Потребител: анонимен

у нас

Туристическият сезон в Девин започва с месец по-рано

11.04.2024 18:50

Това заяви пред БТА кметът на родопския град Здравко Иванов. По време на априлската ваканция градът и живописното село Триград са били пълни с туристи и почиващи. По думите на кмета почти всички места за настаняване са били запълнени. [... ]

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 11:05

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната тълпа чуждестранни туристи, така характерна за града край Марица преди ковид пандемията, макар още да не е започнал тазгодишният сезон на ученическите екскурзии. [... ]

Конференция събира професионалисти във винения туризъм в Пловдив

09.04.2024 20:06

Пловдив е домакин на Петнадесетото годишно издание на Международната конференция за винен туризъм (IWINETC) с участието на професионалисти и експерти в областта на винения и кулинарен туризъм от цял свят. Двудневната работна програма на форума започна днес в хотел DoubleTree by Hilton, съобщиха от Община Пловдив. [... ]

- a a a + |
 

Хотелиерите поискаха да бъдат подкрепени приоритетно от държавата

10.01.2022 17:04

На среща с министъра на туризма Христо Проданов представители на Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) обявиха, че не е нормално Министерството на туризма да подпомага финансово дейности в туризма, при които не се реализира нощувка и не подпомагат развитието на сектора в България.

Хотелиерите поискаха да бъдат подкрепени приоритетно от държавата

Не може българското Министерство на туризма да стимулира чужди икономики, често и такива извън ЕС, вместо да даде приоритетно оборотни средства на най-големите инвеститори в българския туризъм – хотелиерите, посочи председателят на БХРА Георги Щерев по време на срещата.

Той заяви, че средствата към туроператорите е можело да бъдат пренасочени към почивки в България, така че да се подпомогнат едновременно различните представители на сектора.

"Категорично сме против продължаващата практика да се финансират само туроператори", каза Щерев и допълни, че не е нормално туроператори, които работят входящ туризъм (инкаминг) да получават пари на база реализирания оборот, тъй като той в голяма степен е споделен с българските хотелиери. Още повече, че входящите туроператори са подпомогнати по всякакъв начин от хотелиерите, така че да за тях няма реален риск, посочи зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Те нямат отказани от хотелиерите резервации, получават намаления в цените и допълнителни отстъпки за обеми, допълни той.

Близо 65 на сто от оборота на туроператорите, които организират чартъри, се дължи на хотелите, а на тези фирми без чартърни програми – 88 на сто от приходите идват от хотелите, посочи Щерев. Според него, липсата на експертен капацитет в Министерство на туризма е довело до погрешната практика да се подпомагат туроператори на база оборот вместо марж, тъй като тяхната дейност и разчетите за осъществяването й са на база реализиран марж. Тогава и предвидените пари за държавна помощ щяха да стигнат и наистина да помогнат на всички, подчерта той. Затова е изключително важно бъдещата държавна политика в туристическия сектор да се определя съвместно с бранша, с хората, които поемат рисковете на бизнеса и ударите от кризата, а не от чиновниците, заяви председателят на БХРА.

"Не може туроператорите да получават по 600-800 хил. лева за стартиране на сезона, а хотелирите по 10-15 хиляди, при условие, че те са основните инвеститори. Така някои туроператорски фирми получиха средства като държавна помощ, които и в най-смелите си мечти не са си помисляли, че могат да реализират като печалба, а хотелиерите останаха ощетени", подчерта Щерев. И допълни, че голяма част от парите за подпомагане на българския бизнес реално са отишли в икономиките на Занзибар, Мароко, Египет, Йордания, Турция, които нямат нищо общо с ЕС, за да се оправдава отпускането на тази помощ със спазването на директиви на Брюксел.

Хотелиерите настояха за по-добра координация на Министерството на туризма с другите ведомства, от чиято работа зависи туризма. Като последен пример за липсата на такава съвместна работа те посочиха заповедта на здравния министър за промяна на условията за влизане в страната, която се случи от днес за утре. В резултат вече има откази от резервации. От своя страна министър Проданов обеща, че ще предложи в новата структура на Министерството на туризма да има експерт, който ще се занимава с тази координация.

