Потребител: анонимен

България

Патриотичен позитив за българския курорт Кранево

01.09.2023 14:28

Ако има спад в бизнеса, компенсаторните механизми са: пазарен реализъм, предразполагащо обслужване и гарантирано спокойствие и сигурност на туриста. [... ]

Поморие - солта на семейния туризъм

12.08.2022 14:15

Дали все пак: "У дома е най-добре"? [... ]

Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София

12.12.2021 16:58

R & R Apartments предлага краткосрочно и дългосрочно настаняване на гости на столицата в луксозни апартаменти в сграда, намираща се в историческия център на града. [... ]

- a a a + |
 

Пешеходен туризъм в Копривщица

06.06.2013 22:46

 

Пешеходен туризъм в Копривщица

Посещавайки Копривщица като архитектурен  резерват и историческо място,често  изпускаме факта, че  това е планиски град , който може да ни предложи и чудестна възможност за активна почивка и пешеходен туризъм. Една от тях е „Пътеката на здравето”. Маршрут с леко  натоварване, по който  има разположени спортни съоръжения – лостове, халки, дървени успоредки. За най запалените по спорта, разстоянията между съоръженията могат да се преминат  и с тичане поради сравнително еднородния терен. Идеята е всеки желаещ да може да използва този маршрут и за  разходка,  и за физически упражнения, увеличавайки натоварването. Разбира се всичко зависи от целите и подготовката на туристите. 
Пешеходен туризъм в Копривщица
Пътеката започва от къща – музей „Найден Геров”. Минава се отляво на къщата и на първия разклон се поема по дясната улица – Догановата. Тя води до малко площадче с Догановите къщи – архитектурен ансамбъл, една от забележителностите на гр. Копривщица. От площадчето се поема по лявата улица и се стига до друго площадче с красива чешма, наречена „Райновец”.
  
Това е и мястото „Жупа”, където според една от историите за създаването на града тук са били първите постройки. Преданието за Жупата е свързано с предположението, че старите пътища свързващи градовете Златица, Пирдоп и Клисура със Стрелча и Панагюрище се кръстосвали на мястото на днешна Копривщица.Разположено в котловина, покрито с тучна зелена трева, напоявано от р. Тополница и нейните притоци, мястото било подходящо за почивка на кервани, пътници и търговци. Поради благоприятните природни условия, в района се заселило едно старобългарско семейство със своите стада - т. нар. „жупа". Те поставили началото на ново селище. С увеличаване броя на хората в жупата се увеличавали къщите и се образували малки домашни общности. Почти всеки от родствениците получавал прякор - Тиханек, Козлек, Дуплек, Ломек поради специфични черти, занимания и случки свързани с него. От там идвали и имената на новосъздадените махали, някои от тях останали като фамилни имена и до днес.
В горната част на площадчето има голяма жълта къща, която може да служи като ориентир за правилно поетия маршрут. Минава се от дясната страна на тази къща и се върви по нагоре с леко изкачване. На следващия разклон се поема по левия път към гората.. Тази част от маршрута не е маркирана. В края на града, след последните къщи, в подножието на стръмен склон започва маркировката – с боя и указателни табели. Оттук възможностите са две – да се поеме по маркировката и да се обиколи стръмния склон като се мине по по-полегата, но не добре отъпкана пътека или да се тръгне по самия склон - стръмен горски път. И двата варианта водят до върха на склона, в началото на поляните на местността „Войводенец”, където се провежда Националният фолклорен събор. От това място поемат два маршрута - „По хайдушките пътеки” и „Пътеката на здравето”, обозначени с указателни табели. 
Пешеходен туризъм в Копривщица
„Пътеката на здравето” продължава надясно по просека през гората, добре маркирана и обозначена. От дясната страна на пътеката има гора, а отляво са обширни ливади и някои от сцените, на които се провежда Националният фолклорен събор. Върви се по равен терен в гората и се стига до указателно табло с описание на. Там се прави  лек завой надясно. Следва първото спортно съоръжение. След него вдясно има стълби, обозначени със стрелка, които  водят по посока на пътеката, от която дойдохме. След стълбите се тръгва наляво, успоредно на пътеката. На практика разстоянието между двете пътеки е няколко метра, затова трябва да се следи добре маркировката. Отстрани на пътеката има обособен кът за почивка с маси и дървени пейки. След него маршрутът се отделя от пътеката и навлиза във висока борова гора. Посоката е обозначена със стрелка. Пътеката е добре маркирана и по нея се стига до второто съоръжение. След него има  пътят продължава с леко изкачване до третото съоръжение.
Пешеходен туризъм в Копривщица
От дясната страна на уредите има маркировка, маршрутът продължава по малка просека, спускаща се през гората. Ако решите да използвате тази част за тичане, трябва да имате предвид, че пътеката е песъчлива, осеяна с шишарки, борови иглички и сухи клони, а след кратък преход се спуска и става стръмна. В края на това спускане е и четвъртото съоръжение. След него вдясно се вижда маркировка, пътеката се спуска през борова гора, след това преминава в смесена, където е и следващото съоръжение. Пътеката започва да се изкачва, гората е по-рехава и слънчева и навлиза в малко по- гъста гора, където има друго спортно съоръжение.
Пешеходен туризъм в Копривщица
 
