Понеделник, 12.05.2012 г.

05.08.2022 22:04 - Британец катери прохода "Превала" с двуетажен велосипед за световен рекорд

Освен осиновеното в Сърбия кученце Нова, специална видеокамера е свидетел на пътешествието на 19-годишния колоездач с "Дабъл декер".

В българската отсечка на европейския колоездачен маршрут № 13/ "Iron curtain trail" от една седмица върти педали 19-годишният британец Алекс Сидни с невиждан по нашите земи "двуетажен", "дабъл декер" (като автобусите в Лондон и Скопие) велосипед, скромно кръстен от младежа"висок байк".

Екипът на ИНФОТУРИЗЪМ лично последва младият предизвикател по нанагорнището от "Музея на гайдата" в родопското село с. Стойките към разклона за хижа "Перелик" и установи, че редакционната кола дори не загря при наложената от колоездача скорост за изкачването. Оказа се, че проходът "Превала"  (1699 м) е най-високата точка в българската отсечка на европейския веломаршрут, изкатерена от чудатия "двуетажен велосипед".

Докато преминалият през 1705 г. през прохода "Превала" личен лекар на "Краля-слънце" Луи XIV - д-р Пол Люка, е оставил само своите публикувани записки, то освен осиновеното в Сърбия кученце, кръстено Нова, специална видеокамера заснема пътешествието, претендиращо за "Рекордите на Гинес". По своя строго разчетен маршрут британският "дабъл-декер колоездач" е прескочил за кратко до Пехчево/Струмица в РСМ, а после е въртял педалите "от втория етаж" през Благоевград до София, откъдето след 3 дни възстановяване е дошъл в Родопите.

Специално проследихме как след 15 мин. почивка при "Чешмата на Пол Люка" на прохода "Превала" смелчагата ще се спусне по нанадолнището към Смолян. Младежът ни увери, че поради голямото разстояние между колелата върху пътното платно при спускане се чувствал като скиор и лесно се накланял встрани на завоите при скорост, която ни уплаши да не станем свидетели на падането му, та се отказахме да го следваме повече.

Досега с подобно "двуетажно колело" са правени маршрути между два континента, като младият авантюрист признава само още 4-5 като него в света. Най-дълго подобно предизвикателство е предприемано от друг негов "колега" между Испания и Тайланд, но нямало доказателства, че предшественикът е слизал от колелото "дабъл декер" само при преминаване на водните пространства, какъвто е принципът, следван от Алекс за околосветския му проект. Младежът е уверен, че не е давал повод българския КАТ да му търси кусури като участник в пътното движение, а за кученцето ще вади и български ветеринарен паспорт.

На раздяла на въпроса му каква местно ястие да търси в Смолян, препоръчахме на младия британски колоездач да опита пататник и родопски клин.

Екип на ИНФОТУРИЗЪМ

назад