Потребител: анонимен

у нас

С 60,3% нарастват посещенията на чужденци през декември 2022 г. на годишна база

28.01.2023 14:33

Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2022 г. са 604,7 хил. или с 9,7% повече, отколкото през декември 2021 година, съобщи Националният статистически институт. [... ]

За първи път на посещение у нас е израелски министър на туризма

24.01.2023 10:13

Министърът на туризма на Република България д-р Илин Димитров и министърът на туризма на Държавата Израел Хаим Кац подписаха споразумение между двете страни за сътрудничество в областта на туризма. [... ]

Български капитан работи за eдна от най-големите круизни компании в света

24.01.2023 09:32

Кап. Румен Йовчев стана първият български капитан в круизния гигант Royal Caribbean, става известно от публикация във фейсбук страницата на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“. [... ]

- a a a + |
 

Подготвят комплект от закони, които ще определят бъдещото развитие на туризма в България

06.11.2022 09:45

Това става ясно от публикация в информационния бюлетин на Министерството на туризма, качен на неговия уебсайт.
Подготвят комплект от закони, които ще определят бъдещото развитие на туризма в България

Сформирана е работна група за изготвяне на предложения за промени в туристическото законодателство с участието на представители на сектора. Тя заседава под ръководството на заместник-министъра на туризма проф. Мариела Модева.

Оформило се е виждане за изработване на шест самостоятелни закона и закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който да обедини и направи връзката между тях.

За обсъждане в работната група са били предложени: Закон за Националната туристическа организация (ЗНТО), Закон за туристическите паркове, места и точки (ЗТПМТ), Закон за Националната камара на хотелиерите и ресторантьорите, Закон за Националната камара на самостоятелните заведения за хранене и развлечения, Закон за Националната камара на туроператорите и туристическите агенции и Закон за Националната камара на екскурзоводите, планинските водачи и ски учителите.

Търсеният модел на обединение на браншовите организации в туризма, който да залегне в закон, трябва да бъде на база направления в бранша и управление на туристическите ценности публична собственост. От работната група са стигнали до извода, че ще бъде целесъобразно да бъде изработена законова рамка, която да включва обединение на различните браншове в туристически камари, които от своя страна да участват в Националната туристическа организация, свързана с маркетинга и рекламата на туристическия продукт и възможностите за инвестиции в страната. Отделно ще бъдат изработени текстове за организация и управление на туристическите ценности и туристическите територии, включени и в сега съществуващите национални туристически курорти, туристически комплекси, места и точки.

Основа за националната реклама за туризъм и инвестиции е ЗТПМТ, който регламентира управлението на публичната държавна собственост в туризма и дава основание на Националната туристическа организация (НТО) да извършва маркетинг и реклама на тази държавна собственост. Законът дава възможност и за преобразуване на националните курорти, курортните комплекси, туристическите курорти и туристическите ценности, като елементи на недвижимите културни ценности, да се управляват много по-добре и да бъдат привлечени инвестиции. Камарите заедно с Министерството на туризма са в основата на Общото събрание на НТО и дават прозрачност и предвидимост за работата на организацията.

В проектите е посочено наименованията на браншовите туристически камари да бъдат в продължение на сега съществуващите туристически сдружения, при условие, че Общото събрание на всяко от тях се съгласи името му да бъде използвано в закона и ако Общото събрание на съответната браншова камара е съгласно с това.

Така Националната камара на хотелиерите и ресторантьорите ще бъде продължение на вече създадените структури на съществуващите асоциации в туризма. Управителният съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация приема този подход и изразява готовност съществуващите структури на асоциацията по места да поемат организацията на местните туристически камари, се посочва в публикацията на Министерството. Така местните структури ще отговарят за категоризацията пред Министерството на туризма и ще бъдат основен фактор за вписване и отписване на туристическите обекти на тяхна територия. Проектът предвижда местната камара да одобрява и разрешенията за строеж на територията на общината, за да се избегне безразборното строителство и презастрояването.

Националната камара на самостоятелните заведения за хранене и развлечения ще води регистъра и ще отговаря пред Министерството на туризма за категоризацията на лицата, желаещи да бъдат вписани в регистъра, както и разрешенията за инвестиции в този бранш. Камарата на туроператорите и туристическите агенции ще води регистъра на туристическите предприятия, извършващи дейността, и ще управлява Гаранционния фонд за включените в него туроператори. Националната камара на екскурзоводите, планинските водачи и ски учителите ще управлява регистъра на лицата, занимаващи се с тази дейност, и ще работи съвместно с туристическата полиция.

