страни, приемащи най-много чуждестранни пациенти“, каза членът на управителния съвет на Асоциацията на турските туристически агенции (TURSAB) Елиф Урал, предаде Анадолската агенция.

„Начело на класацията за здравен туризъм са Мексико, Индия, Тайланд, Бразилия, Турция и Сингапур“, каза Урал в интервю  за Анадолската агенция.

Тя заяви, че здравният туризъм по света се развива в три направления: медицински, термален и туризъм за възрастни хора с увреждания.

Урал спомена, че има бърз растеж в броя на болниците, медицинските центрове, лекарите, здравния персонал и туристическите агенции, като всички играят активна роля в развитието на здравния туризъм, благодарение на туристическата инфраструктура на Турция.

Асоциацията на турските туристически агенции работи ефективно за развитието на здравния туризъм в сътрудничество с всички обществени институции и организации в областта, особено с ръководството на турската държавна фирма за здравеопазване USHAS.

„Миналата година организирахме информационни конференции за здравен туризъм в пет града, по-конкретно Истанбул, Анкара, Измир, Анталия и Газиантеп, със стремежа да привлечем туристи с високи доходи в Турция в рамките на нашия проект „Век на туризма“, каза още Урал.

Според нея турската държавна фирма за здравеопазване USHAS се е насочила към 29 държави за привличане на клиенти за здравен туризъм в Турция. Това са Великобритания, Германия, Босна, България, Сърбия, Косово, Румъния, Русия, Украйна, Азербайджан, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Туркменистан, Узбекистан, Афганистан, Пакистан, Ирак, Катар, Кувейт, Бахрейн, Алжир, Мароко, Джибути, Сомалия, Судан, Сенегал, Мавритания и Нигерия.

Тя подчерта, че приходите на Турция от здравен туризъм растат стабилно, с изключение на спада през 2020 г. поради пандемията от ковид-19.

„През 2019 г. приходите от здравен туризъм бяха 1,49 милиарда долара, а през 2023 г.  достигнаха 2,3 милиарда долара по данни на Турския статистически институт (Тюркстат)“, каза тя.

назад