Понеделник, 12.05.2012 г.

12.08.2022 21:43 - Видео показва туристи, които се навеждат, докато ниско над тях прелита самолет

Видео, показващо драматичния момент, в който самолет на Wizz Air лети почти над главите на туристите, докато каца на летището на остров Скиатос в Гърция, стана хит в социалните мрежи.

Но това не е непременно необичайно явление на гръцкия остров. Пистата на летище Скиатос е дълга само 1628 метра и поради географията на острова пилотите трябва да снижат самолета много по-ниско при кацане, отколкото биха направили на други летища.

Обикновено пистите на гражданските летища са с дължина между около 2400 и 3900 метра.

Кацането на 5 август беше заснето от GreatFlyer, който зададе въпроса дали това е „най-ниското кацане някога“ на летище.

Безопасно ли е да гледате кацания на летище Скиатос?

Видеото в YouTube също така показва зрители, които са пометени от въздушното течение, създадено от преминаващия самолет. Прахта от пътя се издига във въздуха и една жена губи шапката си, докато самолетът минава отгоре.

Това място привлича много посетители, надяващи се да снимат отблизо самолети, докато се приближават над плажа. То се превърна в любима дестинация за тези, които искат да се доближат възможно най-близо до самолетите, докато кацат.

Но има поставени предупредителни знаци по пътя, за да информират наблюдателите за опасностите - с нови знаци, добавени по-рано тази година.

 

назад