Потребител: анонимен

България

Поморие - солта на семейния туризъм

12.08.2022 14:15

Дали все пак: "У дома е най-добре"? [... ]

Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София

12.12.2021 16:58

R & R Apartments предлага краткосрочно и дългосрочно настаняване на гости на столицата в луксозни апартаменти в сграда, намираща се в историческия център на града. [... ]

На вътрешен туризъм по ковидно време

29.11.2021 17:19

Как еднодневна екскурзия с автобус или с личен автомобил ще ни отведе и до прочутия пазар в Димитровград, и до манастира "Св. Атанасий" близо до Чирпан. [... ]

- a a a + |
 

Най-старата възстановена крепост в България отвори врати

08.08.2013 18:09

Белчин, сгушен в красива котловина близо до Самоков е дарено с красива природа и лечебни минерални извори. През последните месеци обаче той става все по-популярно място за културен и поклонически туризъм.

Най-старата възстановена крепост в България отвори врати

С приключването на проекта за реставрация на  римската крепост на хълма Свети Спас над селото миналия месец, в Белчин вече има толкова много посетители, че първоначалните намерения Цари мали град  да има почивен ден са преосмислени и обектът работи през цялата седмица.

Най-старата възстановена крепост в България отвори врати

„Цари мали град”, е най-старата възстановена крепост в страната. Някога  тя се виждала от всички страни на Самоковското поле, но в наши дни, преди реставрацията  съществува по-скоро в народните предания.Нищо на обрасналия с гъста гора хълм не говорело за това важно за  римската империя фортификационно съоръжение. Античното име на крепостта не се знае.

Наричат я "Цари Мали град", защото с площта си от почти 10 дка може да се мери с известната крепост Царевец, намираща се във Велико Търново. Изграждането й е започнало по време на управлението на император Валент (364-378 г.) Мястото й е избрано специално заради  възможността за наблюдение и защита на котловината. Възникналото селище е свързано с минералните извори, рудните залежи и като  стратегическото кръстовище на римските пътища между днешните Кюстендил, Сапарева баня, Самоков, Пловдив и София.

Най-старата възстановена крепост в България отвори врати

 Проучванията на хълма започват през 2007 г заради сигнали за иманярски набези, които рушат хълма. Дотогава всичко е покрито с гъста, непроходима гора. За месец археолозите разкриват югоизточната кула на крепостта. Става ясно, че тя е част от римска крепост с шест стражеви кули, а общата дължина на стената е близо 400 м.В резултат на проект по ОПРР на стойност  почти 6 млн. лева днес те са възстановени и по великолепен начин.

Най-старата възстановена крепост в България отвори врати

И не само това – оказва се, че хълмът Св. Спас е брънка от цяла броеница свети места, които опасват село Белчин. Храмове край някогашната военна цитадела свидетелстват за 1700 години християнство без прекъсване.Изключително впечатляващо е възстановяването на  напълно рухналата средновековната църква "Света Петка" -  национален паметник на художествената култура,  враснала в пазвата на хълма "Св. Спас" .В този вид тя е построена  е построена през ХVII век върху основи на друг храм от XIII-XIV век. В този период е констатиран засилен строеж на църкви - процес известен като създаване на т.нар."Софийската Света гора".

Най-старата възстановена крепост в България отвори врати

Храмът има изключителна художествена стойност. Изкуствоведите отнасят иконописната украса към различни епохи. Най-старите икони са от началото и средата на ХVІІ век, художествени образци, - наравно с най-добрите в страната от тази епоха. Състоянието на църквата през последното десетилетие на миналия век довежда  до рухването на покрива, част от стените й и до силното увреждане на църковния мебелиар. Това налага  цялостна реставрация на храма, като максимално се запази първообраза му и останките от оригинала.

Най-старата възстановена крепост в България отвори врати

В проучването, проектирането и изпълнението на комплекса са се  включили професори изследователи, изкуствоведи, музейни работници, специалисти архитекти, художници, реставратори, археолози. В близост до църквата е изградена и камбанария. В подножието и е етнографска музейна къща, в която  екскурзоводът  вдъхновено  разказва за  изключително интересната история на района, духа и добродетелите на хората от това място, което е било  твърдина на грамотност и християнска духовност.

