Понеделник, 12.05.2012 г.

21.04.2022 22:14 - Пътувайте до една от тези Сини зони, за да научите тайната на дълголетието и здравословния начин на живот

След повече от две години, преживени в условия на пандемия, всички ние сме по-наясно от всякога със собствената си уязвимост. Колкото и да обичаме да пътуваме, за да избягаме от напрежението и стреса в ежедневието, някои от нас започват да пътуват с надеждата да удължат и живота си.

Ето защо мнозина искат да пътуват до т. нар. Сини зони - региони, където хората живеят много по-дълго от средностатистическото.

Тези зони се намират в Гърция, Сардиния, Калифорния, Коста Рика, Япония.

Споменатите региони са идентифицирани от експерти като дестинации, където хората живеят най-дълго. Във Великобритания средната продължителност на живота за мъж е 79,9 г., а за жена е 83,6 г. – в посочените сини зони обаче хората редовно живеят до 90, ако не и до 100 години.

Каква е тайната на дългия и здравословен живот?

След изучаване на начина на живот на хората в Сините зони бяха открити множество паралели в начина, по който те подхождат към хранене, упражнения, общуване и прекарване на времето си.

Вместо да ходят във фитнес зали, те правят фитнес чрез ежедневно практикуване на дейности като градинарство; ядат по-малки порции домашно отгледана растителна храна и спират да се хранят, преди да са се заситили; те са част от сплотена, подкрепяща общност и участват в ритуали за облекчаване на стреса като молитва и сиеста.

Мнозина също пият умерени количества вино с приятели и по време на хранене.

В свое проучване на Сините зони, американският изследовател Дан Бютнър, сътрудник на National Geographic и автор на книгата „Сините зони“, установява, че хората, живеещи на тези места, не е задължително да стават столетници, защото имат по-добри гени, а защото имат по-добър начин на живот и диети.

„Ако искате да живеете по-дълго и да сте по-здрави, не се опитвайте да промените поведението си, защото това никога не трае дълго“, обяснява Бютнер, „помислете за промяна на средата си.“

Възходът на дълголетния туризъм

Не всеки ще може (или иска) да живее в Сините зони, но е важно да посетите тези региони, за да се поучите от тях. В бъдеще тези зони ще се превърнат в огнища за „туризъм за дълголетие“, докато търсим доказателства и съвети за по-дълъг живот.

На субтропичния японски остров Окинава, където има 35 столетници на всеки 100 000 жители – пет пъти повече отколкото в останалата част от Япония, която и без друго има висока средна продължителност на живота (87,4 години) – хотел Halekulani вече е започнал да предлага „ Тайните на дълголетието“. Тези пътувания включват закупуване на местни съставки на тамошния пазар и посещение на първото в света спа съоръжение с гореща дълбоководна морска вода.

Междувременно в Пулия, Италия (недалеч от Сардиния), луксозният хотел Borgo Egnazia предлага вдъхновени от Синята зона „програми за дълголетие“, които включват уроци по готвене, вечерни социални събития и хранителни режими.

На полуостров Никоя в Синята зона в Коста Рика посетителите могат да резервират място за йога, да ядат прясно уловена риба, да карат сърф и да яздят коне по плажа.

Друга алтернатива за изследователите на Синята зона е да се отправят към малко известния остров Икария в Гърция, където могат да вечерят в спокойната атмосфера на местните таверни и да плуват в тюркоазено море.

Може да е малко по-трудно да се потопите в синята зона на Калифорния в Лома Линда, която е дом на общност от Църквата на адвентистите от седмия ден, но в този щат има много невероятни уелнес убежища, които да опотърсите – от Canyon Ranch Woodside до ранчото Malibu – да не говорим за вкусната храна и красивата природа наоколо.

Докато преминаваме през трудностите, пред които сме изправени по време на тази пандемия, може ли това да се окаже новата тенденция в туристическите пътувания, от която всички се нуждаем?

назад