Понеделник, 12.05.2012 г.

13.11.2022 16:24 - Войната провали традиционния "Фестивал на виното" в Болград

Тази година "Bolgrad Wine Fest", известен в цяла Украйна, не се състоя. Нямаше дори дегустация на вино от специалисти, въпреки че това е важен аспект в за развитието на винопроизводството и туризма в населения с етнически българи район.

Дегустация се проведе миналата година. Тогава имаше ковид пандемия, а тази година - война. Властите обясниха отмяната на фестивала с мерки за сигурност.

Преди това фестивалът беше посветен на честването на Деня на Болградския район - 11 ноември. След окрупняването на районите, властите вече не споменават тази дата. Може би занапред фестивалът ще бъде обвързан с честването на Деня на лозаря и винопроизводителя, който президентът Володимир Зеленски установи със своя Указ № 403/2020.

Денят на лозаря и винопроизводителя се отбелязва ежегодно през втората неделя на ноември. Тоест днесq 13 ноември, е професионален празник на всички, които се занимават с лозарство и винопроизводство. И въпреки че фестивал няма, предлагаме ви да си припомните как в Болград беше празнуван преди войната. Хората там вярват, че фестивалът със сигурност ще се върне при нас.

 

Източник: mahala.com.ua

назад