Понеделник, 12.05.2012 г.

10.07.2022 10:39 - Позлатен саркофаг на на фараона Тутанкамон бе преместен в Големия египетски музей

Първият и най-голям саркофаг на Тутанкамон е пренесен от Египетския музей на площад “Тахрир” в Кайро в Големия египетски музей в Гиза, съобщи Министерството на туризма и на паметниците на културата.

Безценният артефакт е поставен в залата, посветена на момчето фараон, където за пръв път ще бъдат изложени на едно място близо 5-те хиляди предмета от гробницата му.

Галериите с площ 7200 кв. м, които са посветени на древноегипетския владетел, са оборудвани с най-модерните технологии за експониране на артефакти с автоматичен контрол на температурата, влажността и осветеността.

Разглобяването и транспортирането е продължило осем дни, обясни Атеф Мофтах, генерален директор на Големия египетски музей. Саркофагът е разглобен на двадесет части и всяка от тях е опакована поотделно.

Саркофагът е първият предмет, видян от откривателите на съкровището на Тутанкамон в гробницата му в Долината на царете в Луксор. Той е направен от дърво, украсено с позлата и дърворезба.

Почти всички предмети от съкровището на фараона са реставрирани и подредени в Големия египетски музей, съобщи заместник-министърът на туризма Ел Тайеб Абас. Преди няколко месеца в новия музей бяха пренесени четвъртия, третия и втория саркофаг на фараона Тутанкамон.

 

Източници: БТА, ahramonline

назад