Понеделник, 12.05.2012 г.

02.09.2021 09:38 - Ваксините срещу коронавирус намаляват риска от продължителен Covid

Да бъдеш напълно ваксиниран срещу Covid-19 не само намалява риска от заразяване, но и от инфекция, която води до продължително ковид заболяване, показва проучване, извършено в Кралския колеж в Лондон.

Проучването разкрива, че при хората, които са напълно ваксинирани, вероятността да развият симптоми на болестта, продължаващи повече от четири седмици, намаляват с 50%, в сравнение с тези, които не са ваксинирани.

Досега 42,9 милиона души във Великобритания са получили по две дози ваксина срещу Covid.

Много хора, които се разболяват от коорнавирус, се възстановяват в рамките на четири седмици, но някои продължават да имат симптоми седмици и месеци след първоначалната инфекция, известни като дълъг Covid или постковид синдром. Това може да се случи, дори след леко прекарване на заболяването.

Изследователите, чиято работа е публикувана в The Lancet, посочват, че докато е ясно, че ваксинациите спасяват живот и предотвратяват сериозни заболявания, досега по-малко се знаеше за ефекта от въздействието на ваксините върху възможността за развитие на дълготрайно заболяване от коронавирус .

Те са анализирали данни, събрани от приложението Zoe Covid Study в Обединеното кралство, което проследява симптомите, съобщени от хората, както и данни за ваксини и тестове.

Така между декември 2020 г. и юли е проследено здравето на повече от 1,2 милиона възрастни британци, които са получили по една доза от ваксината и 971 504, които са били напълно имунизирани през този период.

Само 0,2% от напълно ваксинираните хора са казали, че впоследствие са се заразили с Covid (2370 случая)

От 592 напълно ваксинирани хора с Covid, които продължават да предоставят данни повече от месец, само 31 (5%) са развили дълъг Covid (дефиниран като заболяване с продължителност 28 дни или повече след положителен тест)

В неваксинираната група тази цифра е 11%

Изследователите са установили, че някои хора са изложени на по-голям риск от т. нар. пробивни инфекции (получаване на Covid след ваксиниране), отколкото други. Това е по-силно изразено при хората, които са получили само една доза ваксина.

Водещият изследовател д-р Клеър Стивс каза, че хората с повишен риск трябва да имат приоритет при поставяне на трета, бустерна доза от ваксината.

Тя добави: „По отношение на тежестта на дългия Covid, добра новина е, че нашето проучване установи, че пълната ваксинация значително намалява риска както от заразяване с вируса, така и от развитие на дълготрайни симптоми.“

Министърът на здравеопазването Саджид Джавид заяви, че ваксините са спасили повече от 105 000 живота и са предотвратили над 24 милиона инфекции само в Англия.

Той каза: "Ясно е, че ваксините изграждат защитна стена срещу вируса и са най-добрият начин да се предпазят хората от сериозни заболявания. Призовавам всички, които могат, да излязат и се ваксинират напълно възможно най-бързо."

 

Източник: ВВС

 

Още инфо:

Covid-19: ваксинацията e спасила близо 50 000 живота във Франция

Изследване на Университета в Монпелие оценява за първи път въздействието на ваксинацията на ниво население. От момента, в който половината французи вече са били ваксинирани, са избегнати много приеми на болни в интензивни отделения и смъртни случаи, свързани с Ковид.

Ваксинацията срещу Covid-19 във Франция е направила възможно да се избегнат 39 100 приема на пациенти в интензивни инензивни  и 47 400 смъртни случая, се казва в проучване, проведено от Университета в Монпелие с Университетската болница на Ним и Кан.

Това проучване, публикувано предварително на 28 август и очакващо валидиране от партньори, за първи път възприема популационен подход. Тоест, то подчертава ефектите от ваксинацията на ниво население - в допълнение към индивида, за който ползите от ваксината вече са доказани в клинични проучвания. „Той показва алтруистичния компонент на ваксината. Когато сте ваксинирани, пренасяте вируса по-малко “, обобщава епидемиологът Мирча Т. Софонеа, един от основните автори на изследването.

За да извършат това проучване, изследователите сравняват по-специално броя на тежките и на смъртните случаи с този на положителните случаи в няколко страни по света.

Първият извод, „не се демонстрира намаляване на свързаната с ваксините смъртност при ниско покритие“ - тук прагът е определен при по-малко от 30% от населението, получило само първа доза ваксина.

„От друга страна, продължават изследователите, след като половината от популацията е ваксинирана, rCFR (относителната смъртност на случаите) намалява постоянно с 12,5% за всеки допълнителни 10% от обхвата на ваксинацията.“ Авторите отбелязват "по-специално (че) смъртността от случаите в европейските страни с високо покритие сега е четири пъти по-ниска от средната стойност за последните дванадесет месеца".

Във Франция, където кампанията за ваксинация започна на 27 декември 2020 г., ваксините са намалили броя на приеманите за интензивно лечение с 46% и броя на смъртните случаи с 57%. Двете криви очертават много близка траектория и споделят една обща точка: ефектите от ваксинацията се усещат напълно само от април насам.

Причината е, че обхватът на ваксинациите във Франция все още беше твърде нисък преди април (3 милиона души бяха напълно ваксинирани към 31 март), за да има ефект върху населението. Освен това епидемията беше на по-ниско ниво в началото на годината.

За края на 2021 г. изследователите дават обнадеждаващи цифри. Те прогнозират, че ваксинацията ще е помогнала за предотвратяване на 67 000 хоспитализации при критични грижи и 78 000 смъртни случая. И това, въпреки четвъртата вълна и варианта Delta. Докато ефективността на ваксините Pfizer и Moderna е паднала от 91 на 66% според проучване, Върховният орган по здравеопазване сега препоръчва трета доза за хора над 65 години и уязвими групи.

Към 29 август 71,8% от французите са получили поне една доза от ваксината, а 64,6% са получили и двете дози. За Мирча Т. Софонеа „повтарящ се въпрос в общественото здраве е да се знае кога кампанията за ваксинация е ефективна, така че има нужда от този вид усилия за количествено определяне, за да се постигне това“.

Това проучване за ефикасността на ваксините засилва въздействието на лозунга, използван от Министерството на здравеопазването: „Можем да обсъдим всичко, освен числата. "

 

Източник: Les Echos

назад