Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

WTTC: изкуственият интелект вече е готов да оформя бъдещето на пътуванията и туризма

20.04.2024 10:07

Нови доклади от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) и Microsoft подчертават трансформиращата сила на изкуствения интелект (AI) и ролята му при определяне на бъдещото развитие на пътуванията и туризма. [... ]

Тейлър Суифт ли е най-важният човек в туризма?

16.04.2024 09:49

Този въпрос се поставя все по-често след съобщението, градовете в САЩ, имали късмета да са домакини на туртего Eras Tour на попзвездата, са отбелязали ръст от над 7% на месечните приходи от хотелски стаи. [... ]

Боровец изпраща успешен зимен сезон

11.04.2024 20:02

Този сезон за зимния ни курорт бе успешен, отчетоха председателят на Съюза на собствениците и хотелиерите в курортен комплекс "Боровец" и изпълнителен директор на хотел "Рила" Благовеста Томова и Мария Шейнова от дружеството "Бороспорт", което стопанисва инфраструктурата. [... ]

- a a a + |
 

Изкуствен интелект в хотелския маркетинг: приложение и перспективи

08.02.2024 17:03

Въпреки че технологията напредна значително през последните години, истинска революция в изкуствения интелект се случи едва миналата година. Но в туристическата индустрия осезаемото му въздействие ще зависи от това как се прилага за практически цели. Група експерти от водещи хотелски вериги говориха за това наскоро по време на FITUR.
Изкуствен интелект в хотелския маркетинг: приложение и перспективи

В рамките на FITUR, международното туристическо изложение, което се проведе наскоро в Мадрид, дискусия на кръгла маса, озаглавена „Изкуствен интелект в хотелския маркетинг: реални случаи на употреба“, беше организирана съвместно от BEONx и Hotelverse.

Модериран от Лорена Нието, изпълнителен директор на корпоративни акаунти в Google, разговорът се проведе с водещи професионалисти в хотелиерската индустрия, сред които Габриел Бергас от Bahia Principe, Хуан Кампинс от RIU, Серхио Хуан Лозано от HYATT и Хауме Видал от Barcelо Hotels.

„Изкуственият интелект е истинска революция, не е блъф, както беше добавената реалност. AI започна, той ще върви напред и ще има сериозно въздействие върху всички аспекти на нашия живот“, смята Габриел Бергас.

Той подчерта, че генеративният AI ще повиши производителността и креативността на работниците, подчертавайки значението на разбирането как да се прилага в конкретни случаи на употреба, за да се получат осезаеми бизнес резултати, като каза, че след няколко години технологията ще бъде „стока“.

„В крайна сметка това е, което всички търсим: машини, които да работят за нас, за да можем да предложим по-добро обслужване на клиентите“, каза Хуан Кампинс от RIU. Той възприема генеративния AI като възможност за персонализиране и автоматизиране на работните процеси в туризма, подобряване на потребителското изживяване и оптимизиране на вътрешните процеси.

Серхио Хуан Лоренцо от хотелската верига HYATT говори за революцията, която ще дойде с AI и как тази технология може да подобри процесите, да оптимизира разходите и да увеличи приходите. „Това, което виждаме сега, е просто върхът на айсберга, отдолу ни чака много повече“.

„Нашата собствена индустрия се промени поради AI, подчертавайки, че данните са фундаментални“, подчерта Жауме Видал от Barcelо Hotels. Той посочи промяната в индустрията с нарастване на важността на данните, тъй като AI се основава именно на способността да се анализират и използват подходящи данни, за да се вземат информирани решения, които да бъдат печеливши.

Участниците обсъдиха значението на измерването на успеха в генеративни AI проекти. Габриел Бергас коментира, че: „на практика всичко е измеримо, просто трябва да знаете какво да измервате във всеки конкретен случай на употреба“. Хуан Кампинс, от друга страна, подчерта разнообразието от показатели в зависимост от фокуса на случая на използване, било то онлайн маркетинг, уебсайт или чатбот.

Участниците споделиха случаи на използване на генеративен AI в техните компании. Беше подчертано значението на обучението, управлението на промените в средата за „сърфиране във вълната на ИИ“ и оркестрацията на различни изкуствени интелекти за подобряване на процесите и клиентското изживяване.

Други случаи на употреба се фокусираха върху внедряването на машинно обучение при персонализирането на дигиталните витрини, увеличаване на ангажираността на клиентите и подобряване на показателите за реализации, разширяване на този успех към имейл маркетинг и дисплейни кампании, правейки управлението на рекламите по-ефективно с персонализирани рекламни послания.

