Понеделник, 12.05.2012 г.

09.04.2024 19:51 - Световният авиационен сектор е изправен пред криза

Търсенето на пътувания се очаква да надмине нивата отпреди пандемията, докато доставките на самолети рязко намаляват заради производствени проблеми при двете най-големи самолетостроителни корпорации - "Боинг" и "Еърбъс", предаде Ройтерс.

Авиопревозвачите харчат милиарди за ремонти, за да продължат да летят с по-стари и по-малко ефективни самолети, както и за да си осигурят самолети от лизингодателите.

Някои авиокомпании обаче все още са принудени да съкращават графиците си, заради недостига на налични самолети. В същото време броят на пътниците в световен мащаб ще достигне рекордни равнища, като се очаква 4,7 милиарда души да пътуват по въздух през 2024 г. През 2019 г. броят им е бил 4,5 милиарда.

Миналия декември Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) прогнозира 9% годишен ръст на глобалния капацитет на авиокомпаниите през 2024 г. Тази оценка вече изглежда твърде оптимистична след проблемите с безопасността на самолетите на "Боинг".

Авиопревозвачите ще получат 19% по-малко самолети тази година, отколкото очакваха, поради проблеми с производството на "Боинг" и "Еърбъс", смята Марта Нойбауер, старши сътрудник в "Аеродайнамик адвайзъри".

Американските авиокомпании ще получат 32% по-малко самолети от планираното преди година, най-вече забавянето на доставките на самолетите на "Боинг" от фамилията 737 MAX, добави Нойбауер.

Производството на американската корпорация беше ограничено след откъсване на панел по време на полет на авиокомпания „Аляска еърлайнс“ през януари.

След инцидента американските регулатори поставиха таван за производството на този модел самолет, но произведените бройки останаха дори под това ниво.

В същото време до 650 самолета от модела "А320нео" на "Еърбъс" може да бъдат спрени през първата половина на 2024 г. за проверки, свързани с проява на дефект при двигателите.

В Европа нискотарифната авиокомпания "Райънеър" вече съкрати някои маршрути. В САЩ "Юнайтед еърлайнс" и "Саутуест еърлайнс" намалиха полетите и коригираха плановете за наемане на персонал.

Анализаторите очакват капацитетът на повечето превозвачи в САЩ през второто тримесечие да нарасне с по-бавни темпове, отколкото през същия период година по-рано. Авиокомпаниите ще трябва да актуализират своите планове за растеж и да обяснят как ще компенсират ограниченията на капацитета.

Заради недостига на нови самолети пазарът на лизинг на самолети процъфтява. Според данни на консултантската фирма Cirium Ascend Consultancy лизинговите ставки за нови самолети "Еърбъс А320-200нео" и "Боинг 737-8 МАКС" са достигнали 400 000 долара на месец, което е най-високата цена от средата на 2008 г.

Авиокомпаниите харчат с 30% повече за лизинг на самолети, отколкото преди пандемията, каза Джон Хеймлих, главен икономист в асоциацията Airlines for America.

Авиокомпаниите също така задържат самолети, чийто полезен икономически живот е изтекъл, и изискват скъпостраваща поддръжка, която сега отнема няколко месеца, каза още Хаймлих.

Разходите за ремонт в "Юнайтед еърлайнс", "Делта еърлайнс" и "Американ еърлайнс" са скочили с 40% през миналата година в сравнение с 2019 г.

По думите на Хаймлих повишените разходи ще доведат до ограничаване на печалбите въпреки голямото търсене. Пътническите авиокомпании в САЩ отчетоха марж на печалба преди облагане с данъци от средно 4,5 на сто за 2023 г., като най-големи заслуги за това имат "Юнайтед еърлайнс" и "Делта еърлайнс".

назад