Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Хотелите вече са по-евтини от Airbnb

28.09.2023 17:09

Анализ на 50 дестинации по света от потребителска група в Обединеното кралство, която установява, че хотелското настаняване сега е като цяло по-евтино от Airbnb. [... ]

Лидерите в туристическия сектор прегръщат автоматизацията и технологиите, за да се справят с недостига на работна сила

27.09.2023 16:47

На фона на продължаващите проблеми с недостига на персонал авиокомпаниите и хотелите все повече използват цифрови и технологични решения, за да подобрят изживяването на туристите, се посочва в новия доклад на „Делойт“ - „Към безпроблемна първа линия в туризма: интегриране на технологии и работна сила“. [... ]

Европейски туроператори настояват пътниците да бъдат защитени при фалит или анулиране на полети от авиокомпании

26.09.2023 09:31

Европейската асоциация на туроператорите и туристическите агенти (ЕСТАА) настоява Европейската комисия и Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) да предприемат спешни действия за защита на правата и интересите на пътниците и туристическите компании при фалит и анулиране на полети от страна на авиокомпаниите. [... ]

- a a a + |
 

ChatGPT: доколко бързо ще навлезе в туризма?

22.03.2023 09:29

Не вярвайте на рекламата, предупреждава Саймън Годард от Vibe. Всяко въздействие на изкуствения интелект върху туристическия бизнес и резервациите все още е далеч в бъдещето.

ChatGPT: доколко бързо ще навлезе в туризма?

Cаймън Годард, който е ИТ директор на доставчика на технологии за търсене и резервиране на туристически пътувания Vibe, смята, че макар ChatGPT да е значителна стъпка напред за изкуствения интелект, все още е далеч от това да окаже голямо въздействие върху туризма.

„Бих призовал туристите да опитат да планират почивка през уикенда или семейна почивка с помощта на ChatGPT. Със сигурност е много по-добро от всичко досега и потенциалните приложения са огромни, но засега не вярвайте на рекламата, че това вече променя туризма: ще мине доста време, докато се реализира, а и човешкият елемент никога няма да бъде заменен на 100%.“

Освен необходимостта от по-нататъшно развитие на софтуера, Vibe, базиран във Великобритания, но с клиенти по целия свят, подчертава по-специално пет важни фактора, заради които внедряването на ChatGPT в туристическия сектор ще бъде по-бавно, отколкото твърдят сега някои експерти.

Първата бариера са големите разходи за навлизането му в туристическия бизнес, които ще могат да си позволят само най-големите туристически компании. Понастоящем само мегабизнесите разполагат с бюджети за научноизследователска и развойна дейност и изчислителна мощност, за да направят истинския AI възможен. Например Microsoft е готова да инвестира 10 милиарда долара в OpenAI като част от кръг на финансиране, който ще оцени компанията на 29 милиарда долара.

Второ, защото без достъп до персонализирани данни за потребителя, ChatGPT (или друг AI) не може да препоръча нищо действително персонализирано, което означава, че на всеки се предлагат едни и същи резултати, независимо от възраст, пол, местоположение или множество други основни фактори. При туристическите пътувания това е от решаващо значение, тъй като повечето добри турагенти познават лично най-добрите си клиенти. Например, те използват познанията си за навиците на своите туристи, за да им препоръчат места и обекти за настаняване, които са подходящи за тях. По-сложни фактори като бюджет, възраст на децата, рождени дни и така нататък биха допринесли допълнително за планирането на перфектната почивка.

Що се отнася до туристическото пътуване, за разлика от избора на подарък за рожден ден или препоръчването на ресторант, все още има твърде голям риск да получите грешни съществени данни. Например, представете си, че изкуственият интелект ви дава погрешна информация за това какви ваксинации са необходими за пътуване до определена дестинация или дава неправилни съвети относно визите и имиграционните правила там? Или не предвижда достатъчно време за междинно кацане, което води до изпуснати полети. Допълнителен проблем е, че понастоящем Chat GPT знае само за налична информация до 2021 г.: повече от когато и да е било сега сме наясно, че геополитиката, тероризмът, пандемиите и бедствията могат да направят цели региони забранени зони за една нощ. Това означава, че са необходими човешки проверки и това не само проваля целта на използването на ChatGPT, но също така подкопава доверието в него.

