Потребител: анонимен

България

Патриотичен позитив за българския курорт Кранево

01.09.2023 14:28

Ако има спад в бизнеса, компенсаторните механизми са: пазарен реализъм, предразполагащо обслужване и гарантирано спокойствие и сигурност на туриста. [... ]

Поморие - солта на семейния туризъм

12.08.2022 14:15

Дали все пак: "У дома е най-добре"? [... ]

Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София

12.12.2021 16:58

R & R Apartments предлага краткосрочно и дългосрочно настаняване на гости на столицата в луксозни апартаменти в сграда, намираща се в историческия център на града. [... ]

- a a a + |
 

Троян – градът на занаятите

10.08.2008 16:19 - по Новинар

Съвременните майстори изработват предмети по старата технология.
Съвременните майстори изработват предмети по старата технология. 
Троян – градът на занаятите
Архитектурни паметници, музеи, природа и занаяти събрани в един град. Така с няколко думи може да се опише Троян. Тук туристите могат да се запознаят с богатата история на България и бита на българина. Освен това те ще се насладят на великолепна природа. Там се намира и известната Троянска керамична школа.
Троян се намира в Северна България, като е разположен на 35 километра южно от Ловеч. Градът е разположен терасовидно край брега на река Бели Осъм. Историята на Троян започва още от палеолита, доказателство за което е открито при археологически разкопки. Освен това има много факти като намерени бронзови съдове, оръжия, желязо и накити, които датират от бронзовата епоха.

Троян възниква
Троян – градът на занаятите
през 15-и век като попътно селище, а името му идва от древноримския път Виа Траяна, свързващ Дунав с Бяло море.
В началото на турското иго в града се заселват българи, които идват от Дунавската равнина. През първата половина на 19-и век в Троян процъфтяват занаятите.
Природни забележителности
В района има и много природни резервати, където туристите могат да се насладят на разнообразието от видове животни и растения. Резерватите Козя стена, Северен Джендем и Стенето са част от Национален парк Централен Балкан.
 
В Северен Джендем
има около 30 водопада с височина над 20 метра. Другият резерват Стенето обхваща част от река Черни Осъм и в района има много пещери като някои от тях все още не са проучени. В местността могат да се видят и скални образования с различни форми, които може да възхитят всеки.
Резерватът Козя стена е най-малкият от трите, но е създаден с идеята да се запази растението еделвайс. На територията му се намират уникални по форма скали, обитавани от много видове грабливи птици.
Местността Беклемето се намира в началото на прохода. Там е построено туристическо селище. Беклемето предлага чудесни условия за зимен туризъм. В непосредствена близост се намира най-добрата писта в България за ски-бягане и биатлон в широколистна гора, отговаряща на европейските изисквания.

Музеят на занаятите 
Троян – градът на занаятите
се намира на центъра на града и е уникален с това, че е единственият в България музей, съхранил богатството на майсторите на народни художествени занаяти и приложни изкуства. Експозицията е разположена в 10 зали. Музеят изучава и представя зараждането и развитието на занаятите в района: керамика, дървообработване, дървостругарство, дърворезба, иконопис, бъкличарство, металообработване, златарство, производство на оръжия, тъкачество, абаджийство, интериор на балканджийския дом, съвременни занаяти. Туристите могат да разгледат музея всеки ден от 8 до 12 ч и след това от 13 до 17 ч.