Също така беше обсъдено внедряването на AI в центровете за обаждания чрез чатботове и скрининг на обаждания, което послужи за повишаване на ефективността при отговаряне на имейли и предоставяне на по-персонализирани взаимодействия. Правилното обучение на екипа е от съществено значение и ключът е да се организират тези изкуствени интелекти, за да се подобрят процесите и клиентското изживяване, като по този начин се увеличат продажбите.

Беше обсъдена еволюцията на важността на данните - от структурирани бази данни до днешната способност да познаваме клиента по специфичен и персонализиран начин, за да стимулираме ориентирани към клиента инициативи. През последните години трансформацията се фокусира върху разнообразяване на информацията за клиентите, които в даден момент може да са били известни само като пол или семейно положение. Изкуственият интелект улеснява анализирането на клиентските профили за по-ефективни маркетингови стратегии и стратегии за продажби.

Панелистите също обсъдиха как генеративният AI е повлиял на вътрешните екипи по отношение на разпределението на ролите и профилирането. Беше подчертано значението на обучението за всички роли и демократизирането на технологиите. Участниците подчертаха, че управлението на промяната и сътрудничеството между отделите са от съществено значение за успешните проекти.

Кръглата маса завърши с подчертаване на значението на генеративния AI в индустрията на хотелиерството и необходимостта от адаптиране към технологичната революция по стратегически и бизнес фокусиран начин. Акцентът беше поставен върху непрекъснатото обучение, управлението на промените и идентифицирането на печеливши случаи на употреба, знаейки как да ги откриваме и приоритизираме един спрямо друг като ключови елементи за успешното внедряване на изкуствения интелект в туризма.

 

Източник: Belvera Partners

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

WTTC: изкуственият интелект вече е готов да оформя бъдещето на пътуванията и туризма [20.04.2024] Тейлър Суифт ли е най-важният човек в туризма? [16.04.2024] Боровец изпраща успешен зимен сезон [11.04.2024] Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване [06.04.2024] Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети [27.03.2024] Малта отчита намаляване на средния престой на чуждестранните туристи [24.03.2024] Как туристически експерти оценяват присъединяването на България и Румъния към Шенген [21.03.2024] Как туристическите марки могат да превърнат клиентските данни в повече директни резервации [15.03.2024] Германският туроператор DER-Touristik отчита растящ интерес сред германските туристи за предстоящото лято [04.03.2024] Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г. [29.02.2024] Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика [26.02.2024] БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България [21.02.2024] ECTAA започна програма за посланици на туристическата индустрия [19.02.2024] Хотелите са под натиск да отговорят на конкуренцията на OTA за привличане на клиенти [14.02.2024] Сливанията на европейския авиационен пазар тревожат туристическия бизнес [01.02.2024] WTTC: туристическият бизнес трябва да приеме изкуствения интелект [30.01.2024] Класация посочи най-добрите хотели в България [25.01.2024] Предлагането на полети само за възрастни е нововъзникваща тенденция [20.01.2024] Франция остава най-популярната дестинация в света за международните туристи [17.01.2024] Чуждите туристи Боровец са от Великобритания и от балканските държави [17.01.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Jet2holidays разширява програмата си за България

25.03.2024 14:17

Британският туроператор добавя пакети за почивка в созопол към прогамата си в България за лято 2024. [... ]

"Слънчев бряг" да стане селище, предлага браншова организация

20.03.2024 15:01

Курортният комплекс "Слънчев бряг" да стане селищно образувание, ако трябва и град, след като държавата [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Амстердам забранява отварянето на нови хотели

19.04.2024 -

Вече няма да позволява строителство на нови хотелски сгради като част от борбата срещу масовия туризъм,[... ]

България и Турция отстъпват в класацията на Which? за най-евтини дестинации

18.04.2024 -

Три по-малко известни гръцки острова са най-евтините ваканционни дестинации за почивка това лято, според[... ]

Консорциум с доминиращо американско участие поема туроператора FTI Group

18.04.2024 -

Консорциум, ръководен от американската частна инвестиционна компания Certares, пое германската FTI Group,[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 1

В Пловдив "Старинният град" и "Капана" са капани за автотуристи

06.02.2023 -

Звездите на хотелите там са повече от местата за паркиране, установява автотуристът, избрал да прекара[... ] 6