Понеделник, 12.05.2012 г.

19.12.2020 09:55 - Covid може да заразява в ресторантите от 6 м разстояние за по-малко от 5 минути

Ново южнокорейско изследване показва, че в затворени помещения климатиците могат да пренасят капчици,съдържащи вируси, на много по-големи разстояния от предписваните от здравните протоколи.

Мнозина от собствениците на ресторанти и кафенета са ядосани на това, че са затворени заарди коронавирусната пандемия. Новото южнокорейско изследване обаче показва, че заразяването  затворени помещения може да става много бързо и то на по-големи разстояния от 2 метра – дистанцията, която здравните власти досега препоръчваха да се спазва.

„Човек може да се зарази от разстояние 6,5 метра за по-малко от 5 минути, без изобщо да е имал какъвто и да е контакт със заразеното лице“, се посочва в изследването, езултатите от което са публикувани в Journal of Korean Medical Science.

Д-р Лий Джу Хен през последните месеци до голяма степен избягва ресторантите, но в малкото случаи, когато вечеря в тях, е развил странен, макар и разумен навик: носи със себе си преносим анемометър за проверка на въздушния поток.

Това е предпазна мярка, която той взима, след като през юни заедно със свои колеги извършват експеримент, при който пресъздават условията от ресторант в южнокорейски град, където посетителите са се заразили от посетител, дошъл от друг град.

Резултатите от проучването, за което Лий и други епидемиолози привлякоха помощта на инженер, специализиран в аеродинамиката, показаха, че широковъзприетата като предпазна дистанция от два метра не е достатъчна, за да запази хората в безопасност.

Проучването, което добавя нови доказателства за въздушно-капковото предаване на вируса, показва как щателният и често инвазивен режим на проследяване на контакти в Южна Корея е позволил на изследователите да проследят отблизо как вирусът се разпространява през популациите.

„Насоките за карантинно и епидемиологично разследване трябва да бъдат актуализирани, за да отразят тези фактори за контрол и превенция на COVID-19“, заключават авторите на изследването.

назад