Понеделник, 12.05.2012 г.

25.11.2022 10:00 - 14-то Дефиле на младото вино започва в Пловдив

Фестивалът се организира традиционно в последната седмица на ноември от Съвета по туризъм - Пловдив и Община Пловдив и започва днес с Дионисиево шествие и ще продължи до 27 ноември Жителите и гостите на града ще могат да пробват 300 вида вино, които ще са на тяхно разположение в 17 къщи в Стария град.

В дефилето севключват 67 участници като 45 от тях са винопроизводители, а 20 са производители на храни и продукти. Откриването на фестивала започва в 13:00 часа от площада пред Община Пловдив. Шествието ще достигне до началото на Стария град, където бог Дионис ще отвори първата бъчва младо вино, реколта 2022 година, на винарска изба " Вила Юстина".

От 14:00 часа ще започнат дегустациите на тазгодишни вина. Програмата предвижда още концерти, художествени прояви, експерименти с компонентите на виното.

Вината от новата реколта ще се състезават в конкурс със следните категории: "Млади вина за бърза реализация реколта 2022", които трябва да са в завършен сензорен и търговски вид, "Млади вина от последна реколта", които не претендират, че са готови за реализация, "Плодови вина, ароматизирани вина и напитки на основа вино", където са малиновите, черешовите и вината на основата на плодов сок. На 26 ноември по време гала вечер ще бъдат връчени златни, сребърни и бронзови медали.

назад