Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г.

29.02.2024 13:56

Това каза на форум във Варна Георги Дучев, председател на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели и директор на организацията „Хотелски форум“. [... ]

Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика

26.02.2024 17:16

Главният изпълнителен директор на Tui Group Себастиан Ебел нападна германското правителство за политиката му към авиацията и поиска от регулаторите на ЕС да „вземат контрол“ върху онлайн платформите за пътуване, в реч на годишното общо събрание на европейския номер 1 в туризма през миналата седмица. [... ]

БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България

21.02.2024 16:00

Необходими са законови промени, с които да се уреди статутът на националните курорти, заявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). [... ]

- a a a + |
 

Лидерите в туристическия сектор прегръщат автоматизацията и технологиите, за да се справят с недостига на работна сила

27.09.2023 16:47

На фона на продължаващите проблеми с недостига на персонал авиокомпаниите и хотелите все повече използват цифрови и технологични решения, за да подобрят изживяването на туристите, се посочва в новия доклад на „Делойт“ - „Към безпроблемна първа линия в туризма: интегриране на технологии и работна сила“.

Лидерите в туристическия сектор прегръщат автоматизацията и технологиите, за да се справят с недостига на работна сила

Въпреки че броят на пътниците във въздушния транспорт и степента на заетост на хотелите продължават да се възстановяват след пандемията, туристическата индустрия продължава да се сблъсква с недостиг на персонал. В същото време преминаването към по-голяма автоматизация и технологична интеграция трябва коренно да промени туристическото изживяване и работната среда.

Новият доклад, „Към безпроблемна първа линия в туризма: интегриране на технологии и работна сила“, изготвен от „Делойт“, разглежда как лидерите в авиацията и хотелиерството оценяват инвестициите както в технологии, така и в хора, за да помогнат за постигането на незабавно и трайно въздействие.

Повече от половината (53%) от анкетираните в хотелиерството казват, че в момента разполагат с между 25 и 74% от персонала си преди пандемията, а близо две трети (62%) от респондентите в авиацията казват, че работят с наполовина по-малко персонал в сравнение с преди пандемията. Лидерите се обръщат към технологиите, за да се справят с трудовите предизвикателства. Гледайки напред, мнозина очакват продължаващ напредък в технологиите от следващо поколение, като изкуствен интелект (AI) и облачни технологии, които не само да им помогнат да се справят със съществуващите проблеми с недостиг на персонал, но и да подобрят производителността в рамките на пет години и да подобрят конкурентоспособността си.

По-малко от 1 на всеки 10 мениджъри в хотелиерството и авиацията очакват да достигнат нивото на персонал, който са имали през 2019 г., до края на 2023 г.

Мнозина се надяват технологията да облекчи трудовите предизвикателства. Почти всички летища приемат нови технологии (99%), надграждат съществуващите технологии (96%) или автоматизират повтарящи се задачи (93%), за да преодолеят недостига на работна ръка. Хотелите също използват тези стратегии, но в по-ниска степен, като приемат нова технология (50%), автоматизират повтарящи се задачи (43%) или надграждат съществуващата технология (39%).

Седем от 10 анкетирани летища са инвестирали в най-малко три нови типа технологии, в сравнение с 57% от хотелите, разлика, която вероятно се дължи на структурата на съответните индустрии.

Някои лидери не смятат, че настоящите възможности са достатъчни, за да отговорят на нуждите. По-специално за индустрията на хотелиерството, анкетираните, които усвояват нови технологии, са почти два пъти по-склонни (54%) в сравнение с други (29%) да отговорят, че съществуващата „технология не е достатъчно напреднала .”

Близо половината от внедряващите нови технологии ръководители на летища (57%) и хотели (43%) очакват автоматизацията да намали разходите за труд.

Промяната на уменията за справяне с въздействието на технологиите е от първостепенно значение, тъй като около половината от мениджърите на летища (48%) и 4 от 10 генерални мениджъри на хотели го поставят сред трите най-големи предизвикателства пред работната сила.

Лидерите виждат, че технологиите подобряват практиките за набиране и обучение. Почти всички летища (94%) и почти две трети (62%) от хотелите казват, че увеличават използването на виртуална реалност в обучението.

Като цяло повечето респонденти в проучването положително очакват автоматизацията да създаде нови възможности за работниците (95% от летищата, 64% от хотелите) и да подобри работната среда (88% от летищата, 58% от хотелите).

Предизвикателствата с персонала повлияха на това какво е да си турист точно толкова, колкото и да си служител в туристическата индустрия. Както решенията за справяне с липсата на работна ръка предоставят възможност за промяна на работния ден за туристическия агент или мениджъра на ресторанта в хотела, така лидерите в индустрията се надяват да видят това да подобри и изживяването на гостите.

