Потребител: анонимен

у нас

Ръст от 70% има в ранните записвания на британски туристи за летния сезон у нас

29.02.2024 17:41

Британският туроператор Jet2Holidays отбелязва 70% ръст на записванията за България спрямо миналата година. TUI отбелязва повишение от 20%. BalkanHolidays също има ръст спрямо миналата година. [... ]

Във Варна се провежда Черноморски форум за туризъм и хотели

29.02.2024 14:09

Във форума, организиран от „Хотелски форум", участват министърът на туризма Зарица Динкова и Илин Димитров, секретар на президента по образование, култура и туризъм. [... ]

Плажовете ще се отдават под наем само с явно наддаване

27.02.2024 21:20

„Тръжните процедури по отдаване под наем на плажовете, които са изключителна държавна собственост вече ще се провеждат чрез явно наддаване, като то ще се извършва пред всички присъстващи на търговете“, заяви министърът на туризма Зарица Динкова. [... ]

- a a a + |
 

Здравният туризъм трябва да е приоритет в развитието на туристическите райони у нас

18.11.2023 15:26

България има всички предпоставки и голям потенциал да се позиционира като дестинация за здравен туризъм, като това може да се случи с ефективно сътрудничество между правителството, местната власт, организациите за управление на туристически райони (ОУТР) и представителите на бизнеса.

Здравният туризъм трябва да е приоритет в развитието на туристическите райони у нас

До това заключение стигнаха участниците в дискусионна кръгла маса „Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации – новият приоритет на потребителите“, организирана от Катедра „Икономика на туризма“ към УНСС. Дискусиите във форума се фокусираха върху възможностите за ребрандиране на България като четирисезонна дестинация с фокус здравен туризъм.

„В седем от деветте туристически района здравният туризъм е изведен като приоритетен, което отговаря на актуалните предпочитания и търсения на туристите – както местните, така и чуждестранните“, посочи при откриването на кръглата маса проф. д-р Мариана Янева – ръководител на катедрата. Според нея трябва да се работи за създаване на силен Бранд България с няколко подбранда. 

Владимир Ников – заместник-председател на Сдружение на хотелиери и ресторантьори „Велинград и Западни Родопи“, смята, че създадените организации (ОУТР) засега не работят добре, като сред основните причини са липсата на средства и на административен капацитет. Той даде пример с ОУТР „Родопски туристически район“, където влизат общини от пет административни области и координацията между тях е доста трудна.

Добрите резултати в туристическата индустрия във Велинград в последните години се дължат на успешното сътрудничество между местната власт и туристическия бизнес,  представен от Сдружението, подчерта Ников и посочи, че съвместните усилия на всички заинтересовани страни са от ключово значение за развитието на бранд България и неговите подбрандове. 

„В България могат да се случват добри практики и всички можем да се обединим в една добра кауза за развитие на успешен продукт за здравен туризъм“, коментира Димитрина Помакова - собственик на СПА „Деметра“. Според нея една от възможностите за това е чрез създаване на самостоятелни СПА центрове без прилежаща хотелска част в по-малките населени места. Опитът от нейния бизнес в последните години показва, че потребителите проявяват голям интерес към иновативните здравни продукти и търсят гъвкави възможности за достъп до тях.

За да отговори на новите предпочитания на туристите Община Казанлък работи върху проект за развитие на здравен туристически продукт около Казанлъшки минерални бани. Местната власт си сътрудничи успешно с бизнеса в района, за да се позиционира добре в сегмента на здравния туризъм.

„В момента малката част от здравния туризъм, която се експлоатира у нас, е СПА туризмът. Трябва да се работи по-активно в областта на превенцията и възстановяването, а не само в СПА сегмента“, смята Никола Петков, генерален директор на Kings Valley Medical & Spa Hotel и директор на Общинско предприятие по туризъм „Казанлък Арт“. По думите му здравният туризъм може да бъде успешна част от предлагането във високия сегмент и да се съчетае ефективно с 5-звездния туристически продукт. В ръководения от него хотел в менюто са включени местни продукти, които са ориентирани към здравословно хранене и така се отговаря на предпочитанията на туристите за качествена и пълноценна храна. 

Новите тенденции в търсенето се отразяват и върху „ол инклузив“ сегмента, а хотелите по Черноморието се адаптират бързо към промените. „В момента основните въпроси на туристите не са дали има тематични представления след вечеря, а има ли например йога класове или други подобни дейности. Върви се в посока към активното, а не към пасивното забавление“, отбеляза д-р Дарина Сулева, експерт с над 20-годишен опит в управлението на хотели. Тя допълни, че в цяла Европа се наблюдава промяна в менютата на хотелите и ресторантите, за да се отговори на търсенето на здравословни храни и балансирани хранителни режими. Добре развит е и продуктът на специализираните клиники за здравословно и лечебно хранене. Д-р Сулева даде пример и с тенденцията в много европейски дестинации да се преминава към минерализиране на басейните в хотелите без наличието на минерални извори. „По този начин дори без да имаме природните дадености на минералната вода, ние можем да създадем такова предлагане“. 

