Потребител: анонимен

у нас

Ръст от 70% има в ранните записвания на британски туристи за летния сезон у нас

29.02.2024 17:41

Британският туроператор Jet2Holidays отбелязва 70% ръст на записванията за България спрямо миналата година. TUI отбелязва повишение от 20%. BalkanHolidays също има ръст спрямо миналата година. [... ]

Във Варна се провежда Черноморски форум за туризъм и хотели

29.02.2024 14:09

Във форума, организиран от „Хотелски форум", участват министърът на туризма Зарица Динкова и Илин Димитров, секретар на президента по образование, култура и туризъм. [... ]

Плажовете ще се отдават под наем само с явно наддаване

27.02.2024 21:20

„Тръжните процедури по отдаване под наем на плажовете, които са изключителна държавна собственост вече ще се провеждат чрез явно наддаване, като то ще се извършва пред всички присъстващи на търговете“, заяви министърът на туризма Зарица Динкова. [... ]

- a a a + |
 

Министерството на туризма и туристическият бранш проведоха среща за подготовка на зимния сезон

23.11.2023 21:10

Министерството на туризма и големите зимни курорти подготвят промени, с които да се стимулират модернизацията и конкурентоспособността в сектора.

Министерството на туризма и туристическият бранш проведоха среща за подготовка на зимния сезон

Тези промени засягат основните проблеми, с които се сблъскват курортите през последните 10 години и които пречат на позиционирането на България на световните туристически пазари. За това се договориха на срещата си министърът на туризма Зарица Динкова и туристическият бранш и местните власти. В дискусиите се включиха представители на ски курортите в Банско, Пампорово, Витоша и Рила.

Предприети са всички необходими действия за подготовката на зимния сезон 2023-2024 г, стана ясно по време на работната среща. Според предварителните данни се очакват туристи от Румъния, Гърция, Турция, Северна Македония, Турция, Великобритания, Германия и Италия. За да се увеличи броя на туристите тази година, рекламната кампания на зимния туризъм започна още през октомври, както на най-важните международни пазари, така и на вътрешния пазар.

„Важно е да обединим усилия и да направим необходимото за безпроблемното протичане на предстоящия зимен сезон. Министерството на туризма подкрепя усилията на всички представители на туристическия бизнес, които работят за утвърждаване името на България като сигурна дестинация“, заяви министър Динкова.

За предстоящия зимен сезон ще се реализират поредица инициативи за позициониране и популяризиране на Бранд България. Министерството на туризма ще подкрепи състезанията за световните купи по сноуборд в Пампорово през януари и по ски алпийски дисциплини през февруари 2024 г. в Банско. Провеждането на тези спортни събития ще се превърнат в силни маркетингови инструменти за популяризиране на зимния туризъм в страната.

 

Още инфо:

Министерството на туризма и туристическият бранш проведоха среща за подготовка на зимния сезон
Проблемите на някои от зимните ни курорти са същите каквито бяха и през миналата година, а за някои тях и повече от 30 зими. Те са свързани най-вече с развитието на ски инфраструктурата, която пречи дестинация България да стане конкурентна на западните държави в сектора на зимния туризъм. За целта обаче трябва да бъдат направени промени в редица закони. Част от тях бяха подготвени, а други предстои да се разработят, а в този процес са ангажирани редица ведомства. Това беше съобщено днес по време на обсъждане в парламентарната Комисия по туризъм на тема "Подготовка за зимен туристически сезон 2023-2024 г. - перспективи и предизвикателства". В дискусията участваха представители на законодателната, изпълнителната и местната власти, на бизнеса, браншови организации.

Изпълнителният директор на "Витоша ски" АД Ян Калчев заяви, че положението на Витоша за последните двадесет години е изчакване на промяна на закони и концепции и липса на визия за планината. Витоша вече не е никакъв курорт, а през осемдесетте години туристическата база през зимата беше запълнена в продължение на пет месеца, каза Калчев. Той допусна, че тази зима децата ще ходят на ски училища в к.к."Боровец“, защото съоръженията на Витоша са опасни за ползване. Съоръжения и проекти са "на трупчета" заради липса на време - краткият живот на няколко парламента, както и на организация, а в това време много съоръжения остаряха и поддръжката им вече е невъзможна, каза Калчев. Той отбеляза необходимостта от законова промяна във връзка със ски съоръженията.

Областният управител на Област София Юлиян Леков акцентира върху проблема с довеждащия път София - Боровец, който по думите му е в много лошо състояние и изрази надежда след предприетите мерки следваща година да започне основният му ремонт. Проблеми има и с качеството на питейната вода. Отдавна ВиК асоциациите са загубили съдържанието си и не са отговорни за нищо, допълни областният управител.

Банско посреща зимата с готови за работа съоръжения, които са минали профилактика, в готовност са и оръдията за сняг, каза Мая Христоскова, изпълнителен директор на "Юлен" АД. Очакваме много туристи заради кръговете от световната купа през февруари, допълни тя. Христоскова постави въпроса за втори лифт заради огромното струване от чакащи пред сегашния. Да се чака по три-четири часа, при ниски температури, е неприемливо за туристите, допълни тя. 