От БХРА изразиха удовлетворение от инициативата да се отпуснат кредити чрез ББР за изграждане на собствени фотоволтаични мощности, но посочиха, че в Европа 70-80 на сто от тези средства се отпускат безвъзмездно като грантове. Хотелиери вече са започнали да работят по проекти за изграждане на фотоволтаици с финансиране от ББР, но разчитат, макар и със задна дата, държавата да им възстанови поне половината от вложените средства, каквато е европейската практика.

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

ББР предоставя нови банкови продукти за 60 млн. лв. в подкрепа на туризма

04.01.2022 14:27

Българската банка за развитие (ББР) ще помага на малките и средни предприятия, заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер при представянето на нова програма за подкрепа на туризма в размер на 60 млн. лв. за микро-, малките и средните предприятия от сектора на хотелиерството и ресторантьорството, които са сред най-засегнатите от COVID. На събитието беше подписан и Меморандум за сътрудничество между банката и Министерството на туризма. [... ]

у нас - АРХИВ

Туристическият сезон в Девин започва с месец по-рано [11.04.2024] На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив [11.04.2024] Конференция събира професионалисти във винения туризъм в Пловдив [09.04.2024] Пътниците спестяват до 40 минути на полет след приемането ни в Шенген [08.04.2024] 1,8 млн. са били туристите през тазгодишния зимен сезон в България [04.04.2024] Министерство на туризма разширява програмата за реклама на общините и към вътрешността на страната [03.04.2024] Подписана бе харта за развитие на устойчив туризъм у нас [02.04.2024] Ски сезонът в Пампорово ще продължи до 7 април [02.04.2024] Променят ценовата политика на летищата във Варна и Бургас [01.04.2024] Първите шенгенски туристи кацнаха на летище Бургас [31.03.2024] До над 60 дестинации в повече от 25 страни ще се лети от летище Варна [29.03.2024] Летище Бургас открива на 31 март активния летателен сезон [29.03.2024] Увеличение на пътуванията на българи в чужбина и на чужденци у нас отчита статистиката за февруари [28.03.2024] Правителството обяви летище София за обект с национално значение [27.03.2024] "Слънчев бряг" да стане селище, предлага браншова организация [20.03.2024] Общините в област Бургас се включват в Сдружение за подпомагане на Летище - Бургас [19.03.2024] Обсъжда се създаването на нова авиокомпания в Бургас [16.03.2024] С 2 млн. лева ще бъде подобрена инфраструктурата на Слънчев бряг през 2024 г. [14.03.2024] Бургаски общини показаха общ клип за реклама на туризма си [14.03.2024] Поморийският кмет предложи да се създаде Фонд за развитие на бургаското летище [11.03.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (943)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Jet2holidays разширява програмата си за България

25.03.2024 14:17

Британският туроператор добавя пакети за почивка в созопол към прогамата си в България за лято 2024. [... ]

"Слънчев бряг" да стане селище, предлага браншова организация

20.03.2024 15:01

Курортният комплекс "Слънчев бряг" да стане селищно образувание, ако трябва и град, след като държавата [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Индийската авиокомпания IndiGo вече е трата в света по пазарна капитализация

11.04.2024 -

След 5% ръст на цената на акциите на своята компания майка, най-голямата авиокомпания в Индия вече е[... ]

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ]

Michelin вече оценява и хотели

11.04.2024 -

Компанията, която издава прочутите пътеводители, вече е присъдила най-високата отличието „Три ключа“[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 1

В Пловдив "Старинният град" и "Капана" са капани за автотуристи

06.02.2023 -

Звездите на хотелите там са повече от местата за паркиране, установява автотуристът, избрал да прекара[... ] 6

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара

02.02.2023 -

След две седмици грип с мъчителна кашлица в мъглива София, краткотрайното пътуване до непознато Мароко[... ] 2