Потребител: анонимен

ХОТЕЛИ - ЕленаБългария

Патриотичен позитив за българския курорт Кранево

01.09.2023 14:28

Ако има спад в бизнеса, компенсаторните механизми са: пазарен реализъм, предразполагащо обслужване и гарантирано спокойствие и сигурност на туриста. [... ]

Поморие - солта на семейния туризъм

12.08.2022 14:15

Дали все пак: "У дома е най-добре"? [... ]

Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София

12.12.2021 16:58

R & R Apartments предлага краткосрочно и дългосрочно настаняване на гости на столицата в луксозни апартаменти в сграда, намираща се в историческия център на града. [... ]

- a a a + |
 

Руши се църква на 13 века, в която е погребан цар Борис Покръстител

09.08.2011 03:33 - Янтра днес

Иманяри търсят в обителта гроба и наследството на Кера-Тамара

Руши се църква на 13 века, в която е погребан цар Борис Покръстител
С течащ покрив и падаща мазилка в църква посрещна храмовия си празник в събота Марянският манастир “Свето Преображение Господне”. От спешен ремонт се нуждае и единствената жилищна постройка в светата обител. След всеки дъжд водата в храма продължава да тече, а прогизналите петна по тавана стават все по-големи, жалва се игуменката майка Анастасия. Цялостен ремонт тук не е правен от 1936 г. За обновяване и строителство са необходими поне 500 хил. лв.

Според легендите манастирътв село Марян съществувал още по време на Първото българско царство – през VIII-IX век. За това свидетелстват намерените там шест капители от т.нар. Теодосиеви колони, каквито има само в Плиска и Преслав. Предполага се, че в олтара е бил погребан св. цар Борис Михаил Покръстител, а историята датира от 1835 г., когато жителите на селото решили да построят църквата. Друга легенда свързва мястото с хубавата царица Мара, която е сестра на цар Иван Шишман.
Руши се църква на 13 века, в която е погребан цар Борис Покръстител
За да спася положението на първо време, съм купила около 300 керемиди, жалва се игуменката. Но за да се спрат течовете, задължително трябва да се направи цялостен ремонт, а такъв в манастира не е имало от 1936 г. Тогава сложили дюшеме и тронове в църквата.  Преди 2 г. по “Красива България” извършили ремонтни работи по покрива, но само няколко месеца по-късно течовете продължили. “Тази програма не е подходяща за ремонт на храмове. По нея обикновено наемат безработни без никаква квалификация, а по паметниците на културата такива хора не трябва да работят”, споделя сестра Анастасия.
Сега Великотърновската митрополия от името на манастира кандидатства с проект за цялостен ремонт на светинята по програмата за развитие на селските райони към Държавен фонд “Земеделие”. За обновяване на храма, камбанарията и жилищната сграда, както и за направата на защитна стена откъм реката са заложени 500 хил. лв. “Тези пари няма да стигнат доникъде, но поне ще успеем да понаправим нещичко. Навремето богатите са давали пари за храмове и читалища, а по-бедните са участвали в това възрожденско дело с доброволен труд”, нарежда неволите си игуменката.
Руши се църква на 13 века, в която е погребан цар Борис Покръстител
Манастирската църква е една от най-старите и най-красивите в Еленския Балкан. Отличава се с уникалния си градеж, като майсторите строители не използвали дървена конструкция. “До началото на сводовете зидовете са каменни и са дебели 1,20 м, а над сводовете има 70 см земен насип. Самите сводове са направени от тухлички. Така, когато през 1868 г. избухнал пожар в манастира, пострадал само иконостасът, който бил от дърво”, разказва игуменката. Изпепелени били всички икони, с изключение на една – на Богородица с Младенеца, която и днес може да се види в олтара. “Не знам дали се дължи на чудо, а може и да е, защото се смята, че иконата е спасила манастира. Във вида, в който сега битува, храмът е възстановен през 1870 г. От тогава е и новият иконостас”.
Докато ни развежда из светата обител, майка Анастасия ни показва още няколко останки, свързани с миналото на храма. Предполага се, че в олтара е бил погребан св. цар Борис Михаил Покръстител, а историята датира от 1835 г., когато жителите на селото решили да построят църквата. Вдигнали я само за 6 месеца, а точно на Преображение я осветил гръцкият владика Иларион Критски.
“Говори се, че когато строителите започнали да работят, намерили в олтара мраморен саркофаг. В ръцете на скелета имало Евангелие, а до главата му – корона. Двата символа – на светската и на църковната власт, подхождат само на цар Борис Михаил, защото той е единственият монах с царска титла в нашата история. Освен това всички знаят от историята, че когато се оттегля за втори път от престола, цар Борис I отива в манастир, който е на три часа път от столицата Търновград, между две реки, в подножието на Стара планина. Историята описва този манастир”, разказва домакинята, докато ни показва вградените в каменния зид части от мраморния саркофаг.
Като доказателство за съществуването на царския гроб сестрата разказва и друга легенда. При градежа през 1835 г. майсторите намерили и баптистериум – място, където са се извършвали масови кръщавки. Той бил три метра в диаметър широк и дълбок до коляно, облепен бил с цветна византийска мозайка. Но мъжете дали клетва да не разказват за видяното, за да не го обругаят иноверци. “Сега ние не знаем къде се е намирал баптистериумът и може би такава е волята Божия”, усмихва се игуменката и веднага продължава с друга легенда. Тя свързана с хубавата царица Мара, която е сестра на цар Иван Шишман. Заминавайки за Константинопол, за да стане жена на султан Мурад, Кера-Тамара искала да остане в манастира, затова оставила всички свои накити в храма. След смъртта на султана отново се върнала по тези места. Може би манастирът носи името на красавицата, от което идва и наименованието на село Марян.
Руши се църква на 13 века, в която е погребан цар Борис Покръстител
Сестра Анастасия дошла за първи път в светата обител преди 9 г. В родния си град Русе работила като начален учител. “Никога не съм живяла на село, затова в началото тук ме боляха ушите от тишина. Тъй като живеех близо до гарата, докато свикна със спокойствието в манастира, месеци наред се събуждах посред нощ, защото не съм чула свирката на локомотива. Сега като ми се наложи да отида до града, бързам да си тръгна, защото шумът ме убива”, споделя тя.
За да научи цялата история на святото място, години наред се ровила по библиотеки. “Търсих доказателства за частица истина в легендите и изчетох всичко, което успях да намеря за Марянския манастир”. За него са писали даскал Никола, който събрал спомени и издал книжка през 40-те години на ХХ век. Възрожденецът е дядо на примабалерината на Софийската опера и балет Диляна Никифорова, която с удоволствие се връща в селото и всеки път не пропуска да посети манастира. Историята на мястото е проучвал и митрополит Иларион, а събраното той описал в книгата си “Ктиторът”.
За съжаление историята на манастира отлично познават и иманярите, които и до днес продължават да търсят съкровища в района. Въоръжени с металотърсачи, те се надяват да попаднат на царския гроб на покръстителя на българите или пък на накитите, които оставила царкинята.
 