Председателите на националните туристически камари ще участват в Общото събрания на Националната туристическа организация (НТО), създадена с предложения закон. НТО се създава за следните дейности: разработване и прилагане на маркетингова стратегия за развитие на дестинацията за туризъм и инвестиции в съответствие с националната маркетингова стратегия; организиране провеждането на маркетингови изследвания и проучвания на туристическия поток в туристическата дестинация за туризъм и инвестиции и на анализи и прогнози за туристическото развитие, осъществяване на дейности по изграждане на бранд, връзки с обществеността и реклама на туристическата дестинация за туризъм и инвестиции и дигиталната реклама в медиите.

Законът за туристическите паркове, места и точки трябва да осигури създаването на условия за стимулиране на инвеститорите да извършват иновативна туристическа производствена дейност в националните курорти, туристически комплекси и туристически места, които се предлага да придобият съответния статут. Това ще създаде благоприятна институционална среда за устойчив и екологичен туризъм, иновации в туристически дейности за развитие на производства и услуги с висока добавена стойност, подобрени условия на труд и за подобряване на икономическата ефективност на туристическите предприятия.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

у нас - АРХИВ

С 60,3% нарастват посещенията на чужденци през декември 2022 г. на годишна база [28.01.2023] За първи път на посещение у нас е израелски министър на туризма [24.01.2023] Български капитан работи за eдна от най-големите круизни компании в света [24.01.2023] Двойно са се увеличили чуждестранните туристи в община Девин през 2022 г. [23.01.2023] Посещенията на туристи в Ловеч и района се увеличават [23.01.2023] Кметовете на Бургас и Поморие искат от концесионера на Летище Бургас да осигури повече международни полети [21.01.2023] Курортът Албена отчете голям интерес от страна на немски туристи по време на изложения в Германия [18.01.2023] Пампорово и Чепеларе се развиват като дестинация за климатолечение [17.01.2023] Пампорово отчита ръст на туристите от балканските страни [14.01.2023] Сняг покри пистите в Пампорово [11.01.2023] За първи път в България разработиха потребителски индекс, измерващ качеството на хотелските услуги [10.01.2023] Летище София обслужи 6 млн. пътници през 2022 г. [10.01.2023] Над 3 млн. пътници са преминали през летищата в Бургас и Варна през 2022 г. [06.01.2023] Летище Пловдив изпълнява по 18 полета седмично [06.01.2023] Пампорово е сред млалкото европейските ски курорти с повече отворени писти въпреки топлото време [06.01.2023] Над 70 млн. евро ще инвестира концесионерът на летищата в Бургас и Варна до 2026 г. [02.01.2023] С 52,8% повече са чужденците посетили България през ноември [31.12.2022] Редовни полети от Пловдив до Истанбул ще има от февруари [27.12.2022] Антарктическата експедиция тръгва от Варна с кораба "Св. св. Кирил и Методий" [27.12.2022] От януари Министерството на туризма започва търгове с тайно наддаване за морски плажове [23.12.2022]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (943)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Туристите все повече предпочитат да пътуват устойчиво

26.01.2023 11:27

Ново проучване на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) и Trip.com Group, заедно с Deloitte, показва, че устойчивят [... ]

Пампорово отчита ръст на туристите от балканските страни

14.01.2023 16:00

В Пампорово се наблюдава осезаем ръст от балканските пазари през последните три месеца, включително [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

"Лонли планет" нареди България сред 10-те най-добри дестинации в света за нискобюджетен меден месец

27.01.2023 -

"България не е най-очевидният избор за меден месец, но не е скъпа дестинация, независимо от сезона", така[... ]

Старта на системата за влизане и излизане (EEС) в страните от ЕС отново беше отложен

26.01.2023 -

Това означава, че на пътниците извън ЕС, които влизат в Шенгенското пространство, ще им бъде спестен[... ]

Полетите от и до летището в Берлин в сряда са отменени заради стачка

24.01.2023 -

Нито един пътнически полет няма да бъде осъществен в сряда, 25 януари от и до летище "Берлин-Бранденбург"[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Банско прие кръг от Световната купа по сноуборд и привлече световното внимание

23.01.2023 -

Българският зимен курорт се справи отлично с домакинството за трети път на стартове за Световната[... ] 1

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 24

Дубай e посрещнал 8,5 млн. туристи

06.03.2011 -

По данни на Департамента по туризъм и търговски маркетинг на емирството, през миналата година в дубайските[... ] 2