Понеделник, 12.05.2012 г.

20.10.2022 16:46 - Черната смърт отпреди 700 години засяга здравето ни и сега

Пандемията от чума през Средновековието е оставила толкова голяма генетична следа върху човечеството, че все още засяга здравето ни почти 700 години по-късно.

Половината от населението е загинало, когато Черната смърт плъзнала из Европа в средата на 14 в.

Пионерско проучване, анализиращо ДНК на скелети от този период, откри мутации, които са помогнали на хората да оцелеят след чумата.

Но същите тези мутации са свързани с автоимунни заболявания, които засягат хората днес.

Черната смърт е един от най-значимите, най-смъртоносните и мрачни моменти в човешката история. Смята се, че от чумната епидемия са загинали до 200 милиона души.

Изследователите подозираха, че събитие от такъв мащаб трябва да е въздействало върху човешката еволюция. Те са анализирали ДНК, извлечена от зъбите на 206 скелети от Средновековието, и са успели точно да датират човешките останки преди, по време или след Черната смърт.

Изключителното откритие, публикувано в списание Nature, описва мутации в ген, наречен ERAP2.

Ако тогавашните хора са имали правилните мутации, шансът им да оцелеят след чумата е бил с 40% по-висок.

„Огромна изненада е да открием нещо подобно в човешкия геном“,каза професор Луис Барейро от Чикагския университет.

Резултатите са потвърдени в съвременни експерименти с помощта на бактерията на чумата - Yersinia pestis. Проби от кръв от хора с полезните мутации показват, че те са по-способни да устоят на инфекцията, отколкото тези без тях.

Дори днес тези устойчиви на чума мутации са по-чести, отколкото преди Черната смърт.

Проблемът е, че те са свързани с автоимунни заболявания като болестта Корн, която засяга червата така че това, което е помогнало на нашите предци да оцелеят от чумната епидемия преди 700 години, може да увреди здравето ни днес.

Около 1-4% от съвременната човешка ДНК идва от нашите предци, чифтосващи се с неандерталци, и това наследство засяга способността ни да реагираме на болести, включително Covid.

„Така че тези белези от миналото все още влияят на нашата чувствителност към болести днес по доста осезаем начин“, каза проф. Барейро.

Пандемията от Covid обаче няма да остави подобно наследство, както чумната епидемия.

Еволюцията работи чрез способността на хората да възпроизвеждат и предават гените си на потомството. Covid до голяма степен убива възрастните хора, които вече са преминали границата да имат деца.

Докато способността на чумата да убива в целия възрастов спектър и в толкова големи количества, е причината да има толкова трайно въздействие и до днес.

 

Източник: ВВС

назад