Здравният туризъм може ефективно да се съчетава с останалите видове туризъм, като се използва потенциала на съседни населени места в един и същи район. Така например община Своге, която работи активно за позициониране в сегмента на приключенския туризъм, си сътрудничи с общините с балнео-лечебни ресурси, за да се предложи на потребителите по-пълноценен и атрактивен туристически продукт, разказа Нина Копринджийска, заместник-кмет на общината. Своге е единствената българска община, която членува в Хартата на европейските селски общности, което също създава добра основа за сътрудничество с други населени места от цяла Европа.

Дискусионната кръгла маса с представители от местната власт и депутати е първото подобно събитие, което Катедра „Икономика на туризма“ към УНСС организира. „Досега се фокусирахме върху срещи с бизнеса и средните училища, но решихме, че за да работим по-ефективно за развитие на българския туризъм, трябва да имаме по-широк форум и посланията, които излъчваме публично, да бъдат в помощ на всички“, посочи проф. д-р Мариана Янева. Тя се обърна към присъстващите с призив да се обсъдят и начертаят възможностите и форматите, чрез които академичната общност и бизнесът могат взаимно да помогнат на изпълнителната и законодателната власт за утвърждаване и популяризиране на България като целогодишна дестинация за здравен туризъм. 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

у нас - АРХИВ

Ръст от 70% има в ранните записвания на британски туристи за летния сезон у нас [29.02.2024] Във Варна се провежда Черноморски форум за туризъм и хотели [29.02.2024] Плажовете ще се отдават под наем само с явно наддаване [27.02.2024] 4,4 млн. са приходите от нощувки на туристи през декември 2023 г. в област Смолян [27.02.2024] За периода октомври-декември 2023 г. над 1 млн. българи са пътували с цел туризъм [24.02.2024] Седем нови обекта са включени в списъка на 100-те национални туристически обекта“ [23.02.2024] Министерство на туризма вижда голям потенциал в нидерландския и датския пазар [22.02.2024] Ремонтират пистата на Летище - Бургас през 2025 г. [22.02.2024] Летният туристически сезон в България се скъсява, проблемът е в рекламата [21.02.2024] Сандански иска да привлече туристи от Турция [19.02.2024] Над 5% е ръстът на туристи в България за първите два месеца на зимния сезон [15.02.2024] Улесняват достъпа на хора с увреждания до морските плажове [14.02.2024] Близо 5000 полета до над 80 дестинации през януари отчете столичният аеропорт [14.02.2024] Летище Бургас няма да работи през март заради ремонт [09.02.2024] Парламентът забрани строителството в 500-метровата зона около плажовете Иракли, Карадере и Корал [09.02.2024] Туристическият бранш и рибарите се обявиха против вятърните перки в морето [03.02.2024] Обсъждат на поредна дискусия националния бранд „България“ [30.01.2024] Статистиката отчете ръст на пътуванията чужди граждани у нас и на българи в чужбина [30.01.2024] Курортът „Семково“ с нова перспектива за развитие като център за дигитални номади [28.01.2024] 22% ръст на турските туристи отчете Министерството на туризма на среща в Банско [27.01.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (943)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика

26.02.2024 17:16

Главният изпълнителен директор на Tui Group Себастиан Ебел нападна германското правителство за политиката [... ]

Министерство на туризма вижда голям потенциал в нидерландския и датския пазар

22.02.2024 11:31

Над 130 хил. туристи от Нидерландия и Дания са посетили България през 2023 г. [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Олга Кефалояни: Въведеният в Гърция "климатичен данък" заменя съществуващата туристическа такса

29.02.2024 -

Таксата за преодоляване на последиците от климатичната криза в туризма, която е в сила от началото[... ]

Във Варна се провежда Черноморски форум за туризъм и хотели

29.02.2024 -

Във форума, организиран от „Хотелски форум", участват министърът на туризма Зарица Динкова и Илин Димитров,[... ]

Европейските летища са сред най-замърсяващите в света

28.02.2024 -

Ново изследване прави оценка на въздействието на пътническите полети и за първи път на въздушния товарен[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

В Пловдив "Старинният град" и "Капана" са капани за автотуристи

06.02.2023 -

Звездите на хотелите там са повече от местата за паркиране, установява автотуристът, избрал да прекара[... ] 6

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара

02.02.2023 -

След две седмици грип с мъчителна кашлица в мъглива София, краткотрайното пътуване до непознато Мароко[... ] 2

Халал туризмът става все по-популярен

22.09.2014 -

На 22 и 23 септември в испанската провинция Андалусия се провежда и Първа международна конференция, посветена[... ] 1