Понеделник, 12.05.2012 г.

11.03.2020 18:56 - Как се отразява на българския туризъм епидемията от короновируса?

Хотелиери от Слънчев бряг съобщиха, че са започнали откази от ранни записвания за предстоящия туристически сезон.

В четвъртък, 12 март, представителите на Съюза на частните собственици от курорта Слънчев бряг ще се срещнат с министъра на туризма Николина Ангелкова, за да обсъдят проблемите в туризма, свързани с разпространението на Covid-19 и да поискат съдействие от държавата.

Първият чартърен полет с израелски туристи, който беше планиран за началото на април, се отлага с един месец. Причината са мерките за безопасност, въведени от израелското правителство.

Около 100 хиляди туристи от Израел посещават морските ни курорти през лятото.

Все още е рано за изчисление на загубите, но такива ще има, посочва туроператорът Виолета Глухова.

„С този бизнес има обвързани хотелиери, транспортни фирми, доставчици, екскурзоводи. Персоналът ще бъде назначен по-късно.“

Засега са спрени всякакви резервации и записвания за летния туристически сезон, каза Орлин Мандов, почетен консул на Израел в Бургас.

„Следи се какво ще случи с развитието на коронавируса и вече ще се вземе решение дали през май ще започне сезонът, или ще има отново отлагане. Всеки израелец, който в момента излезе от Израел в чужбина, при завръщането си задължително влиза в двуседмичен домашен изолатор. Това е наистина задължително, подсъдимо е, затова е много трудно някой да отиде за три или четири дена на почивка, знаейки че после, като се върне, няма да има право да излиза от своето жилище две седмици. Това много пречи на новите резервации.

По информация на туроператори най-голяма е психозата на германския пазар - повечето туристи с ранни записвания си искат обратно парите. Много правителства предупреждават за ограничаване на пътуванията в чужбина. В бранша има голямо напрежение заради рязко намалелите записвания за сезона, каза хотелиерът и заместник-председател на Съюза на частните собственици в Слънчев бряг Веселин Налбантов:

„В момента имаме анулиране на много записвания. Това е обяснимо - хората се страхуват, в цял свят хората се страхуват. Ние ще поискаме една спешна среща с правителството, респ. с нашето министерство, за да помолим за съдействие, защото всички колеги са в паника. Това ще се отрази неминуемо, защото ние вече от ранните записвания сме усвоили част от парите и сме платили ДДС-то. Сега при връщането ние оставаме в една много патова ситуация“.

Как държавата може да помогне, за да не загине целият  отрасъл?

„Навсякъде в страната колегите реновират непрекъснато, базата ни е обновена, прекрасна и тази година пак сме се подготвили добре с обновяване на базата да посрещнем туристите“, каза Налбантов и посочи, че 2-3 месеца епидемична обстановка ще е унищожителна за туризма.

„Затова ще се обърнем към държавата за помощ – без да искаме пари, да ни помогне по разсрочване на главници по заеми, за малко по-нисколихвени кредити. Не искаме нищо даром, просто държавата може да помогне, за да не загине целият отрасъл.“

 

Източник: БНР

назад