 
 
 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

България - АРХИВ

Патриотичен позитив за българския курорт Кранево [01.09.2023] Поморие - солта на семейния туризъм [12.08.2022] Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София [12.12.2021] На вътрешен туризъм по ковидно време [29.11.2021] 1 Събитиен туризъм носи оживление в Североизточна България [28.06.2021] Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм [07.05.2021] По българските маршрути на устойчивия културен туризъм [16.10.2017] 2 Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница [09.04.2017] 11 След първият сняг в Родопите [10.12.2016] Петвековна сграда в Ямбол приютява интерактивен музей [18.08.2016] 2 Майските празници - идеи за разходка [25.04.2016] В Кюстендил – града на Майстора [06.02.2016] Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви [09.11.2015] 3 Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до "Арт център Илинденци" [07.10.2015] Котел - Градът на „Джагал Войвода” и „Баба Войновица” [25.08.2015] 3 Ян Бибиян на делтапланер [18.08.2015] Хасково – град с древна история и модерен дух! [06.07.2015] Докато чакаме обещаните туристи от Индия [26.06.2015] За втори път Празник на чевермето в Златоград [05.05.2015] Туристи търсят тайни знаци в Земенския манастир [16.03.2015]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (21)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

България има нереализиран потенциал да привлича туристи за климатичен туризъм

12.05.2024 11:13

Развитието на климатичния туризъм ще удължи туристическия сезон, ще съживи редица изостанали региони [... ]

FaceBoarding съкращава времето за чакане и проверките за сигурност на авиопътниците

12.05.2024 10:51

Летища в Италия изпробват нова технология за сигурност и качване на борда, която не изисква от пътниците [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Входът за Айфеловата кула поскъпва с 20% от 17 юни

24.05.2024 -

Билетите за прочутата парижка забележителност ще струват на туристите до 35,30 евро. [... ]

Международният туризъм се възстанови почти напълно през първото тримесечие

24.05.2024 -

Международният туризъм през първото тримесечие на 2024 г. се е възстановил до 97% спрямо същия период на[... ]

Туроператорът TUI очаква силен летен сезон въпреки по-високите цени

23.05.2024 -

Компанията публикува по-добри от очакваните тримесечни резултати. Около 60% от летния капацитет е продаден,[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1