Потребител: анонимен

България

Патриотичен позитив за българския курорт Кранево

01.09.2023 14:28

Ако има спад в бизнеса, компенсаторните механизми са: пазарен реализъм, предразполагащо обслужване и гарантирано спокойствие и сигурност на туриста. [... ]

Поморие - солта на семейния туризъм

12.08.2022 14:15

Дали все пак: "У дома е най-добре"? [... ]

Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София

12.12.2021 16:58

R & R Apartments предлага краткосрочно и дългосрочно настаняване на гости на столицата в луксозни апартаменти в сграда, намираща се в историческия център на града. [... ]

- a a a + |
 

Елена - градът на българското Възраждане

26.06.2013 15:52

Традиционният празник на Еленския балкан ще се проведе на 29 и 30 юни.

Елена - градът на българското Възраждане

Тази година традиционният празник на Еленския балкан ще се проведе на 29 и 30 юни (събота и неделя). В програмата на празника по традиция са предвидени колокрос и пешеходен поход от Мийковци до х. "Чумерна”игри и състезания за любителите на планината. Но дори да не успеете да се включите в празника, посещението в Елена ще ви зареди с впечатления, ще ви помогне да се отпуснете от забързаното градско  всекиднение. Любителите на градския и културен туризъм тук ще обиколят калдъръмите на старопланинския град и ще разгледат къщите, в които са живели еленските чорбаджии, църквите, които са градили нашите деди, и възрожденските училищата, в които са учили. Тук се намират първото Класно училище – Даскалоливницата, родните къщи на Иларион Макариополски, Петко Юрданов Тодоров и Мина Тодорова. Елена е единственият град през Възраждането с три храма – „Св.Никола”, „Успение на Пресвета Богородица” и „Рождество на Пресвета Богородица”.

Елена - градът на българското Възраждане

Оцелели от кърджалийските нападения, превъзмогнали превратностите на съдбата, запазили непокорния си и родолюбив дух, еленчани оставили ярка следа в историята на България. През втората половина на XVIII век тук бурно се развива и занаятчийството. Забогателите еленчани, наред с чорбаджииите, издигали масивни къщи, а еснафите строели църкви, мостове, чешми. През периода на църковните борби и до Освобождението в Еленския край се построяват 31 църкви. Улиците на града се осветявали от петролни фенери, прокарани били и водопроводи.

Елена - градът на българското Възраждане

От това богатство днес са запазени, регистрирани и обявени като паметници на културата 147 сгради, от които 7 са с национално значение, а останалите - с местно. Това са Часовниковата кула, църквата „Успение Богородично”, църквата „Свети Никола” (със стенописите), къщата-музей „Иларион Макариополски”, първото класно училище „Даскалоливницата”, Поп Николовата къща и Петте Разсуканови къщи.

Елена - градът на българското Възраждане

Къщата музей „Иларион Макариополски”, която е част от Музеен комплекс на Възраждането, се намира в самия център на града. От всички стари къщи в  Елена, тя е сред най впечатляващите и интересни със своята история. Тук са родени борецът за църковна свобода и независимост – Иларион Макариополски, и брат му Никола Михайловски – виден книжовен и просветен възрожденски деец. През 1856 г.в къщата се ражда и неговият син – поетът  Стоян Михайловски, автор на химна „Върви народе възродени“. Тя е от типа на богатите еленски къщи, строена от камък и дърво. Сградата е двуетажна с голям обем и красива панорамна гледка. На приземния етаж, където са се намирали изби, складови помещения и стая за живеене, днес е разположена изложба от картини и икони. На втория етаж има покрит чардак, използван за спане през лятото и за събиране на семейството. Гостната стая е обзаведена в европейски стил, като там се намира и лятна кухня. През 1863 г. еленското читалище „Напредък“ е основано в едно от помещенията на къщата.

Елена - градът на българското Възраждане

Основен символ на регионалната културна идентичност е Даскалоливницата. Построена е през 1844 г. за нуждите на първото класно училище, основано от Иван Момчилов година по-рано. Неин символ е перото, показващо будния дух на еленчани, нуждата им от знания и стремежа им към просвета. Неин възпитаник е и Петко Рачов Славейков, дал й това необичайно и същевременно красноречиво име. Даскалоливница, т.е. място за леене на даскали. В сградата са учредени две музейни експозиции: "Елена през епохата на Възраждането" (в нея с документи и снимки е представена историята на града от възникването му до Руско-турската освободителна война 1877-1878) и "Параклис Архангел Михаил" (изложени са икони, църковна утвар и стенописи, пренесени от едноименната църква в село Шилковци).

