Понеделник, 12.05.2012 г.

27.04.2022 19:47 - Марк Лор, милиардерът, който иска да построи гигантски град в пустинята

Изграждане от нулата на град с 5 милиона жители без плащане на данъци с цел да се експериментира с нова форма на капитализъм, по-справедлива и по-приобщаваща: това е изключителният проект на Марк Лор, основател на Jet.com.

Някои технологични милиардери мечтаят да удължат живота си или да колонизират Марс. Марк Лор има по-земен, но също толкова амбициозен проект: да построи в средата на пустинята и за по-малко от тридесет години град с 5 милиона жители. И да преоткрие демокрацията и капитализма, докато реализира своя грандиозен проект. Градът вече има име - Telosa, вдъхновено от гръцката дума „telos“, което означава „постижение“. Има и уебсайт с видеоклипове, които обещават „по-справедливо и по-устойчиво бъдеще“ и „модел за поколения напред“.

Но до ден днешен никой, дори Марк Лор, не знае къде ще бъде построена Telosa. „Имаме предвид няколко местонахождения и ще започнем да говорим с губернаторите на няколко щата“, доверява той от голямата всекидневна на апартамента си, на последния етаж на луксозна сграда в нюйоркския квартал TriBeCa, с двойна тераса и спираща дъха гледка към долния Манхатън.

На едва 50-годишна възраст този спортен ентусиаст с бръсната глава и атлетично телосложение, чието състояние се оценява на 4 милиарда долара, може спокойно да се наслади на ранно пенсиониране. До миналата година той ръководеше дейностите за електронна търговия на ритейл гиганта WalMart, водещата американска компания по оборот и брой служители.

Преди това този визионер, родом от Стейтън Айлънд, най-слабо населеният район на Ню Йорк, беше създал два големи успеха в дотком икономиката. Сайтът за детски грижи Diapers.com, чийто съосновател е през 2005 г., а през 2010 г. го продаде на Amazon за 545 милиона долара, а след това Jet.com, конкурент на Amazon, стартиран през юли 2015 г. и купен година по-късно от WalMart за 3,3 милиарда долара.

Първата фаза на строителство, която ще побере 50 000 жители на 1500 акра, се оценява на 25 милиарда долара. Целият проект ще надхвърли 400 милиарда долара и градът ще достигне целевото си население от 5 милиона в рамките на 40 години.

Финансирането ще идва от „различни източници“, казва създателят на проекта, включително частни инвеститори, филантропи, федерални и държавни субсидии и субсидии за икономическо развитие.

Нов градски модел

В допълнение към иновативен градски дизайн, проектът също така обещава прозрачно управление и това, което Лор нарича "нов модел на обществото". Вземайки името си от древногръцката дума „телос“ (термин, използван от философа Аристотел за описание на присъща или по-висша цел), градът ще позволи на жителите да „участват в процеса на вземане на решения и бюджетиране“.

„Мисията на Telosa е да създаде по-справедливо и устойчиво бъдеще. Това е нашата Полярна звезда“, обещава Лор.

назад