Продължавайки напред се излиза на една от поляните в местността „Войводенец”, където има табела „Копривщица” и пътеката завива надясно. Стига се до голям коларски път, отдясно е гората, а отляво са ливади, в ниското се вижда и асфалтовият път от жп гарата към Копривщица. В града се влиза по калдъръмен път и се тръгва по ул. „Ралчо Войвода”. Тази улица води до вече познати места, през които се минава в началото на маршрута. Ако  не използнате спортните уреди, преходът отнема малко повече от час при  спокойно ходене. 
 
За повече информация: www.koprivshtitza.com
 
 

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

България - АРХИВ

Патриотичен позитив за българския курорт Кранево [01.09.2023] Поморие - солта на семейния туризъм [12.08.2022] Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София [12.12.2021] На вътрешен туризъм по ковидно време [29.11.2021] 1 Събитиен туризъм носи оживление в Североизточна България [28.06.2021] Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм [07.05.2021] По българските маршрути на устойчивия културен туризъм [16.10.2017] 2 Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница [09.04.2017] 11 След първият сняг в Родопите [10.12.2016] Петвековна сграда в Ямбол приютява интерактивен музей [18.08.2016] 2 Майските празници - идеи за разходка [25.04.2016] В Кюстендил – града на Майстора [06.02.2016] Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви [09.11.2015] 3 Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до "Арт център Илинденци" [07.10.2015] Котел - Градът на „Джагал Войвода” и „Баба Войновица” [25.08.2015] 3 Ян Бибиян на делтапланер [18.08.2015] Хасково – град с древна история и модерен дух! [06.07.2015] Докато чакаме обещаните туристи от Индия [26.06.2015] За втори път Празник на чевермето в Златоград [05.05.2015] Туристи търсят тайни знаци в Земенския манастир [16.03.2015]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (21)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

България има нереализиран потенциал да привлича туристи за климатичен туризъм

12.05.2024 11:13

Развитието на климатичния туризъм ще удължи туристическия сезон, ще съживи редица изостанали региони [... ]

FaceBoarding съкращава времето за чакане и проверките за сигурност на авиопътниците

12.05.2024 10:51

Летища в Италия изпробват нова технология за сигурност и качване на борда, която не изисква от пътниците [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Входът за Айфеловата кула поскъпва с 20% от 17 юни

24.05.2024 -

Билетите за прочутата парижка забележителност ще струват на туристите до 35,30 евро. [... ]

Международният туризъм се възстанови почти напълно през първото тримесечие

24.05.2024 -

Международният туризъм през първото тримесечие на 2024 г. се е възстановил до 97% спрямо същия период на[... ]

Туроператорът TUI очаква силен летен сезон въпреки по-високите цени

23.05.2024 -

Компанията публикува по-добри от очакваните тримесечни резултати. Около 60% от летния капацитет е продаден,[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1