Елена - градът на българското Възраждане

Разсукановите къщи представляват изключително интересен архитектурен ансамбъл от пет къщи под един покрив, строени от хаджи Димитър Разсуканов за петимата му сина. Сградите са разположени на лекото закривяване на улицата на малкото разширение, получено пред църквата “Рождество на Пресвета Богородица”, която е срещу тях. Петте тавана са без преградни стени, за да се съхрани семейния дух и чувството за родова принадлежност.

Елена - градът на българското Възраждане

Много за историята и възрожденската култура на България ще научите, когато посетите старопланинския град. А за да усетите и прекрасната му природа, на територията на община Елена са маркирани и се поддържат девет екопътеки. Безопасността на туристите е в сигурните ръце на опитни планински водачи. Една от най-атрактивните природни  забележителности е „Водопада” на р. Мийковска, който се намира южно от махала Христовци, в землището на с. Руховци. За почитателите на еко и водния туризъм, на домашната кухня и кулинарния туризъм, тихият планински град е правилното място, на което могат да попаднат.

Елена - градът на българското Възраждане

Повече за възможностите за туризъм в град Елена и околностите вижте на www.kuzmanovi.com

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

България - АРХИВ

Патриотичен позитив за българския курорт Кранево [01.09.2023] Поморие - солта на семейния туризъм [12.08.2022] Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София [12.12.2021] На вътрешен туризъм по ковидно време [29.11.2021] 1 Събитиен туризъм носи оживление в Североизточна България [28.06.2021] Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм [07.05.2021] По българските маршрути на устойчивия културен туризъм [16.10.2017] 2 Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница [09.04.2017] 11 След първият сняг в Родопите [10.12.2016] Петвековна сграда в Ямбол приютява интерактивен музей [18.08.2016] 2 Майските празници - идеи за разходка [25.04.2016] В Кюстендил – града на Майстора [06.02.2016] Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви [09.11.2015] 3 Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до "Арт център Илинденци" [07.10.2015] Котел - Градът на „Джагал Войвода” и „Баба Войновица” [25.08.2015] 3 Ян Бибиян на делтапланер [18.08.2015] Хасково – град с древна история и модерен дух! [06.07.2015] Докато чакаме обещаните туристи от Индия [26.06.2015] За втори път Празник на чевермето в Златоград [05.05.2015] Туристи търсят тайни знаци в Земенския манастир [16.03.2015]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (21)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

България е сред водещите дестинации за здравен туризъм в Европа

22.11.2023 14:23

Това заяви министър Зарица Динкова при откриването първия по рода си форум, представящ страната ни [... ]

Лято 2023: Входящият туризъм в страната е възстановен на 90% спрямо 2019 г.

14.11.2023 15:18

Министерството на туризма обработи последните данни от Националния статистически институт (НСИ), които [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Турция може да достигне границата от 60 млн. туристи през 2023 г.

28.11.2023 -

Броят на посещенията на чуждестранни туристи в Турция за периода януари-октомври възлиза на 44,2 милиона,[... ]

НСИ: Българският туризъм надмина нивото от 2019 г.

27.11.2023 -

Броят на пътуванията на българи в чужбина и на посещенията на чужденци в България през октомври надмина[... ]

Полетите на Летище Пловдив се изпълняват по разписание независимо от зимната обстановка

26.11.2023 -

Въпреки усложнената метеорологична обстановка на Летище Пловдив, полетното разписание се изпълнява[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Вместо да стане туристическа атракция, жп линия до гр. Елена отива за скрап

10.04.2011 - Светослав Стефанов

Двама министри обещаваха запазването на железния път, за който навремето хората събирали пари и материали. [... ] 2

Компютрите буквално ни влизат под кожата

13.08.2011 -

Скоро може да носим своя компютър или мобилен телефон под блузата си. Това става възможно с изобретяването[... ] 1

Терминатора глобен два пъти в Австрия за тютюнопушене на забранени места

09.08.2011 -

Бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер е бил глобен два пъти в родната си Австрия за нарушение[... ] 2