Най-старата възстановена крепост в България отвори врати

 

Издигането от руините на крепостта "Цари мали град" и църковния архитектурен ансамбъл над Белчин е истинско предизвикателство към специалистите. Резултатът обаче е забележителен продукт на културния, еко- и поклонническия туризъм. Той обединява архитектурните ансамбли на средновековната църква "Света Петка" с музей, църквата "Свети първоапостоли Петър и Павел" в Белчин, фуникульора – модерната транспортна връзка между Белчин и крепостната корона на Свещения хълм, двете екопътеки, пътя до крепостта с паркинг, възстановената укрепителна система на "Цари мали град" с шестте крепостни отбранителни кули с музейна експозиция, култовия архитектурен ансамбъл с църква "Възнесение Господне", оброк "Свети Спас", детския атракцион с дървопластики и реплики на обсадни машини, въжения мост, художественото осветление.

Най-старата възстановена крепост в България отвори врати

До крепостта на върха на хълма се стига по няколко начина. Любителите на пешеходния туризъм могат да ползват две екопътеки. За тези, които не обичат да слизат от автомобилите си, има асфалтиран път. Но сигурно всички ще предпочетат да използват фуникульора - от прозорците на неговите кабини по време на изкачване и слизане  може да се наблюдава панорама към долината между планините Витоша и Рила. Готов е вече и въженият мост, който води от външния вход на крепостта до цитаделата й.

Най-старата възстановена крепост в България отвори врати

Растоянието от София до Белчин е малко над 50 км.- ако минете  през Железница. Но дори да изберете по- дългия път през Самоков, отиването до там си струва-  не само за да прекарате един или два дни в пълноценна почивка и преживявания. А  да се уверите, че е възможно и у нас  цивилизовано развитие на туризъм, който не  унижтожава района, а разработва качествено и професионално неговия потенциал.

Най-старата възстановена крепост в България отвори врати

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

България - АРХИВ

Поморие - солта на семейния туризъм [12.08.2022] Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София [12.12.2021] На вътрешен туризъм по ковидно време [29.11.2021] 1 Събитиен туризъм носи оживление в Североизточна България [28.06.2021] Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм [07.05.2021] По българските маршрути на устойчивия културен туризъм [16.10.2017] 2 Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница [09.04.2017] 11 След първият сняг в Родопите [10.12.2016] Петвековна сграда в Ямбол приютява интерактивен музей [18.08.2016] 2 Майските празници - идеи за разходка [25.04.2016] В Кюстендил – града на Майстора [06.02.2016] Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви [09.11.2015] 3 Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до "Арт център Илинденци" [07.10.2015] Котел - Градът на „Джагал Войвода” и „Баба Войновица” [25.08.2015] 3 Ян Бибиян на делтапланер [18.08.2015] Хасково – град с древна история и модерен дух! [06.07.2015] Докато чакаме обещаните туристи от Индия [26.06.2015] За втори път Празник на чевермето в Златоград [05.05.2015] Туристи търсят тайни знаци в Земенския манастир [16.03.2015] Открийте Каварна и региона [17.11.2014]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (21)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Туристите все повече предпочитат да пътуват устойчиво

26.01.2023 11:27

Ново проучване на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) и Trip.com Group, заедно с Deloitte, показва, че устойчивят [... ]

Пампорово отчита ръст на туристите от балканските страни

14.01.2023 16:00

В Пампорово се наблюдава осезаем ръст от балканските пазари през последните три месеца, включително [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

"Лонли планет" нареди България сред 10-те най-добри дестинации в света за нискобюджетен меден месец

27.01.2023 -

"България не е най-очевидният избор за меден месец, но не е скъпа дестинация, независимо от сезона", така[... ]

Старта на системата за влизане и излизане (EEС) в страните от ЕС отново беше отложен

26.01.2023 -

Това означава, че на пътниците извън ЕС, които влизат в Шенгенското пространство, ще им бъде спестен[... ]

Полетите от и до летището в Берлин в сряда са отменени заради стачка

24.01.2023 -

Нито един пътнически полет няма да бъде осъществен в сряда, 25 януари от и до летище "Берлин-Бранденбург"[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Банско прие кръг от Световната купа по сноуборд и привлече световното внимание

23.01.2023 -

Българският зимен курорт се справи отлично с домакинството за трети път на стартове за Световната[... ] 1

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 24

Дубай e посрещнал 8,5 млн. туристи

06.03.2011 -

По данни на Департамента по туризъм и търговски маркетинг на емирството, през миналата година в дубайските[... ] 2