Понеделник, 12.05.2012 г.

19.10.2022 10:28 - Какво бъдеще очаква винения туризъм?

В италианския град Алба, Пиемонт, се проведе 6-тата конференция на тема „Винен туризъм: иновации, партньорства и технологии“, която събра повече от 300 водещи експерти от публичния и частния сектор от 30 страни около темата „Какво се очаква във винения туризъм?”.

Генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН /UNWTO/ Зураб Пололикашвили приветства участниците с думите: „Добре управляваният туризъм е мощен инструмент за развитие на селските райони, иновации и опазване на нашата култура и природа. Тази конференция е част от нашата работа да се възползваме от предимствата на туризма и да създадем нови възможности за селските райони. Последните две години донесоха големи промени в света и в туризма. Изправени сме пред нови предизвикателства, които вече променят туризма – от цифровията до проблема с устойчивостта. Виненият туризъм не прави изключение.”

Участниците подчертаха значението на разширяването на връзките между винарните и винопроизводителните територии за насърчаване на иновативни преживявания, които ценят местните продукти и традиции, пейзажа, наследството, гастрономията и хората. Откроена бе и ролята на жените и младежите в развитието на винения туризъм. За тази цел трябва да се насърчават инвестициите във винен туризъм в селските райони, тъй като това може да мотивира младите хора да се включат в дейността и да запазят знанията и традициите на своя регион.

Дигиталната трансформация набира скорост

Конференцията също така обсъди ролята на технологиите за подобряване на предлагането на винен туризъм и привличане на туристи и как тези иновативни инструменти могат да повлияят на опита на клиента, който търси удовлетворение от своя начин на живот и пътешествиета.

По време на конференцията UNWTO и Slow Food подписаха меморандум за разбирателство за сътрудничество между двете организации да работят заедно за насърчаване на гастрономическия туризъм като инструмент за развитие и социално-икономическо включване, особено във връзка с развитието на селските райони.

Ла Риоха в Испания ще бъде домакин на следващото издание през 2023 г. на Световната конференция на UNWTO за винен туризъм.

назад