От двадесет години няма построени нови лифтове, това означава, че има нещо кардинално сбъркано, каза новоизбраният кмет на община Банско Стойчо Баненски. Ние не искаме милиони, а законодателни промени, които би трябвало държавата да ги разреши по най-лесния начин, за да може да се отвори икономическото развитие на общините, допълни той. Никакви хотели, ние в Банско сме против застрояването, искаме спортна инфраструктура, заяви кметът и посочи, че зимният туризъм е въпрос на законодателни промени. След като те се вземат, първият лифт ще може да бъде построен след три години, каза още Баненски.

Христо Зайков, заместник-кмет на община Разлог, постави проблема със спирането на тока в с. Баня, липсата на екологичен и "може би дотиран от държава транспорт" между Разлог, Банско и Белица, който да бъде използван и от туристите. Друга необходимост за туристическата свързаност е създаването на велоалеи. Проблем, свързан с липсата на работна ръка, е нежеланието на кандидатите за работа да сключват трудови договори, защото междувременно са на трудовата борса след краткотрайна работа в западни курорти. ВиК проблемите и високата цена на водата във връзка с водните асоциации, също бяха сред откроените от заместник-кмета на Разлог проблеми.  

Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД съобщи, че тази година има индикация за малко по-ранен старт на сезона и той най-вероятно ще започне още от събота или неделя с производството на изкуствен сняг. Всяко късно стартиране води до потенциален крах на ски сезона, допълни Беляков. Той посочи, че по неокончателна информация се очаква да има частично откриване на сезона на 8 декември. Беляков изтъкна необходимостта от изграждането на нови лифтове съоръжения и даде пример с възможност, уредена в Закона за енергетиката за линейните съоръжения, които по думите му са сходни на лифтовите стълбове, като изтъкна необходимостта и за тези съоръжения да бъде облекчен режимът за изграждане. За да бъде построен един нов лифт се минава през ада, образно илюстрирана процедурите той. Други проблеми пред развитието на зимните ни курорти са свързани с темата за промяната на предназначението на горските територии, както и като цяло с дефиницията "национален курорт", която по думите на Беляков освен да спъва развитието им, не прави нищо друго.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

у нас - АРХИВ

Ръст от 70% има в ранните записвания на британски туристи за летния сезон у нас [29.02.2024] Във Варна се провежда Черноморски форум за туризъм и хотели [29.02.2024] Плажовете ще се отдават под наем само с явно наддаване [27.02.2024] 4,4 млн. са приходите от нощувки на туристи през декември 2023 г. в област Смолян [27.02.2024] За периода октомври-декември 2023 г. над 1 млн. българи са пътували с цел туризъм [24.02.2024] Седем нови обекта са включени в списъка на 100-те национални туристически обекта“ [23.02.2024] Министерство на туризма вижда голям потенциал в нидерландския и датския пазар [22.02.2024] Ремонтират пистата на Летище - Бургас през 2025 г. [22.02.2024] Летният туристически сезон в България се скъсява, проблемът е в рекламата [21.02.2024] Сандански иска да привлече туристи от Турция [19.02.2024] Над 5% е ръстът на туристи в България за първите два месеца на зимния сезон [15.02.2024] Улесняват достъпа на хора с увреждания до морските плажове [14.02.2024] Близо 5000 полета до над 80 дестинации през януари отчете столичният аеропорт [14.02.2024] Летище Бургас няма да работи през март заради ремонт [09.02.2024] Парламентът забрани строителството в 500-метровата зона около плажовете Иракли, Карадере и Корал [09.02.2024] Туристическият бранш и рибарите се обявиха против вятърните перки в морето [03.02.2024] Обсъждат на поредна дискусия националния бранд „България“ [30.01.2024] Статистиката отчете ръст на пътуванията чужди граждани у нас и на българи в чужбина [30.01.2024] Курортът „Семково“ с нова перспектива за развитие като център за дигитални номади [28.01.2024] 22% ръст на турските туристи отчете Министерството на туризма на среща в Банско [27.01.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (943)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика

26.02.2024 17:16

Главният изпълнителен директор на Tui Group Себастиан Ебел нападна германското правителство за политиката [... ]

Министерство на туризма вижда голям потенциал в нидерландския и датския пазар

22.02.2024 11:31

Над 130 хил. туристи от Нидерландия и Дания са посетили България през 2023 г. [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Олга Кефалояни: Въведеният в Гърция "климатичен данък" заменя съществуващата туристическа такса

29.02.2024 -

Таксата за преодоляване на последиците от климатичната криза в туризма, която е в сила от началото[... ]

Във Варна се провежда Черноморски форум за туризъм и хотели

29.02.2024 -

Във форума, организиран от „Хотелски форум", участват министърът на туризма Зарица Динкова и Илин Димитров,[... ]

Европейските летища са сред най-замърсяващите в света

28.02.2024 -

Ново изследване прави оценка на въздействието на пътническите полети и за първи път на въздушния товарен[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

В Пловдив "Старинният град" и "Капана" са капани за автотуристи

06.02.2023 -

Звездите на хотелите там са повече от местата за паркиране, установява автотуристът, избрал да прекара[... ] 6

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара

02.02.2023 -

След две седмици грип с мъчителна кашлица в мъглива София, краткотрайното пътуване до непознато Мароко[... ] 2

Халал туризмът става все по-популярен

22.09.2014 -

На 22 и 23 септември в испанската провинция Андалусия се провежда и Първа международна конференция, посветена[... ] 1