Потребител: анонимен

у нас

Румънските туристи идват в България заради качеството и цените на туристическия продукт

27.09.2023 20:38

"Сегментът на румънския гост е семейния турист", обясни пред БНР Йон Бондар, мениджър на хотел на Северното Черноморие, който има богат опит на този пазар от 2004 година. [... ]

Насърчават сътрудничеството между българския и виетнамския туристически бизнес

26.09.2023 16:56

Министърът на туризма Зарица Динкова обсъди със заместник-министъра на културата, спорта и туризма на Виетнам Та Куанг Донг начините за насърчаване на сътрудничеството между българския и виетнамския туристически бизнес. [... ]

Министерството на туризма ще финансира рекламата на черноморските общини

25.09.2023 20:34

Министерството на туризма отвори за кандидатстване Процедура "Програма за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини в България", съобщи пред журналисти министърът на туризма Зарица Динкова. [... ]

- a a a + |
 

Спад на ранните записвания на руски туристи отчитат туроператори

04.03.2019 18:00

Преди утрешния българо-руски туристически форум в рамките на посещението на руския премиер Дмитрий Медведев, български туроператори споделиха пред БНР, че продажбите на почивки за България на руския пазар стагнират.

Спад на ранните записвания на руски туристи отчитат туроператори

Галин Георгиев, управител „Солвекс“ - един от основните туроператори, работещи на руския пазар, определи на 25% спада в ранните записвания на руски туристи за българските черноморски курорти.

Според него причините за това са няколко:

„На първо място доходите на руските граждани стагнират вече доста години… Втори фактор е, че миналата година специално конкуренцията с Турция бе категорично спечелена от турския туристически продукт – ценово и като качество. Третият фактор е, че има огромно количество апартаменти и жилища в България – по Черноморието и не само там вече, собственост на руски граждани, които се посещават не само от самите тях, но и от техни семейства, приятели, роднини… Т. е. организираният туризъм естествено губи по тази причина“, обясни той.

Освен това Русия като държава се стреми да запази туристическия поток вътре в страната и последните 4-5 години много усилено се разви този вътрешен туризъм, добави Георгиев.

Пренасочване на туристи към Турция констатира и Иво Богданов от друг голям български туроператор, работещ на руския пазар. По думите му ранните записвания  показват лек спад на руските туристи – 5-10%.

Възможно е обаче при т.нар. оферти в последния момент да бъдат продадени по-големи обеми, коментира Галин Георгиев. „През последните години динамиката в бранша стана много висока, тенденциите бързо се променят, така че е трудно да се каже какво ще се случи след няколко месеца“.

Детските ваканции също бележат спад, посочи той, макар България като цяло да изпълнява руските критерии за детски туризъм, тъй като са останали обекти, които предлагат доста високо качество.

Според Иво Богданов въпреки конкуренцията между България, Турция и Гърция предлаганите пакети и цени са различни за трите страни. „Всеки пазар от изброените три си има ниша, към която руският турист се насочва“.

Няма драстични оплаквания от руски туристи за продукта, който България предлага, подчерта Иво Богданов. И добави, че оплакванията са свързани най-вече с обслужването.

Визите и скъпите самолетни билети са основните пречки, които ограничават туристическия поток между Русия и Блгария. Това вече бе констатирано на друг българо-руски туристически форум – Кръгла маса, която се състоя през миналия месец. През последните няколко години Русия вече заема 6-то, а не 4-то място, както по-рано, по брой на туристите посещаващи България, и е на 17-то място в списъка на страните, в които пътуват българите.

 

Източник: БНР

 

Още инфо:

Спад на ранните записвания на руски туристи отчитат туроператори
Мерки за облекчаване на визовия режим за руските туристи ще бъдат набелязани по време на руско-български туристически форум в София. Очаква се по време на събитието на високо ниво, в присъствието на руския премиер Дмитрий Медведев и българския министър-председател Бойко Борисов, да бъде съобщено за разкриването на десетки нови визови центрове на територията на Русия, които да превърнат страната ни в по-достъпна и привлекателна туристическа дестинация.

Форумът е положителен сигнал за бизнеса от двете държави заради присъствието на премиерите на двете страни и се очаква срещите между представителите на ресорните ведомства и бранша да доведат до повече руски туристи у нас. С речи, освен министър-председателите на двете държави, събитието ще открият министърът на икономическото развитие на Руската федерация Максим Орешкин и българският министър на туризма Николина Ангелкова.