Има също така сериозни опасения, че всеки мащабен доставчик на услуги, който предлага достъпна версия, би осребрил това, като покаже пристрастни резултати, за да доведе хората до своите реклами или продукти. ChatGPT сега проучва абонаментен модел за генериране на приходи, но е трудно да видите редовни потребители да плащат за още един месечен абонамент в допълнение към Netflix и безброй други. По-вероятно е Google или Microsoft Bing да се възползват напълно от по-доходоносните рекламни модели с предлагането си, особено след като те са по-добре съгласувани с търговските модели на техните търсачки. В момента разбираме кога ни се представят реклами в резултатите от търсачките, но това може да се окаже неясно в контекста на отговор на AI и ще е необходима регулация.

Има и някои потенциални предизвикателства за поверителността на данните, представени от това развитие. На сегашния си етап AI ще се нуждае от обработка извън устройството още известно време, което означава, че всяко въвеждане на текст или на глас ще бъде изпратено някъде, за да бъде разбрано и да се генерира отговор. Това повдига сериозни въпроси относно поверителността, тъй като тези комуникации ще съдържат много повече лична информация, отколкото когато поискате от гласовия асистент Siri или Alexa да включи осветлението в хола или да пусне определена музика.

Като последна, но може би много важна пречка пред навлизането на ChatGPT в туризма, Саймън Годард от Vibe посочва един много голям недостатък: „В момента инструментите не винаги водят хората до предложения, които могат да се резервират. Понастоящем ChatGPT наистина знае само как да насочва хората към големи OTA, като Booking.com или Expedia – чудесно за тях, но не и за по-малките играчи в онлайн туристическия бизнес. Ако големите играчи не предлагат продукта, тогава ChatGPT просто казва „използвайте туристическа агенция“, но не дава връзки към реални опции или изображения, които могат да се резервират. В крайна сметка всички управляваме бизнес тук, така че ако не можем да го осребрим, тогава каква е ползата от това за нас?“

В заключение Саймън обобщава: „Бъдещето със сигурност стана по-светло, но що се отнася до ChatGPT и туризма, ситуацията си остава все същата: нещо, което ще се случи в бъдещето.“

ChatGPT: доколко бързо ще навлезе в туризма?

 

Още инфо:

Експерти настояват, че ChatGPT и AI услугите „не са заплаха за туристическите агенти“

Технологичните експерти насърчиха туристическите фирми да възприемат бързо развиващата се технология за изкуствен интелект – и са уверени, че възходът на услуги като ChatGPT не е сигнал за края на традиционния агент.

ChatGPT, „захранван от изкуствен интелект чатбот“, способен да дава сложни човешки отговори на въпроси, зададени на „роден език“, отбеляза рязък ръст на потребителите, подтикнат от интегрирането му от Microsoft в търсачката Bing.

Някои анализатори смятат, че инструментът, заедно с конкуренти като Bard, който беше представен наскоро от Google, може да причини големи смущения в сектори, включително в индустрията на гостоприемството.

Специалистите по технологии за туристически пътуване обаче сравниха тези опасения със траховете, изразени в ранните дни на интернет, когато се твърдеше, че нововъзникващите технологии ще отменят необходимостта от човешко взаимодействие.

Джон Пикълс, главен директор по приходите на Inspiretec, каза: „ChatGPT знае само това, което знае. Способността му да учи бързо и да асимилира огромни количества информация е нещо, от което не трябва да се страхувате.

„Може би трябва дори да го разгледаме като възможност. Всички обикновени задачи, които могат да бъдат автоматизирани, са идеални за подобряване на работата и живота на хората“.

Пикълс добави: „ChatGPT може да генерира съдържание в мащаб много бързо, така че помислете как във вашия туристически бизнес може да освободите големи количества време и ресурси и да се съсредоточете върху по-важни дейности за генериране на приходи, например в продажбите на луксозни пътувания.“

Проучване, проведено от Travolution, установи, че отговорите, предлагани от ChatGPT, са подробни, но до голяма степен общи, с последователни напомняния, че AI не предлага лични мнения или препоръки.

Германската компания CruiseWatch разработва технология за изкуствен интелект за туристически фирми и стартира анализ на кол център под новата марка AIntensify.

Главният изпълнителен директор на фирмата Маркус Стумпе обаче каза, че вярва в личното отношение.

„ChatGPT е изключително добър в някои неща, но има ограничения и като всяка нова технология може да се използва за добро или за прекъсване, точно както интернет, когато се появи за първи път.

„ИИ може да замени по-малко сложните ръчни задачи като проучване на пазара, намиране на последната промяна на цените или сравняване на данни. Може да помогне на хората да бъдат по-ефективни, но машините нямат харизма.

