Потребител: анонимен

у нас

Зимни курорти настояват за решаване на проблемите им пред комисията по туризъм в парламента

25.11.2022 10:12

В парламентарната Комисия по туризъм има разбиране за необходимостта от развитието на Витоша като модерен ски курорт и за изграждането на втори лифт в Банско, стана известно на заседанието й, посветено на предстоящия ски сезон. [... ]

Трафикът на Летище София все още не може да достигне предпандемичните нива

19.11.2022 21:39

Столичният аеропорт все още не може да възстанови пътникопотока си до нивата от 2019 г., последната година преди пандемията. Данните показват, че и през октомври 2022 г. трафикът е бил по-малък в сравнение със същия месец преди три години, съобщават от пресцентъра на летището. [... ]

Банско спечели за 10-и път World Ski Awards 2022

19.11.2022 21:26

Новината съобщи Иван Обрейков, маркетинг мениджър на концесионера "Юлен" АД. Курортът в Пирин е обявен за най-добрия ски курорт в България и един от най-добрите в Европа. [... ]

- a a a + |
 

13 туристически организации: Нужни са спешни мерки за спасяване на туризма

14.04.2021 15:31 - Обновена на 15.04.

Алиансът на туристическата индустрия в България, който обединява 13 от най-представителните организации от бранша, изпрати писмо до председателите на 6-те политически сили, които влязоха в новия парламент, както и до действащия към момента вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова. В него те настояват да бъдат предприети спешни мерки, които да спасят туристическия сезон, който е под въпрос.
13 туристически организации: Нужни са спешни мерки за спасяване на туризма

Ето какво иска туристическият бранш:

1. Незабавно да бъдат въведени безплатни ПСР тестове за пристигащите за ваканция туристи в страната, както и пътуващите български туристи, като разходите да се поемат от държавата. Скъпите ПСР тестове са непреодолима бариера за част от гостите, които искат да посетят страната. Цената на ПСР тестовете е особено натоварваща и за туроператорите, което води и до оскъпяване на крайния продукт.

 

2. Да се признават сертификатите за поставени ваксини и за антитела, така че техните притежатели да преминават границата ни при облекчен режим. По този начин страната ни ще бъде по-привлекателна за чуждестранните гости, а за българските граждани това ще бъде важен стимул за увеличаване на желаещите да се ваксинират. Приемането на подобен регламент може да се случи чрез двустранни междудържавни споразумения, най-малкото със съседни наши държави или със страни, които са стратегически пазари за българския туризъм.

 

3. Необходимо е договаряне на зелени транзитни коридори за преминаващите туристи от Украйна, Молдова и Беларус, както и такива за преминаващите през Сърбия туристи от централна Европа. Освен това гостите, ползващи тези коридори, трябва да могат да ползват всички ГКПП на страната, а не както през предходния сезон да се допускат само през Русе, което увеличава транспортните разходи и дължината на автобусните преходи, правейки ваканциите у нас по-неизгодни. Или да има отворен само един пункт с Гърция.

 

4. Необходимо е заетите в туристическия сектор да бъдат ваксинирани приоритетно с избрана според специфичните им здравословни особености от тях ваксина. Имунизацията на персонала не бива да е задължителна, но служителите в сектора са отговорни и работещите на първа линия ще се ваксинират. Такава готовност изразиха над 85 000 души чрез браншовите организации до Министерство на туризма.

 

5. Властите спешно трябва да излязат с позиция, че страната ни се отваря към туристическите пазари на Русия, Беларус и Казахстан. И незабавно да започне да издава входящи визи за техните граждани. Необходимо е да се подчертае, че страната ни има готовност да осигури спокойна и безопасна ваканция на туристите от тези държави. Освен това е задължително консулската служба да се ангажира да започне да издава визите за максимум три дни. Експресните визи за този сезон трябва да се издават на същите цени, на които се плащат и обикновените визи.

 

6. Карантинните стаи в курортните хотели за туристите с COVID-19 да не бъдат в хотели с други гости, а болниците в големите ни морски градове Бургас и Варна да поемат ангажимент да приемат при нужда болни туристи. За леките случаи да бъдат осигурени карантинни хотели извън курортите.

 

7. Държавата да договори с банките нисколихвени кредити за оборотни средства, така необходими за местата за настаняване. Без финансова помощ и подкрепа от държавата, хотелите няма да могат да отворят през това лято. В случай че държавата не може да постигне съгласие с банките, да поеме ангажимент при желание на собствениците на хотели да осигури ликвидно финансиране, като изкупи до 25 на сто от дяловете на хотелските компании с опция за обратно изкупуване. За да се подпомогне бързо и ефективно хотелиерството, всички хотели със спад на оборота от 30 и повече на сто да получат субсидия за всяка налична хотелска стая в размер на 2000 лв. за стая, с които да се покрият разходите за отваряне, наемане на персонал и постоянни разходи.

 

8. Да се отдели специален бюджет за дигитална реклама на туризма. В момента страна ни е “невидима” като дестинация, а ефективността от подобен бюджет ще е значително по-голям от отделяния за телевизионни промоционални клипове.

 

9. Да се дават стимули за туроператори, които водят гости по суша, така както се дават и за доведените със самолет туристи. Отделно държавата да плаща по 5 евро за маркетинг за всеки доведен турист. Да се раздадат ваучери за ваканция у нас на всички българи и да се разшири обхвата на ваучерите за храна, така че те да могат да се ползват и за почивка. Чадърите и шезлонгите на плажа да станат безплатни.

