Понеделник, 12.05.2012 г.

14.08.2022 09:09 - Да вземеш душ след плажа в новата библиотека в Бургас

В черноморския ни град Бургас, на 15 мин пеша от плажа, с изненада разбираме, че модерна нова сграда от стъкло и метал, с огромен паркинг в подземието, не е поредният МОЛ, а... Регионалната библиотека "Пейо Яворов".

Този блестящ "Дворец на книгата" има дори и баня, та жаден за просвета курортист, или притиснат от кризата бургазлия, да могат след телесен душ да приемат и свежа доза култура.

Невижданият по нашите земи библиотечен комплекс съдържа детски кътове с елегантно привличане към книгите, система за самочекиране и самовръщане на книгите, музикална читалня, компютърни кътове, изложбена и концертна зала за представяне на книги и съвременно изкуство. Директорката на библиотеката лично показва автоматизирани книгохранилища, каквито сме виждали само в американските трилъри с  ЦРУ картотеки.

Годишната карта за Бургаската библиотека е 5 лв. - колкото бира на плажа, а опиянението от тази "библиотека- дворец" връща вяра в несъкрушимия български ген, че "Книгата окато прави".  Може би поне в дъждовен ден си заслужава дошлите на поскъпващ курорт българи "от вътрешността" да наминат и през това "чудо на книжовността" в Бургас. Работното време е до 24 ч. (като в луксозен ресторант!).

 

Текст и снимки: Илия Тодоров

назад