Корените на развитието на художествените занаяти в Троян и в Троянско
се откриват в историята на града. През епохата на Възраждането Троян си спечелва славата на будно занаятчийско селище. Ражда се чаршията и панаирът при Троянския манастир.
Популярността на троянската керамична школа през Възраждането се дължи на даровитостта и опитността на майсторите да създават практични, полезни и красиви съдове. През XX век конкуренцията води до промени в традиционната троянска керамика. С течение на времето този занаят се развита и цветовата гама при съдовете става пъстра.
Дървообработващите занаяти са другата слава на троянските майстори. Дело на изкусната ръка на майстора са колата, булчинската ракла и хамбарът, кобилицата и водникът, одърът и иконостасът. Украсата на дървостругарските изделия - паралии, чутори, захлупци, солници, бъклици, гаванки, хурки, е скромна.
Троян – градът на занаятите
При металообработващите занаяти най-широко разпространен е ковашкият – ножарство и ножичарство. Като особен занаят в Троян и Ново село се развива изработването на предмети от мед.
Друг типичен за Троян занаят е тъкачеството. Изработените от тъкани дрехи, покривки и други са предназначени основно за домашна употреба и за жилището. Много разпространена е шарената черга с характерните цветове - червен, зелен, черен и жълт. Същите цветови съчетания са характерни и за килимите, отличаващи се по своя декоративен мотив и техника на тъкане Изработват се и възглавници, ленени и памучни кърпи с пъстри шарки. В съвремието в региона все още се практикуват художествени занаяти като керамиката, дървостругарството, медникарството и тъкачеството. Новите изделия са съхранили и формални, и декоративни, и технологични особености от стари времена.
 
Троянският манастир 
Троян – градът на занаятите
„Успение Богородично” е на 10 километра от града и е най-големият манастир в Балакна. Обграден е от красиви борови и дъбови гори и реката Черни Осъм. Манастирският комплекс е много добре развит като туристическа атракция с множество магазинчета за сувенири, заведения и места за забавления наоколо.
Голям интерес предизвикват стенописите в манастира. За украсата на църквата „Успение Богородично” монасите, които били обитатели на манастира през 1847 година, поканили един от най-известните за времето си възрожденски художници Захарий Зограф. Стенописите изработени от него покриват всички вътрешни стени на храма. Най-мащабната творба след стенописите на Зограф в манастира е дърворезбованият иконостас в църквата, въздействащ с естествения цвят на дървото. Според източници иконостасът е изработен от Никола Матеев, който е бил обикновен рибар.
 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

България - АРХИВ

Патриотичен позитив за българския курорт Кранево [01.09.2023] Поморие - солта на семейния туризъм [12.08.2022] Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София [12.12.2021] На вътрешен туризъм по ковидно време [29.11.2021] 1 Събитиен туризъм носи оживление в Североизточна България [28.06.2021] Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм [07.05.2021] По българските маршрути на устойчивия културен туризъм [16.10.2017] 2 Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница [09.04.2017] 11 След първият сняг в Родопите [10.12.2016] Петвековна сграда в Ямбол приютява интерактивен музей [18.08.2016] 2 Майските празници - идеи за разходка [25.04.2016] В Кюстендил – града на Майстора [06.02.2016] Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви [09.11.2015] 3 Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до "Арт център Илинденци" [07.10.2015] Котел - Градът на „Джагал Войвода” и „Баба Войновица” [25.08.2015] 3 Ян Бибиян на делтапланер [18.08.2015] Хасково – град с древна история и модерен дух! [06.07.2015] Докато чакаме обещаните туристи от Индия [26.06.2015] За втори път Празник на чевермето в Златоград [05.05.2015] Туристи търсят тайни знаци в Земенския манастир [16.03.2015]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (21)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Турция, Гърция и Кипър са най-пострадалите от обявената от FTI несъстоятелност

10.06.2024 20:25

Фалитът на германската компания FTI Touristik нанесе сериозен удар върху турската индустрия, която се смяташе [... ]

HOTREC: Актуализираните правила за пакетни пътувания застрашават конкурентоспособността на хотелите

28.05.2024 09:15

Международната асоциацията на хотели, ресторанти, барове и кафенета /HOTREC/ заяви, че приветства усилията [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

България ще привлича норвежки туристи със здравен и белнеоложки туризъм

15.06.2024 -

„България има изключително съотношение цена-качество за своите продукти, което несъмнено е нашето[... ]

Кои европейски страни са спечелили най-много от туризъм през 2023 г.?

15.06.2024 -

Световната организация по туризъм на ООН проследи кои страни харчат най-много за туризъм, печелят най-много[... ]

Marriott навлиза в България с два хотела в Слънчев бряг и Банско

15.06.2024 -

Хотелите са под бранда Four Points by Sheraton и са част от групата на Balkan Holidays, свързана със собственика на банка[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1