Понеделник, 12.05.2012 г.

17.08.2022 21:25 - "Най-мразената" сграда в Египет ще се превърне в хотел

Египетският суверенен фонд сключи договор с американо-емиратския консорциум CairoHouse за преустройство на огромната постройка, наричана Мугамаа, намираща се на площад „Тахрир“ в Кайро, в луксозен хотел с 450 стаи и 50 апартамента.

Историческата сграда в сърцето на Кайро става символ на египетската бюрокрация след официалното й откриване от крал Фарук през 1951 година, малко преди свалянето на монархията в Египет, припомня в. "Тъ нешънъл". Мугамаа, което на арабски език означава "комплекс", е построен на мястото на британски казарми с идеята да събере под един покрив повечето административни услуги.

До неотдавна в 14-етажната сграда работеха около девет хиляди държавни служители, които издават шофьорски книжки, визи и всякакви други документи. През 2019 година египетското правителство започва преместването на администрацията от Мугамаа, за да облекчи трафика в района на площад „Тахрир“.

Сградата е място на действието във филмовата комедия "Тероризъм и кебап" на режисьора Шериф Арафа от 1992 година. Лентата разказва историята на египтянина Ахмед, който, разгневен от бюрократичната тромавост, взима всички в сградата за заложници. При преговорите с министъра на вътрешните работи той иска като откуп кебап за всички заложници.

Консорциумът CairoHouse, в който влизат инвестиционните фондове от САЩ Global Ventures и Oxford Capital, както и Al Otaiba Investment от Обединените арабски емирства, подписа договор за 200 милиона щатски долара със Суверенния фонд и Министерството на планирането на Египет през декември 2021 г.

Проектът за преобразяването на сградата се очаква да бъде завършен до края на 2024 година. 

В предната част на комплекса ще бъде изградена „пирамидална форма“, която да въздейства като символ на запазването на визуалната идентичност на Кайро, демонстрирайки наследството от миналото и съвременните иновации.

На площад „Тахрир“, разположен в сърцето на Кайро, вече има няколко хотела от известни брандове - Nile-Ritz Carlton и St. Regis, което хвърля съмнение дали новият хотел би бил оправдана инвестиция.

назад