Положителен знак за желанието на Русия да работим заедно в туристически сектор е и фактът, че у нас пристига и Федералната агенция по туризъм на Руската федерация Зарина Догузова, която зае поста преди по-малко от месец и това е първата й визита зад граница.

Сред предвидените в програмата лектори във форума са още зам.-министърът на туризма на България Ирена Георгиева, председателят на Българската търговско промишлена палата Цветан Симеонов и вице-президента на Търговско промишлената палата на Русия Владимир Падалко.

Презентации за двустранните отношения в областта на туризма ще изнесат още председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев, изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова, изпълнителният директор на Асоциацията на туроператорите в Русия Мая Ломидзе, представители на българския и руския туристически бизнес.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

у нас - АРХИВ

Румънските туристи идват в България заради качеството и цените на туристическия продукт [27.09.2023] Насърчават сътрудничеството между българския и виетнамския туристически бизнес [26.09.2023] Министерството на туризма ще финансира рекламата на черноморските общини [25.09.2023] Все повече българи посещават Източна Сърбия [24.09.2023] 3,8 млн. са туристите в България за периода юни-август 2023 г. [23.09.2023] Хотелиерите у нас се отказват от системата ол инклузив [21.09.2023] Първият умен хотел "Интроверт" отвори врати в София [14.09.2023] С 12% повече са туристите в общините у нас, предлагащи СПА туризъм [13.09.2023] Туристическият сезон в Пампорово запазва миналогодишното ниво [13.09.2023] Четири ведомства обсъждат проблема със замърсяване на плажовете на Черно море [13.09.2023] За трети пореден месец приходите от нощувки в България надхвърлят предпандемичното равнище от 2019 г. [12.09.2023] Откриха сезонна авиолиния от София до Анталия [12.09.2023] Туризмът качва инфлацията у нас през юли [10.09.2023] Държавата отпуска 30 млн. лв. на засегнатите от наводненията по Южното Черноморие [10.09.2023] Стартира програма за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини в България [09.09.2023] Винена карта ще привлича туристи в Северна България [04.09.2023] Търсенето на къмпинг настаняване продължава активно и през септември [29.08.2023] Няма рискове за плажуващите на българското Черноморие, каза доц. Ангел Кунчев [27.08.2023] Безплатен ретро тур организираха в Димитровград за празника на града [26.08.2023] Над 1,17 млн. българи са пътували с цел туризъм през второто тримесечие на 2023 г. [25.08.2023]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (943)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Нов данък върху транзитните пътници разтревожи KLM и летище „Схипхол“ в Амстердам

27.09.2023 17:31

Холандската авиокомпания KLM изразява дълбока загриженост относно плана на холандския парламент да [... ]

3,8 млн. са туристите в България за периода юни-август 2023 г.

23.09.2023 10:43

Резултатите за летния туристически сезон са достигнали прогнозираните от Министерството на туризма, [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Airbnb призова парижани да отдават домовете си под наем за Олимпийските игри догодина

28.09.2023 -

Платформата за споделяне на жилища очаква да "подслони" около половин милион души в Париж по време на[... ]

Със 181% е нараснал броят на туристите в Тирана

28.09.2023 -

Столицата на Албания отбеляза двукратно увеличение на броя на туристите това лято и това се очакваше,[... ]

Румънските туристи идват в България заради качеството и цените на туристическия продукт

27.09.2023 -

"Сегментът на румънския гост е семейния турист", обясни пред БНР Йон Бондар, мениджър на хотел на Северното[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

България трябва да последва примера на Хърватия и да премахне концесионните такси за плажовете

19.07.2023 -

За това призова пред БТА заместник-председателят на СНЦ "Съюз на собствениците Слънчев бряг" Елена[... ] 1

Китай е домакин на Първата световна конференция за хранене и туризъм

27.08.2018 -

Събитието ще се проведе на 5-6 септември, едновременно с международното туристическо изложение TTM в[... ] 6

Отбелязаха Международния ден на мавруда с конференция

27.10.2022 -

Събитието бе организирано по повод Международния ден на мавруда – 26 октомври от Българска асоциация[... ] 3