Понеделник, 12.05.2012 г.

26.04.2022 09:57 - Космически туристи-милионери се завърнаха успешно на Земята

На 25 април завърши с благополучно приводняване 17-дневната космическа мисия на тримата богати бизнесмени и техния командир на кораба „Дракон“, отвел ги на Международната космическа станция.

На 9 април космическият кораб "Дракон" отведе до МКС трима бизнесмени - 72-годишния Лари Конър от Дейтън, щата Охайо, който управлява "Конър груп", 52-годишния Марк Пати, основател и главен изпълнителен директор на "Маверик корп" в канадския град Монреал и 64-годишния израелец Ейтан Стибе, бивш пилот на изтребител, основател и съдружник във "Вайтал кепитъл". Командир на мисията беше 63-годишния бивш астронавт на НАСА Майкъл Лопес-Алегрия, който работи в "Аксиом спейс". Четиримата прекараха две седмици на станцията заедно със седем професионални астронавти: трима американци, един германец и трима руснаци.

Изпратените на МКС четирима астронавти от "Аксиом спейс" бяха първият изцяло търговски екип космически туристи, пристигнал на станцията. Те носеха със себе си оборудване за близо 20 научни експеримента, биомедицински изследвания и технологични демонстрации, които да бъдат извършени в орбита, посочва Ройтерс.

Космическите туристи се прибраха на Земята с капсула на "СпейсЕкс", като се приводниха в Атлантическия океан край бреговете на Флорида. С това приключи 17-дневната им обиколка, за която всеки от тях плати по 55 млн. долара.

Пътуването трябваше да продължи малко повече от седмица, но лошото време задържа посетителите в орбита почти два пъти по-дълго от предвиденото.

"Добре дошли обратно на планетата Земя", съобщиха по радиото от контрола на полетите на „СпейсЕкс“ от Южна Калифорния. "Надяваме се, че сте се насладили на допълнителните няколко дни в космоса."

„Невероятна мисия“, каза Лари Конър, чийто бизнес е с недвижими имоти.

„СпейсЕкс“ планира да изстреля трима астронавти на НАСА и един италианец до космическата станция още в сряда, 27 април. Те ще заменят тримата американци и един германец, които са там от ноември и предстои да се върнат на Земята.

назад