Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

"УизЕър" очаква по-високи приходи и печалба тази година

24.05.2024 08:57

Европейската нискотарифна авиокомпания, която е базирана в Унгария, очаква по-висока годишна печалба на фона на силното лято и силното търсене на пътувания, след като достигна годишна нетна печалба след три години. [... ]

Курортът "Св. св. Константин и Елена" започва да привлича гости от Близкия Изток и Китай

22.05.2024 11:37

Това каза за БТА търговският директор на едноименното дружество Любомир Стамболийски. По традиция курортът ще разчита най-много на българските гости. Той е предпочитан и от румънци, германци, поляци и чехи. [... ]

Все повече готвачи от Турция работят в черноморските ни хотели през лятото

21.05.2024 12:48

Това каза пред БТА Елена Иванова, заместник-председател на Управителния съвет на "Съюз на собствениците - Слънчев бряг". [... ]

- a a a + |
 

Новата директива за пакетни пътувания се посреща със смесени чувства от европейските туроператори

05.12.2023 09:49

Туроператорите и турагентите приветстват по-бързото възстановяване на суми от доставчиците, но поставят под въпрос дисбаланса в защитата на предплатените от потребителите суми.
Новата директива за пакетни пътувания се посреща със смесени чувства от европейските туроператори

Прeдложенията за промени в Директивата за пакетни пътувания, приети от Европейската комисия на 29 ноември, се обсъждат днес от Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите в Европейския парламент. На заседанието присъстват евродепутати, членове на Комисията и представители на туристическия бизнес.

Предложените промени се посрещат със смесени реакции от европейските туроператори.  Европейският комитет  на асоциациите на туроператорите и турагентите (ECTAA) приветства мерките за установяване на ясни правила и за ускоряване на възстановяването на суми между отделните фирми, участващи в туристическия процес.

От ECTAA обаче категорично настояват за включването на система за бързо възстановяване на средства, основана на ускорена държавна помощ, която да е готова за бързо разгръщане в случай на световни ограничения на пътуванията или други рискове в бъдеще.

От организацията смятат, че ограничаването на размера на авансовите плащания на туристическите пакети до 25% ще доведе до повишаване на цените и фрагментиране на търговците. В същото време това ще донесе минимални ползи за потребителите, като потенциално изключи най-уязвимите от тази защитна схема и ги насочи към по-евтини, но незащитени алтернативи.

ECTAA приветства предложението на ЕК за ускоряване на възстановяването на суми на пътниците и пътуващите с туристически пакети, които са направили резервация чрез туристическа агенция или туроператор. Изясняването на правилата за възстановяване на суми между доставчици и организатори ще спомогне да се ограничи финансовия риск за организаторите на пакетни пътувания, особено по време на криза. Необходими са обаче силни инструменти за правоприлагане, за да не се налага потребителите и организаторите да чакат година и половина за възстановяването на средства.

Заедно с това европейските туроператори отново изразяват дълбокото си разочарование от решението на Комисията да наложи ограничения върху авансовите плащания към организаторите на пътуванията. Това ще доведе до повишаване на общата цена на пакетните услуги в ущърб на потребителите. Предплащанията, извършвани от туристите, които предприемат пътувания чрез туроператори и турагенти, вече са защитени  от  неплатежоспособност на организатора. Eвропейските туроператори смятат, че общата защита на потребителите ще се засили, ако се разпространи не само върху пакетите, но  и върху отделните услуги, в частност, върху въздушните превози. В момента не съществува никаква защита в случай на фалит на авиокомпаниите. Удвоявайки тежестта, наложена върху посредниците, които не задържат авансово внесените суми, и без да предложи ограничения за финансовия риск на пътуващите самостоятелно, Комисията ще допринесе за намаляването на броя на туристическите пакети.

Освен това въведените правила могат да попречат на организаторите да предлагат разсрочено плащане на туристическите пакети, което ще постави в неизгодно положение уязвимите потребители. Необходимо е по-широко разпространение на правилата за пакетни пътувания в интерес на по-голям сегмент от граждани на ЕС.

Въпреки че приветстват включването на мерките, свързани с ваучера като компенсация за неосъществено пътуване, европейските туроператори ги оценяват като недостатъчни за преодоляване на поредна евентуална криза, предизвикана от пандемия или друго широкомащабно събитие, водещо до намалена ликвидност. ECTAA категорично настоява за включване на система за бързо възстановяване на средства, която да е основана на ускорена държавна помощ и може бързо да се разгърне в случай на ограничения на пътуванията в световен мащаб.

 

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), които са член на най-голямата европейска браншова организация (ECTAA), разпространиха съобщение, че напълно подкрепят тази позиция.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Европейските туроператори са разочаровани от нежеланието на ЕК да наложи еднакви задължения по веригата на услугите в сектора

15.06.2023 10:12

Това съобщи след приключването на срещата на Европейската асоциация на туристическите агенции и туроператорите (ECTAA) в Рига д-р Даниела Стоева, заместник-председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и член на изпълнителния борд на директорите на европейската асоциация. [... ]

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

"УизЕър" очаква по-високи приходи и печалба тази година [24.05.2024] Курортът "Св. св. Константин и Елена" започва да привлича гости от Близкия Изток и Китай [22.05.2024] Все повече готвачи от Турция работят в черноморските ни хотели през лятото [21.05.2024] Изкуственият интелект е основен приоритет в предстоящите инвестиции в туризма [08.05.2024] Албания и Мароко са най-търсените дестинации от германските туристи [27.04.2024] Туристите се насочват все повече към уелнес пътувания след пандемията [26.04.2024] WTTC: изкуственият интелект вече е готов да оформя бъдещето на пътуванията и туризма [20.04.2024] Тейлър Суифт ли е най-важният човек в туризма? [16.04.2024] Боровец изпраща успешен зимен сезон [11.04.2024] Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване [06.04.2024] Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети [27.03.2024] Малта отчита намаляване на средния престой на чуждестранните туристи [24.03.2024] Как туристически експерти оценяват присъединяването на България и Румъния към Шенген [21.03.2024] Как туристическите марки могат да превърнат клиентските данни в повече директни резервации [15.03.2024] Германският туроператор DER-Touristik отчита растящ интерес сред германските туристи за предстоящото лято [04.03.2024] Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г. [29.02.2024] Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика [26.02.2024] БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България [21.02.2024] ECTAA започна програма за посланици на туристическата индустрия [19.02.2024] Хотелите са под натиск да отговорят на конкуренцията на OTA за привличане на клиенти [14.02.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

HOTREC: Актуализираните правила за пакетни пътувания застрашават конкурентоспособността на хотелите

28.05.2024 09:15

Международната асоциацията на хотели, ресторанти, барове и кафенета /HOTREC/ заяви, че приветства усилията [... ]

България има нереализиран потенциал да привлича туристи за климатичен туризъм

12.05.2024 11:13

Развитието на климатичния туризъм ще удължи туристическия сезон, ще съживи редица изостанали региони [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Правителството отложи влизането в сила на новата наредба за водното спасяване

30.05.2024 -

С постановление на Министерския съвет беше разрешен правният казус, възникнал с приемането на новата[... ]

Европейски, швейцарски и български опит бяха споделени на конференцията “Хижа на годината” 2024

30.05.2024 -

Конференцията се проведе в ПП “Витоша” под надслова “За по-добри хижи и заслони в България”. В събитието[... ]

Влезе в сила забрана за руските туристи да посещават Норвегия

29.05.2024 -

Забрана за влизане на руски туристи в скандинавската страна влезе в сила от днес по разпореждане на[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1