Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г.

29.02.2024 13:56

Това каза на форум във Варна Георги Дучев, председател на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели и директор на организацията „Хотелски форум“. [... ]

Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика

26.02.2024 17:16

Главният изпълнителен директор на Tui Group Себастиан Ебел нападна германското правителство за политиката му към авиацията и поиска от регулаторите на ЕС да „вземат контрол“ върху онлайн платформите за пътуване, в реч на годишното общо събрание на европейския номер 1 в туризма през миналата седмица. [... ]

БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България

21.02.2024 16:00

Необходими са законови промени, с които да се уреди статутът на националните курорти, заявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). [... ]

- a a a + |
 

СПА туризмът в Европа ще се възстанови след 3–4 години на нивото на пазара от преди пандемията

26.10.2023 12:13

Това заяви пред БНР председателят на Европейската и на френската СПА асоциация Тиери Дюбоа, който участва в Десетия конгрес на Българската асоциация по балнеология и СПА туризъм в курорта „Св. Константин и Елена“.
СПА туризмът в Европа ще се възстанови след 3–4 години на нивото на пазара от преди пандемията

Секторът на СПА и здравния туризъм отбелязваше 10% ръст на годишна база преди 2019 г. Пандемията от коронавирус сериозно го засегна, защото всички заведения в сектора в Европа бяха напълно затворени, отбеляза Тиери Дюбоа.

"Възстановяването както на местния, така и на международния пазар е много бавно. Точно когато започна раздвижване през 2022 г., Русия обяви война на Украйна, което доведе до рязко повишаване цените на енергията и на инфлацията. Повишиха се експлоатационните разходи и това се отрази на финансовите резултати, които вече бяха влошени от пандемията. Нашите клиенти бяха засегнати и от повишаващите се транспортни разходи и разходите за живот като цяло. Времената са трудни в икономически план, но не трябва да губим надежда и трябва да удвоим усилията си за привличане на нови клиенти."

Пандемията промени начина ни на живот. Хората вече отдават различно-голямо значение на здравния и на СПА туризма. Те се грижат по-добре за себе си, смята Тиери Дюбоа.

"Балнеолечението е идеално да поеме грижите за хората, които нямат нужда от болничен престой. Във все повече европейски държави, балнеокурортните с помощта на техните специалисти съставят програми, които да обхванат грижите за хората, засегнати от ковид."

Според Дюбоа прогнозата за 2023 г. е, че спадът при СПА и здравния туризъм ще е 15% спрямо 2019-а година. Очакванията са, че след 3-4 години ще възстановим нивото на пазара отпреди пандемията и дори ще го надминем.

 

Ето какво отговори Тиери Дюбоя на няколко въпроса, зададени му от БНР:

Какви мерки прилага Франция за насърчаването на белнологията и спа туризма?

"Трябва да подчертая, че във Франция балнеолечението се покрива изцяло от здравната каса и в момента лечението и продължителността на програмите и на престоя е три седмици. Има и програми за по-кратък престой, чиято идея е уелнес, или физическо, психическо и емоционално здраве, които не се поемат от Министерство на здравеопазването. Този вид дейност се възползва от рекламата, провеждана от организация, която е под шапката на Министерството на туризма."

В каква посока се развиват европейските СПА дестинации?

"Работата ни трябва да върви в две насоки – от една страна трябва да имаме по-добро покритие от страна на здравните каси на отделните държави по отношение на балнеолечението. Но също така не по-малко важно е да развием превенцията, за да може населението на Европа да остарява по-дълго и в добро здраве и да не страда от различни увреждания или заболявания. И именно в тази област балнеолечението може да има голяма полза. Работата на специалистите по балнеолечение и на всички заети в този сектор е да бъдат обхванати повече хора от нашите услуги и нашите грижи."

След като България възприе европейските стандарти за своите медикъл и СПА центрове, каква трябва да е следващата стъпка?

"Следващите стъпки са не само развитие на вътрешния пазар, но и развитие на европейския и на международния пазар, може би повече внимание към съседните на България страни. Напълно съм уверен, че българският балнео и СПА туризъм има много добро бъдеще."

Как България стои на картата на европейските СПА дестинации?

