Понеделник, 12.05.2012 г.

19.11.2022 10:38 - Световно първенство по футбол 2022: феновете се сблъскват със скъпия туризъм в Катар

Катар разчита на високия клас туризъм, за да се разграничи от своя съсед Дубай. Разходите за настаняване на привържениците на футбола са сред критиките, които идват със старта на световното първенство в страната от Персийсикя залив.

Това е една от сенките, които падат върху откриващото се на 20 ноември Световното първенство по футбол в Катар. Очакват се стотици хиляди фенове да пристигнат в страната-домакин, където обаче ще се сблъскат с високи разходи за престой. Те са три пъти по-високи, отколкото бяха в Русия, където през 2018 г. се порведе прединшия шампионат.

И все пак това е резултат от добре обмислена туристическа стратегия на Катар.

За разлика от Дубай, своя лъскав съсед, Катар превърна туристическия сектор в приоритет в плановете си за развитие със закъснение, едва в началото на 2010 г. Оттогава делът му в брутния национален продукт (БНП) на страната не спира да расте: от 2,7 % през 2011 г. до 9,9% през 2020 г. Досега емирството не е посрещало повече от 3 милиона души за една година (2,94 милиона през 2015 г. и 2016 г.) . Въпреки това се стреми към 6 милиона посетители през 2030 г.

За да намери своето място, Катар разчита на диференцирани стратегии. Вместо масовия туризъм, развит в Дубай след изчерпването на петролните ресурси на емирството през 90-те години, Катар насърчава луксозния туризъм.

Ключово място в реализирането на тази цел заема националната авиокомпания Qatar с многобройните си въздушни връзки (157 дестинации в момента, включително логистични товарни кораби). С възстановяването след пандемията, фискалната година 2021-2022 е най-добрата досега за авиокомпанията с достигната рекордна печалба от 1,54 милиарда долара. Марката на авиокомпанията има „луксозна“ конотация: нейната бизнес класа редовно се награждава в световната класация, създадена от британската компания за анализи Skytrax.

Marriott и Accor са добре представени

Двата хотелски гиганта са стъпили в Катар благодарение на Katara Hospitality, местна компания, принадлежаща на държавния инвестиционен фонд. С американския оператор Marriott Bonvoy тя развива петзвездните марки Sheraton, Ritz-Carlton и Al Messila. С френската Accor се фокусира върху престижните марки на групата като Raffles, Fairmont и Rixos.

Властите правят разлика между „истински туризъм“, среден и висок клас, и евтино настаняване, по-специално за посетители от Индийския субконтинент. Свързани с трудовата имиграция (тя представлява 80% от населението), тези чужденци работят най-вече в сферите на услугите и строителството.

Критиките към цената на престоя в Катар обаче няма да повлияят на туристическата политика на страната. Конкуренцията трябва да се използва за подобряване на имиджа на страната, повече отколкото за привличане и задържане на нови клиенти.

 

Източник: LesEchos

назад