Трудовите предизвикателства се отразиха на пътуването: 84% от анкетираните сред мениджърите на летищата и 70% от респондентите в хотелите са намалили или премахнали удобствата и услугите в отговор на недостига на персонал.

Повечето летища (90%) създават предложения за самообслужване за гостите, но само 36% от хотелите правят същото.

Лидерите в двете индустрии са окуражени от очакваното въздействие на автоматизацията върху гостите и пътниците. 72% от ръководителите на летището и 60% от ръководителите на хотели очакват автоматизацията да подобри изживяването на гостите.

AI се откроява с потенциала си да подобрява изживяването на туристите по-специално на летищата. В рамките на пет години те очакват да подобрят обработката на пътници (100%), да подобрят персонализираните препоръки и услуги (100%) и да подобрят изживяването на клиентите (98%).

Хотелите, от друга страна, виждат най-голяма стойност от внедряване на облачните технологии при обработката на гости (29%), управлението на резервации (26%) и предлагането на персонализирани препоръки и услуги (23%) през следващите пет години.

„Компаниите, които едновременно инвестират в технологията и хората зад нея – помагайки да се гарантира, че служителите са добре оборудвани и подходящо обучени – трябва да са в добра позиция да се ориентират в променящата се динамика на индустрията, като същевременно отключват бъдещ растеж“, обобщава Даниел Хокинс, директор на Deloitte Consulting LLP, отговарящ за човешкия капитал в хотелиерството, транспорта и услугите.

 

Източник: TravelDailyMedia

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г. [29.02.2024] Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика [26.02.2024] БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България [21.02.2024] ECTAA започна програма за посланици на туристическата индустрия [19.02.2024] Хотелите са под натиск да отговорят на конкуренцията на OTA за привличане на клиенти [14.02.2024] Изкуствен интелект в хотелския маркетинг: приложение и перспективи [08.02.2024] Сливанията на европейския авиационен пазар тревожат туристическия бизнес [01.02.2024] WTTC: туристическият бизнес трябва да приеме изкуствения интелект [30.01.2024] Класация посочи най-добрите хотели в България [25.01.2024] Предлагането на полети само за възрастни е нововъзникваща тенденция [20.01.2024] Франция остава най-популярната дестинация в света за международните туристи [17.01.2024] Чуждите туристи Боровец са от Великобритания и от балканските държави [17.01.2024] Израелски-палестинският конфликт се отразява на броя на туристите от този регион в черноморските хотели [12.01.2024] Апре ски забавленията губят своята привлекателност сред британските скиори [10.01.2024] Авиокомпаниите посрещат в добра кондиция 2024 г. [02.01.2024] Повече от 1300 хотела по света стават част от схемата „Основи на устойчивостта“. [26.12.2023] Ограничаването на авансовите плащания за туроператорите ще повиши цената на пакетните услуги [14.12.2023] Качеството на хотелските услуги в България се подобрява през 2023 г. [12.12.2023] Инфлацията не спира българите да пътуват [09.12.2023] Туристически компании предлагат нови инструменти за пътуване, използващи изкуствен интелект [08.12.2023]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика

26.02.2024 17:16

Главният изпълнителен директор на Tui Group Себастиан Ебел нападна германското правителство за политиката [... ]

Министерство на туризма вижда голям потенциал в нидерландския и датския пазар

22.02.2024 11:31

Над 130 хил. туристи от Нидерландия и Дания са посетили България през 2023 г. [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Олга Кефалояни: Въведеният в Гърция "климатичен данък" заменя съществуващата туристическа такса

29.02.2024 -

Таксата за преодоляване на последиците от климатичната криза в туризма, която е в сила от началото[... ]

Във Варна се провежда Черноморски форум за туризъм и хотели

29.02.2024 -

Във форума, организиран от „Хотелски форум", участват министърът на туризма Зарица Динкова и Илин Димитров,[... ]

Европейските летища са сред най-замърсяващите в света

28.02.2024 -

Ново изследване прави оценка на въздействието на пътническите полети и за първи път на въздушния товарен[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

В Пловдив "Старинният град" и "Капана" са капани за автотуристи

06.02.2023 -

Звездите на хотелите там са повече от местата за паркиране, установява автотуристът, избрал да прекара[... ] 6

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара

02.02.2023 -

След две седмици грип с мъчителна кашлица в мъглива София, краткотрайното пътуване до непознато Мароко[... ] 2

Халал туризмът става все по-популярен

22.09.2014 -

На 22 и 23 септември в испанската провинция Андалусия се провежда и Първа международна конференция, посветена[... ] 1