Потребител: анонимен

у нас

Ръст от 70% има в ранните записвания на британски туристи за летния сезон у нас

29.02.2024 17:41

Британският туроператор Jet2Holidays отбелязва 70% ръст на записванията за България спрямо миналата година. TUI отбелязва повишение от 20%. BalkanHolidays също има ръст спрямо миналата година. [... ]

Във Варна се провежда Черноморски форум за туризъм и хотели

29.02.2024 14:09

Във форума, организиран от „Хотелски форум", участват министърът на туризма Зарица Динкова и Илин Димитров, секретар на президента по образование, култура и туризъм. [... ]

Плажовете ще се отдават под наем само с явно наддаване

27.02.2024 21:20

„Тръжните процедури по отдаване под наем на плажовете, които са изключителна държавна собственост вече ще се провеждат чрез явно наддаване, като то ще се извършва пред всички присъстващи на търговете“, заяви министърът на туризма Зарица Динкова. [... ]

- a a a + |
 

13 туристически организации: Нужни са спешни мерки за спасяване на туризма

14.04.2021 15:31 - Обновена на 15.04.

Алиансът на туристическата индустрия в България, който обединява 13 от най-представителните организации от бранша, изпрати писмо до председателите на 6-те политически сили, които влязоха в новия парламент, както и до действащия към момента вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова. В него те настояват да бъдат предприети спешни мерки, които да спасят туристическия сезон, който е под въпрос.
13 туристически организации: Нужни са спешни мерки за спасяване на туризма

Ето какво иска туристическият бранш:

1. Незабавно да бъдат въведени безплатни ПСР тестове за пристигащите за ваканция туристи в страната, както и пътуващите български туристи, като разходите да се поемат от държавата. Скъпите ПСР тестове са непреодолима бариера за част от гостите, които искат да посетят страната. Цената на ПСР тестовете е особено натоварваща и за туроператорите, което води и до оскъпяване на крайния продукт.

 

2. Да се признават сертификатите за поставени ваксини и за антитела, така че техните притежатели да преминават границата ни при облекчен режим. По този начин страната ни ще бъде по-привлекателна за чуждестранните гости, а за българските граждани това ще бъде важен стимул за увеличаване на желаещите да се ваксинират. Приемането на подобен регламент може да се случи чрез двустранни междудържавни споразумения, най-малкото със съседни наши държави или със страни, които са стратегически пазари за българския туризъм.

 

3. Необходимо е договаряне на зелени транзитни коридори за преминаващите туристи от Украйна, Молдова и Беларус, както и такива за преминаващите през Сърбия туристи от централна Европа. Освен това гостите, ползващи тези коридори, трябва да могат да ползват всички ГКПП на страната, а не както през предходния сезон да се допускат само през Русе, което увеличава транспортните разходи и дължината на автобусните преходи, правейки ваканциите у нас по-неизгодни. Или да има отворен само един пункт с Гърция.

 

4. Необходимо е заетите в туристическия сектор да бъдат ваксинирани приоритетно с избрана според специфичните им здравословни особености от тях ваксина. Имунизацията на персонала не бива да е задължителна, но служителите в сектора са отговорни и работещите на първа линия ще се ваксинират. Такава готовност изразиха над 85 000 души чрез браншовите организации до Министерство на туризма.

 

5. Властите спешно трябва да излязат с позиция, че страната ни се отваря към туристическите пазари на Русия, Беларус и Казахстан. И незабавно да започне да издава входящи визи за техните граждани. Необходимо е да се подчертае, че страната ни има готовност да осигури спокойна и безопасна ваканция на туристите от тези държави. Освен това е задължително консулската служба да се ангажира да започне да издава визите за максимум три дни. Експресните визи за този сезон трябва да се издават на същите цени, на които се плащат и обикновените визи.

 

6. Карантинните стаи в курортните хотели за туристите с COVID-19 да не бъдат в хотели с други гости, а болниците в големите ни морски градове Бургас и Варна да поемат ангажимент да приемат при нужда болни туристи. За леките случаи да бъдат осигурени карантинни хотели извън курортите.

 

7. Държавата да договори с банките нисколихвени кредити за оборотни средства, така необходими за местата за настаняване. Без финансова помощ и подкрепа от държавата, хотелите няма да могат да отворят през това лято. В случай че държавата не може да постигне съгласие с банките, да поеме ангажимент при желание на собствениците на хотели да осигури ликвидно финансиране, като изкупи до 25 на сто от дяловете на хотелските компании с опция за обратно изкупуване. За да се подпомогне бързо и ефективно хотелиерството, всички хотели със спад на оборота от 30 и повече на сто да получат субсидия за всяка налична хотелска стая в размер на 2000 лв. за стая, с които да се покрият разходите за отваряне, наемане на персонал и постоянни разходи.

 

8. Да се отдели специален бюджет за дигитална реклама на туризма. В момента страна ни е “невидима” като дестинация, а ефективността от подобен бюджет ще е значително по-голям от отделяния за телевизионни промоционални клипове.

 

9. Да се дават стимули за туроператори, които водят гости по суша, така както се дават и за доведените със самолет туристи. Отделно държавата да плаща по 5 евро за маркетинг за всеки доведен турист. Да се раздадат ваучери за ваканция у нас на всички българи и да се разшири обхвата на ваучерите за храна, така че те да могат да се ползват и за почивка. Чадърите и шезлонгите на плажа да станат безплатни.