"На туризма и СПА туризма в България се гледа като на много евтина дестинация. България привлича клиенти с доста по-ниски финансови възможности, отколкото други държави, където този вид туризъм е по-скъп. Но това, което искам да ви кажа - това е вече петото ми посещение в в страната от 2016 г. насам, личните ми впечатления са, че има много нови красиви хотели с 4 и 5 звезди, които разполагат с много модерно оборудване и съоръжения и би трябвало да насочат усилията си към привличане на по-платежоспособни туристи."

Как България може да излезе от имиджа си на евтина дестинация? И само проблем на имидж ли е или и на самото предлагане?

"Важно е да се знае, че балнео и СПА туризмът не е нещо отделно само по себе си. Всичко трябва да се вземе под внимание – както хотелите, съоръженията, оборудването, обслужването, така и инфраструктурата, транспортните коридори и средства - независимо дали става дума за пътища или самолетни полети. Всичко трябва да се развива едновременно, защото това е една пакетна услуга, част от едно цяло."

 

Европейската СПА асоциация е браншова организация, която обединява 20 европейски държави. Общата цел на организацията е да подпомага развитието на СПА туризма и балнеологията в Европа и да се погрижи природните богатства, основани на минералната вода, релефа и климата, да бъдат на разположение на възможно най-голям брой хора. Организацията подкрепя СПА и медицинския туризъм, както и профилактиката чрез използване на природни лекарства, рехабилитация и възпитание в здравословен начин на живот.

 

Източник: БНР

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г. [29.02.2024] Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика [26.02.2024] БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България [21.02.2024] ECTAA започна програма за посланици на туристическата индустрия [19.02.2024] Хотелите са под натиск да отговорят на конкуренцията на OTA за привличане на клиенти [14.02.2024] Изкуствен интелект в хотелския маркетинг: приложение и перспективи [08.02.2024] Сливанията на европейския авиационен пазар тревожат туристическия бизнес [01.02.2024] WTTC: туристическият бизнес трябва да приеме изкуствения интелект [30.01.2024] Класация посочи най-добрите хотели в България [25.01.2024] Предлагането на полети само за възрастни е нововъзникваща тенденция [20.01.2024] Франция остава най-популярната дестинация в света за международните туристи [17.01.2024] Чуждите туристи Боровец са от Великобритания и от балканските държави [17.01.2024] Израелски-палестинският конфликт се отразява на броя на туристите от този регион в черноморските хотели [12.01.2024] Апре ски забавленията губят своята привлекателност сред британските скиори [10.01.2024] Авиокомпаниите посрещат в добра кондиция 2024 г. [02.01.2024] Повече от 1300 хотела по света стават част от схемата „Основи на устойчивостта“. [26.12.2023] Ограничаването на авансовите плащания за туроператорите ще повиши цената на пакетните услуги [14.12.2023] Качеството на хотелските услуги в България се подобрява през 2023 г. [12.12.2023] Инфлацията не спира българите да пътуват [09.12.2023] Туристически компании предлагат нови инструменти за пътуване, използващи изкуствен интелект [08.12.2023]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика

26.02.2024 17:16

Главният изпълнителен директор на Tui Group Себастиан Ебел нападна германското правителство за политиката [... ]

Министерство на туризма вижда голям потенциал в нидерландския и датския пазар

22.02.2024 11:31

Над 130 хил. туристи от Нидерландия и Дания са посетили България през 2023 г. [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Олга Кефалояни: Въведеният в Гърция "климатичен данък" заменя съществуващата туристическа такса

29.02.2024 -

Таксата за преодоляване на последиците от климатичната криза в туризма, която е в сила от началото[... ]

Във Варна се провежда Черноморски форум за туризъм и хотели

29.02.2024 -

Във форума, организиран от „Хотелски форум", участват министърът на туризма Зарица Динкова и Илин Димитров,[... ]

Европейските летища са сред най-замърсяващите в света

28.02.2024 -

Ново изследване прави оценка на въздействието на пътническите полети и за първи път на въздушния товарен[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

В Пловдив "Старинният град" и "Капана" са капани за автотуристи

06.02.2023 -

Звездите на хотелите там са повече от местата за паркиране, установява автотуристът, избрал да прекара[... ] 6

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара

02.02.2023 -

След две седмици грип с мъчителна кашлица в мъглива София, краткотрайното пътуване до непознато Мароко[... ] 2

Халал туризмът става все по-популярен

22.09.2014 -

На 22 и 23 септември в испанската провинция Андалусия се провежда и Първа международна конференция, посветена[... ] 1