Понеделник, 12.05.2012 г.

31.07.2022 18:03 - Египет облекчава забраната за туристи да снимат на публични места

Вече няма да бъдат конфискувани фотоапарати, но законът забранява снимки на деца или такива, които могат да „увредят имиджа на страната“

Туристите вече няма да крият снимките си от улиците на Египет, след като Министерството на туризма обяви, че любителската фотография в публичните пространства на страната вече е разрешена.

Чуждестранните влогъри и инфлуенсъри в социалните медии през последните месеци насочиха вниманието към практиката на египетските власти да забраняват на хората да правят снимки и видеоклипове, дори на туристически обекти, и да конфискуват фотографското им оборудване.

В свое изявление Министерството на туризма и антиките на Египет обяви, че правителството на страната „одобри нови разпоредби, регулиращи фотографията за лична употреба“ както от египетските граждани, така и от чуждестранните туристи.

„Снимането с помощта на всички видове традиционни фотоапарати, цифрови фотоапарати и видеокамери ще бъде разрешено безплатно. Не е необходимо разрешение да се получава предварително“, се казва в съобщението.

Египетски граждани и чуждестранни туристи се оплакаха, че властите са поискали разрешителни за снимане в обществени зони и понякога са конфискували камери и са забранявали снимането, дори ако има разрешение.

Ограниченията ще останат в сила за снимане на деца и за комерсиална фотография, се казва в изявлението.

Освен това се отбелязва, че „е напълно забранено да се правят или споделят снимки на сцени, които могат по един или друг начин да навредят на имиджа на страната“.

Относителното облекчаване на драконовските правила за фотография в Египет може да е добро за неговия туристически сектор, който генерира повече от 10% от БВП и дава работа на около 2 милиона души в 103-милионната страна.

Египет от години се стреми да съживи този жизненоважен сектор, многократно засегнат от революцията в страната през 2011 г., последвалите вълнения и пандемията Covid-19.

 

Източник: "Гардиън"

назад