Потребител: анонимен

у нас

Летище Пловдив с нови чартърни полети през зимното разписание

30.11.2022 20:59

Зимната програма за 2022 г. на летище Пловдив започна с нови чартърни полети от и до Турция, съобщиха от Съвета на директорите на пловдивското летище. [... ]

Туристическият сектор връчва годишните си награди

29.11.2022 21:30

Туристическият сектор съумя да намери сили, за да се съвземе от шока и да покаже жизнеспособност, гъвкавост, характер и възможности. Това бе общото мнение, изразено от служебните министри на туризма и на икономиката, по време на церемонията по връчването на годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). [... ]

Посещенията на чужденци в България нарастват с 49,2% през октомври 2022 г.

29.11.2022 18:46

Пътуванията на български граждани в чужбина през октомври 2022 г. са 599,5 хил., или с 15,3% повече от регистрираните през октомври 2021 година, съобщи Националният статистически институт. [... ]

- a a a + |
 

Подготвят комплект от закони, които ще определят бъдещото развитие на туризма в България

06.11.2022 09:45

Това става ясно от публикация в информационния бюлетин на Министерството на туризма, качен на неговия уебсайт.
Подготвят комплект от закони, които ще определят бъдещото развитие на туризма в България

Сформирана е работна група за изготвяне на предложения за промени в туристическото законодателство с участието на представители на сектора. Тя заседава под ръководството на заместник-министъра на туризма проф. Мариела Модева.

Оформило се е виждане за изработване на шест самостоятелни закона и закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който да обедини и направи връзката между тях.

За обсъждане в работната група са били предложени: Закон за Националната туристическа организация (ЗНТО), Закон за туристическите паркове, места и точки (ЗТПМТ), Закон за Националната камара на хотелиерите и ресторантьорите, Закон за Националната камара на самостоятелните заведения за хранене и развлечения, Закон за Националната камара на туроператорите и туристическите агенции и Закон за Националната камара на екскурзоводите, планинските водачи и ски учителите.

Търсеният модел на обединение на браншовите организации в туризма, който да залегне в закон, трябва да бъде на база направления в бранша и управление на туристическите ценности публична собственост. От работната група са стигнали до извода, че ще бъде целесъобразно да бъде изработена законова рамка, която да включва обединение на различните браншове в туристически камари, които от своя страна да участват в Националната туристическа организация, свързана с маркетинга и рекламата на туристическия продукт и възможностите за инвестиции в страната. Отделно ще бъдат изработени текстове за организация и управление на туристическите ценности и туристическите територии, включени и в сега съществуващите национални туристически курорти, туристически комплекси, места и точки.

Основа за националната реклама за туризъм и инвестиции е ЗТПМТ, който регламентира управлението на публичната държавна собственост в туризма и дава основание на Националната туристическа организация (НТО) да извършва маркетинг и реклама на тази държавна собственост. Законът дава възможност и за преобразуване на националните курорти, курортните комплекси, туристическите курорти и туристическите ценности, като елементи на недвижимите културни ценности, да се управляват много по-добре и да бъдат привлечени инвестиции. Камарите заедно с Министерството на туризма са в основата на Общото събрание на НТО и дават прозрачност и предвидимост за работата на организацията.

В проектите е посочено наименованията на браншовите туристически камари да бъдат в продължение на сега съществуващите туристически сдружения, при условие, че Общото събрание на всяко от тях се съгласи името му да бъде използвано в закона и ако Общото събрание на съответната браншова камара е съгласно с това.

Така Националната камара на хотелиерите и ресторантьорите ще бъде продължение на вече създадените структури на съществуващите асоциации в туризма. Управителният съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация приема този подход и изразява готовност съществуващите структури на асоциацията по места да поемат организацията на местните туристически камари, се посочва в публикацията на Министерството. Така местните структури ще отговарят за категоризацията пред Министерството на туризма и ще бъдат основен фактор за вписване и отписване на туристическите обекти на тяхна територия. Проектът предвижда местната камара да одобрява и разрешенията за строеж на територията на общината, за да се избегне безразборното строителство и презастрояването.

Националната камара на самостоятелните заведения за хранене и развлечения ще води регистъра и ще отговаря пред Министерството на туризма за категоризацията на лицата, желаещи да бъдат вписани в регистъра, както и разрешенията за инвестиции в този бранш. Камарата на туроператорите и туристическите агенции ще води регистъра на туристическите предприятия, извършващи дейността, и ще управлява Гаранционния фонд за включените в него туроператори. Националната камара на екскурзоводите, планинските водачи и ски учителите ще управлява регистъра на лицата, занимаващи се с тази дейност, и ще работи съвместно с туристическата полиция.