 

10. Ясен принцип за затягане и разхлабване на мерките. При последната заповед на здравния министър Костадин Ангелов например бяха отворени ресторанти и търговски центрове, както и е разрешено провеждането на културни мероприятия при максимална заетост от 30%. В същото време обаче, остават забранени всички събития и семинари, както и екскурзии. Представителите на бизнеса не разбират логиката как опера и театър при 30% са безопасни, а конферентни зали при същата заетост крият риск. При условие, че всички конферентни центрове и хотели със зали за събития инвестираха в инсталиране на различни системи за пречистване на въздуха, които минимизират риска от предаване на вируса. Организираните екскурзии в страната и чужбина също са забранени, при условие че в 99% от случаите туристите се нуждаят от отрицателен тест, за да преминат границата, подчертават още от бизнеса. В същото време редовните самолетни линии и междуградския транспорт работят, без винаги да имат изискване за тестове и маски.

 

11. Изключително притеснителна е и неизвестността относно това кой ще застане начело на туристическия сектор. От Алианса са категорични, че предвид предстоящия труден и дори почти невъзможен сезон и необходимостта от спешни мерки начело на туристическия сектор задължително трябва да е експерт, човек с дългогодишен опит и познания. Кризата не е подходящо време за експерименти, подчертават от бизнеса.

 

В писмото си 13-те туристически организации припомнят, че туристическият сектор формира близо 14 на сто от БВП. И подчертават, че без тези и още спешни действия страната ни не само няма да има летен сезон, но бездействието може да доведе и до пълна смърт на туризма, който през последната година е в будна кома. Европа вече работи за рестарт в икономиката, а ние все още говорим за оцеляване.

 

Още инфо:

15.04. Практиката за безплатните чадъри и шезлонги от миналата година е добра и работеща и ще я приложим и тази година. Изготвихме промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), предстои неговото съгласуване. Това заяви вицепремиерът Марияна Николова в предаването „Тази сутрин“ по bTV. И добави, че бизнесът по морето вече се подготвя за старта на сезона от 1 май, спазвайки издадените правила за безопасност от Министерството на туризма.

Министър Николова разясни, че очаква всеки момент здравните власти да разпишат правилата, по които чужденци ще могат да влизат в страната ни през лятото за туристическия сезон. И допълни, че и тази година ще се разчита основно на български туристи. По думите ? се очаква Европейската комисия да приеме единно решение за дигиталния зелен сертификат, който според Николова ще регулира правилата за влизане на чужденците.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

у нас - АРХИВ

Ръст от 70% има в ранните записвания на британски туристи за летния сезон у нас [29.02.2024] Във Варна се провежда Черноморски форум за туризъм и хотели [29.02.2024] Плажовете ще се отдават под наем само с явно наддаване [27.02.2024] 4,4 млн. са приходите от нощувки на туристи през декември 2023 г. в област Смолян [27.02.2024] За периода октомври-декември 2023 г. над 1 млн. българи са пътували с цел туризъм [24.02.2024] Седем нови обекта са включени в списъка на 100-те национални туристически обекта“ [23.02.2024] Министерство на туризма вижда голям потенциал в нидерландския и датския пазар [22.02.2024] Ремонтират пистата на Летище - Бургас през 2025 г. [22.02.2024] Летният туристически сезон в България се скъсява, проблемът е в рекламата [21.02.2024] Сандански иска да привлече туристи от Турция [19.02.2024] Над 5% е ръстът на туристи в България за първите два месеца на зимния сезон [15.02.2024] Улесняват достъпа на хора с увреждания до морските плажове [14.02.2024] Близо 5000 полета до над 80 дестинации през януари отчете столичният аеропорт [14.02.2024] Летище Бургас няма да работи през март заради ремонт [09.02.2024] Парламентът забрани строителството в 500-метровата зона около плажовете Иракли, Карадере и Корал [09.02.2024] Туристическият бранш и рибарите се обявиха против вятърните перки в морето [03.02.2024] Обсъждат на поредна дискусия националния бранд „България“ [30.01.2024] Статистиката отчете ръст на пътуванията чужди граждани у нас и на българи в чужбина [30.01.2024] Курортът „Семково“ с нова перспектива за развитие като център за дигитални номади [28.01.2024] 22% ръст на турските туристи отчете Министерството на туризма на среща в Банско [27.01.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (943)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика

26.02.2024 17:16

Главният изпълнителен директор на Tui Group Себастиан Ебел нападна германското правителство за политиката [... ]

Министерство на туризма вижда голям потенциал в нидерландския и датския пазар

22.02.2024 11:31

Над 130 хил. туристи от Нидерландия и Дания са посетили България през 2023 г. [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Олга Кефалояни: Въведеният в Гърция "климатичен данък" заменя съществуващата туристическа такса

29.02.2024 -

Таксата за преодоляване на последиците от климатичната криза в туризма, която е в сила от началото[... ]

Във Варна се провежда Черноморски форум за туризъм и хотели

29.02.2024 -

Във форума, организиран от „Хотелски форум", участват министърът на туризма Зарица Динкова и Илин Димитров,[... ]

Европейските летища са сред най-замърсяващите в света

28.02.2024 -

Ново изследване прави оценка на въздействието на пътническите полети и за първи път на въздушния товарен[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

В Пловдив "Старинният град" и "Капана" са капани за автотуристи

06.02.2023 -

Звездите на хотелите там са повече от местата за паркиране, установява автотуристът, избрал да прекара[... ] 6

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара

02.02.2023 -

След две седмици грип с мъчителна кашлица в мъглива София, краткотрайното пътуване до непознато Мароко[... ] 2

Халал туризмът става все по-популярен

22.09.2014 -

На 22 и 23 септември в испанската провинция Андалусия се провежда и Първа международна конференция, посветена[... ] 1