Понеделник, 12.05.2012 г.

20.05.2022 13:43 - Michelin тества надуваемо платно за кораби

Изправено пред климатичните промени, бъдещето на морския транспорт, основен източник на парникови газове, може би преминава през завръщане към ветроходството.

Сред многото играчи, работещи по темата, световният лидер в гумите стартира проекта Wisamo през 2020 г. Става дума за надуваемо платно, предназначено за оборудване на петролни танкери, кораби за насипни товари и други ро-ро превозвачи. След езерото Нюшател тази иновация ще бъде тествана тази есен в Бискайския залив.

Това е надуваемо се и прибиращо се крило, чиято конструкция му придава профил на крилото на самолет. Michelin придобива патента през 2020 г. и решава да работи по прилагането на това изобретение в морската област.

Устройството е просто на външен вид: „На кораба е монтирана телескопична мачта, вътре в която е инсталиран малък аеродинамичен тунел. Това надува сгънато крило в стрелата, за да го разгърне. Цялата операция отнема около четири минути и толкова, за да приберете устройството”, обяснява Беноа Бейз Далиез, ръководител на проекта Wisamo. Достатъчно, за да позволи на кораба да сгъне платното си, когато пристига в пристанище или минава под мост.

„Крилото на Wisamo е направено от високотехнологични гъвкави материали, плод на ноу-хауто на Michelin“, казва ръководителят на проекта. „Крилото е проектирано така, че да се адаптира към цикъла на поддръжка на кораба и трябва да се сменя веднъж на всеки четири или пет години, малко като смяната на гуми на кола“,добавя директорът на Wisamo.

Крилото на Wisamo ще позволи на големите товарни кораби да спестят 20% от горивото, което изразходват.

Кой можеше да предвиди, че ветроходството, символ на миналото, ще олицетворява бъдещето на морския транспорт. Въпреки това повече от четиридесет компании във Франция работят върху задвижване на товарни кораби с платна. Airbus например подкрепя проекта с летящи крила на Airseas за ограничаване на потреблението на моторни лодки, а Neoline направо предлага да построи нови ветроходни товарни кораби.

Във всеки случай амбицията е да се намалят въглеродните разходи за този вид транспорт, през който преминават приблизително 90% от стоките в света и който е отговорен всяка година за 3% от планетарните емисии на CO2, т.е. 1,076 милиона тона въглероден диоксид. Морският транспорт изпуска и други парникови газове като серен оксид (5 до 10% от глобалните емисии) и азотен оксид (17 до 31% в световен мащаб), да не говорим за приблизително три милиона тона фини частици, които променят качеството на въздуха близо до бреговете.

Тези цифри, събрани от асоциацията Wind Ship, могат дори да се влошат през следващите години: Международната морска организация прогнозира, че емисиите на CO2 само от морския транспорт могат да скочат с 50% до 2050 г., най-вече поради увеличаване на трафика.

Ситуация, която накара гигантът Michelin да влезе в бизнеса с ветроходните кораби през 2020 г. с проекта Wisamo. Световният лидер в областта на гумите, който реализира 20,47 милиарда евро оборот през 2020 г., променя парадигмата, която Беноа Бейз Далиез обяснява със „срещата на три фактора: изобретение, интуиция и желанието на групата да разнообрази растежа си отвъд гумите, по зелен и отговорен начин."

 

Източник: LesEchos

назад