 

10. Ясен принцип за затягане и разхлабване на мерките. При последната заповед на здравния министър Костадин Ангелов например бяха отворени ресторанти и търговски центрове, както и е разрешено провеждането на културни мероприятия при максимална заетост от 30%. В същото време обаче, остават забранени всички събития и семинари, както и екскурзии. Представителите на бизнеса не разбират логиката как опера и театър при 30% са безопасни, а конферентни зали при същата заетост крият риск. При условие, че всички конферентни центрове и хотели със зали за събития инвестираха в инсталиране на различни системи за пречистване на въздуха, които минимизират риска от предаване на вируса. Организираните екскурзии в страната и чужбина също са забранени, при условие че в 99% от случаите туристите се нуждаят от отрицателен тест, за да преминат границата, подчертават още от бизнеса. В същото време редовните самолетни линии и междуградския транспорт работят, без винаги да имат изискване за тестове и маски.

 

11. Изключително притеснителна е и неизвестността относно това кой ще застане начело на туристическия сектор. От Алианса са категорични, че предвид предстоящия труден и дори почти невъзможен сезон и необходимостта от спешни мерки начело на туристическия сектор задължително трябва да е експерт, човек с дългогодишен опит и познания. Кризата не е подходящо време за експерименти, подчертават от бизнеса.

 

В писмото си 13-те туристически организации припомнят, че туристическият сектор формира близо 14 на сто от БВП. И подчертават, че без тези и още спешни действия страната ни не само няма да има летен сезон, но бездействието може да доведе и до пълна смърт на туризма, който през последната година е в будна кома. Европа вече работи за рестарт в икономиката, а ние все още говорим за оцеляване.

 

Още инфо:

15.04. Практиката за безплатните чадъри и шезлонги от миналата година е добра и работеща и ще я приложим и тази година. Изготвихме промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), предстои неговото съгласуване. Това заяви вицепремиерът Марияна Николова в предаването „Тази сутрин“ по bTV. И добави, че бизнесът по морето вече се подготвя за старта на сезона от 1 май, спазвайки издадените правила за безопасност от Министерството на туризма.

Министър Николова разясни, че очаква всеки момент здравните власти да разпишат правилата, по които чужденци ще могат да влизат в страната ни през лятото за туристическия сезон. И допълни, че и тази година ще се разчита основно на български туристи. По думите ? се очаква Европейската комисия да приеме единно решение за дигиталния зелен сертификат, който според Николова ще регулира правилата за влизане на чужденците.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

у нас - АРХИВ

Зимни курорти настояват за решаване на проблемите им пред комисията по туризъм в парламента [25.11.2022] 2 Трафикът на Летище София все още не може да достигне предпандемичните нива [19.11.2022] Банско спечели за 10-и път World Ski Awards 2022 [19.11.2022] Хотелиери и украински граждани протестираха в Слънчев бряг [19.11.2022] От 18 на 100 млн. лв. да се увеличи бюджетът за реклама на българския туризъм [17.11.2022] Затвориха хотелски комплекс в Поморие, стотици остават без работя [17.11.2022] 50 малки и средни туристически предприятия ще могат да участват безплатно във “Ваканция и СПА Експо: [16.11.2022] Експерти настояват диференцираната ставка от 9% ДДС да остане постоянна за целия туристически сектор в България [15.11.2022] В Банско ще изградят летище за малки и средни частни самолети [11.11.2022] Илин Димитров очаква 5-7% ръст през зимния туристически сезон [06.11.2022] Подготвят комплект от закони, които ще определят бъдещото развитие на туризма в България [06.11.2022] Българската полярна експедиция ще отплава за първи път към Антарктида със собствен кораб [05.11.2022] Закъснението в категоризацията на туристическите обекти се преодолява, твърдят от Министерството на туризма [05.11.2022] Бургаските туроператорски фирми предлагат разнообразни оферти за посрещане на новата 2023 г. [05.11.2022] Морските къмпинги в страната отчитат по-силен сезон от миналата година [01.11.2022] Правителството ще настанява украинските чужденци в държавни бази [31.10.2022] Украинци напускат хотелите в Слънчев бряг [31.10.2022] В Брестник се проведе празник на мавруда [30.10.2022] Туристите в София се увеличават [28.10.2022] Близо 650 хил. българи са пътували в чужбина през септември [27.10.2022]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (943)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Банско спечели за 10-и път World Ski Awards 2022

19.11.2022 21:26

Новината съобщи Иван Обрейков, маркетинг мениджър на концесионера "Юлен" АД. Курортът в Пирин е обявен [... ]

Световно първенство по футбол 2022: феновете се сблъскват със скъпия туризъм в Катар

19.11.2022 10:38

Катар разчита на високия клас туризъм, за да се разграничи от своя съсед Дубай. Разходите за настаняване [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Зимни курорти настояват за решаване на проблемите им пред комисията по туризъм в парламента

25.11.2022 -

В парламентарната Комисия по туризъм има разбиране за необходимостта от развитието на Витоша като[... ]

Руските туристи в Турция са по-малко отколкото през 2021 г.

23.11.2022 -

По данни на турското министерство на културата и туризма, за които информира агенция АНКА, през октомври[... ]

Туристи си тръгват с безплатна закуска от Кипър

22.11.2022 -

По този начин островната страна казва "Благодаря" на посетилите я туристи, които си заминават днес от[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Зимни курорти настояват за решаване на проблемите им пред комисията по туризъм в парламента

25.11.2022 -

В парламентарната Комисия по туризъм има разбиране за необходимостта от развитието на Витоша като[... ] 2

Китай е домакин на Първата световна конференция за хранене и туризъм

27.08.2018 -

Събитието ще се проведе на 5-6 септември, едновременно с международното туристическо изложение TTM в[... ] 2

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 20