„Ако турагентите се научат как да използват AI, те могат да осигурят по-персонализирани изживявания на своите клиенти, защото няма да им се налага да изпълняват ръчните, често неплатени процеси, от които се оплакват.“

Крусида Сърджънт, главен търговски директор на Traveltek, каза: „ChatGPT е най-новата в дългата поредица от модни думи в пътуванията. Преминете към големи данни, персонализация, хиперперсонализация. Това ще убие ли туристическите агенти? Не, в света на пътуванията винаги ще има място за хората и технологиите.

„ChatGPT е много в начален етап, но възприемането е феноменално. След време този нов подход към AI може наистина да помогне на агентите, когато се занимават с обслужване на клиенти и често задавани въпроси, тъй като е много по-персонализиран и хуманизиран от стандартния чатбот.“

Тя добави: „Виждам големи печалби в нашия сектор в света на обслужването на клиенти, макар и главно за по-големи играчи, които имат достатъчно данни, за да направят това полезно и полезно.

„Също така виждам, че е изключително полезно за езиков превод и автоматизация. С течение на времето това ще стане изключително полезно за екипите по маркетинг и съдържание, но комбинацията от автоматизация и персонално отношение ще продължи да бъде от жизненоважно значение.“

 

Източник: TravelWeekly UK

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Хотелите вече са по-евтини от Airbnb [28.09.2023] Лидерите в туристическия сектор прегръщат автоматизацията и технологиите, за да се справят с недостига на работна сила [27.09.2023] Европейски туроператори настояват пътниците да бъдат защитени при фалит или анулиране на полети от авиокомпании [26.09.2023] Цените на самолетните билети вече не са определящи за пътниците, сочи ново проучване [24.09.2023] Club Med постигна рекордни резултати през първото полугодие [19.09.2023] Съчетаването на командировка с ваканция е във възход [17.09.2023] БХРА: Приходите от ДДС в българския туризъм се увеличиха след въвеждане на по-ниска ставка за ДДС [13.09.2023] Между 40 и 80% е заетостта в СПА хотелите в България [12.09.2023] Потребителите са готови да плащат повече за екотуризъм [06.09.2023] Глобалните инвестиции в туризма ще достигнат близо 1 трилион долара [05.09.2023] Пътуването чрез преживяване замества конвенционалните мотиви за туризъм [24.08.2023] TUI тества ChatGPT [22.08.2023] Ново проучване показа, че разходите за туристическо пътуване ще нараснат с 28% през следващите 12 месеца [21.08.2023] 2023 г. може да стане рекордна година за гръцкия туризъм [15.08.2023] TUI очаква загуби в размер на 25 милиона евро от горските пожари в Родос [09.08.2023] Расте броят на испанските туристи по Южното Черноморие, но липсва реклама на този пазар [07.08.2023] Глобалният пазар за екотуризъм се очаква да нарасне с 15% между 2023-2033 г. [06.08.2023] Възстановяването на туризма в Европа продължи и през второто тримесечие на 2023 г. [03.08.2023] Станимир Стоянов: Малките винарски изби, предлагащи качествeно вино, създават добри условия за винен туризъм [24.07.2023] Нужни са стимули за привличане на българските туристи у нас [21.07.2023]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Нов данък върху транзитните пътници разтревожи KLM и летище „Схипхол“ в Амстердам

27.09.2023 17:31

Холандската авиокомпания KLM изразява дълбока загриженост относно плана на холандския парламент да [... ]

3,8 млн. са туристите в България за периода юни-август 2023 г.

23.09.2023 10:43

Резултатите за летния туристически сезон са достигнали прогнозираните от Министерството на туризма, [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Airbnb призова парижани да отдават домовете си под наем за Олимпийските игри догодина

28.09.2023 -

Платформата за споделяне на жилища очаква да "подслони" около половин милион души в Париж по време на[... ]

Със 181% е нараснал броят на туристите в Тирана

28.09.2023 -

Столицата на Албания отбеляза двукратно увеличение на броя на туристите това лято и това се очакваше,[... ]

Румънските туристи идват в България заради качеството и цените на туристическия продукт

27.09.2023 -

"Сегментът на румънския гост е семейния турист", обясни пред БНР Йон Бондар, мениджър на хотел на Северното[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

България трябва да последва примера на Хърватия и да премахне концесионните такси за плажовете

19.07.2023 -

За това призова пред БТА заместник-председателят на СНЦ "Съюз на собствениците Слънчев бряг" Елена[... ] 1

Китай е домакин на Първата световна конференция за хранене и туризъм

27.08.2018 -

Събитието ще се проведе на 5-6 септември, едновременно с международното туристическо изложение TTM в[... ] 6

Отбелязаха Международния ден на мавруда с конференция

27.10.2022 -

Събитието бе организирано по повод Международния ден на мавруда – 26 октомври от Българска асоциация[... ] 3