Председателите на националните туристически камари ще участват в Общото събрания на Националната туристическа организация (НТО), създадена с предложения закон. НТО се създава за следните дейности: разработване и прилагане на маркетингова стратегия за развитие на дестинацията за туризъм и инвестиции в съответствие с националната маркетингова стратегия; организиране провеждането на маркетингови изследвания и проучвания на туристическия поток в туристическата дестинация за туризъм и инвестиции и на анализи и прогнози за туристическото развитие, осъществяване на дейности по изграждане на бранд, връзки с обществеността и реклама на туристическата дестинация за туризъм и инвестиции и дигиталната реклама в медиите.

Законът за туристическите паркове, места и точки трябва да осигури създаването на условия за стимулиране на инвеститорите да извършват иновативна туристическа производствена дейност в националните курорти, туристически комплекси и туристически места, които се предлага да придобият съответния статут. Това ще създаде благоприятна институционална среда за устойчив и екологичен туризъм, иновации в туристически дейности за развитие на производства и услуги с висока добавена стойност, подобрени условия на труд и за подобряване на икономическата ефективност на туристическите предприятия.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

у нас - АРХИВ

Летище Пловдив с нови чартърни полети през зимното разписание [30.11.2022] Туристическият сектор връчва годишните си награди [29.11.2022] Посещенията на чужденци в България нарастват с 49,2% през октомври 2022 г. [29.11.2022] Зимни курорти настояват за решаване на проблемите им пред комисията по туризъм в парламента [25.11.2022] 2 Трафикът на Летище София все още не може да достигне предпандемичните нива [19.11.2022] Банско спечели за 10-и път World Ski Awards 2022 [19.11.2022] Хотелиери и украински граждани протестираха в Слънчев бряг [19.11.2022] От 18 на 100 млн. лв. да се увеличи бюджетът за реклама на българския туризъм [17.11.2022] Затвориха хотелски комплекс в Поморие, стотици остават без работя [17.11.2022] 50 малки и средни туристически предприятия ще могат да участват безплатно във “Ваканция и СПА Експо: [16.11.2022] Експерти настояват диференцираната ставка от 9% ДДС да остане постоянна за целия туристически сектор в България [15.11.2022] В Банско ще изградят летище за малки и средни частни самолети [11.11.2022] Илин Димитров очаква 5-7% ръст през зимния туристически сезон [06.11.2022] Българската полярна експедиция ще отплава за първи път към Антарктида със собствен кораб [05.11.2022] Закъснението в категоризацията на туристическите обекти се преодолява, твърдят от Министерството на туризма [05.11.2022] Бургаските туроператорски фирми предлагат разнообразни оферти за посрещане на новата 2023 г. [05.11.2022] Морските къмпинги в страната отчитат по-силен сезон от миналата година [01.11.2022] Правителството ще настанява украинските чужденци в държавни бази [31.10.2022] Украинци напускат хотелите в Слънчев бряг [31.10.2022] В Брестник се проведе празник на мавруда [30.10.2022]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (943)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

WTTC: Желанието на хората да пътуват е най-високо от пандемията насам

01.12.2022 14:06

Според проучване на Световния съвет за пътувания и туризъм /WTTC/ международните пътувания се завръщат [... ]

UNWTO: Образованието и инвестициите са крайъгълни камъни за трансформиране на туризма

29.11.2022 09:42

Туристически лидери от всеки глобален регион се срещнаха, за да изпълнят планове за трансформиране [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

WTTC: Градовете „да стимулират възстановяването на туризма след пандемията“

30.11.2022 -

Градкият туризъм ще стимулира възстановяването на сектора в света, според Световния съвет за пътувания[... ]

Летище Пловдив с нови чартърни полети през зимното разписание

30.11.2022 -

Зимната програма за 2022 г. на летище Пловдив започна с нови чартърни полети от и до Турция, съобщиха от[... ]

Двойно са нараснали пътниците на германските летища

30.11.2022 -

Броят на пътниците, които са излетели от германските летища през лятото на 2022 г., се е увеличил два пъти[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 21

Зимни курорти настояват за решаване на проблемите им пред комисията по туризъм в парламента

25.11.2022 -

В парламентарната Комисия по туризъм има разбиране за необходимостта от развитието на Витоша като[... ] 2

Китай е домакин на Първата световна конференция за хранене и туризъм

27.08.2018 -

Събитието ще се проведе на 5-6 септември, едновременно с международното туристическо изложение TTM в[... ] 2