Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

WTTC: изкуственият интелект вече е готов да оформя бъдещето на пътуванията и туризма

20.04.2024 10:07

Нови доклади от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) и Microsoft подчертават трансформиращата сила на изкуствения интелект (AI) и ролята му при определяне на бъдещото развитие на пътуванията и туризма. [... ]

Тейлър Суифт ли е най-важният човек в туризма?

16.04.2024 09:49

Този въпрос се поставя все по-често след съобщението, градовете в САЩ, имали късмета да са домакини на туртего Eras Tour на попзвездата, са отбелязали ръст от над 7% на месечните приходи от хотелски стаи. [... ]

Боровец изпраща успешен зимен сезон

11.04.2024 20:02

Този сезон за зимния ни курорт бе успешен, отчетоха председателят на Съюза на собствениците и хотелиерите в курортен комплекс "Боровец" и изпълнителен директор на хотел "Рила" Благовеста Томова и Мария Шейнова от дружеството "Бороспорт", което стопанисва инфраструктурата. [... ]

- a a a + |
 

Три нови технологични тенденции, които ще направят революция в туристическата индустрия

05.03.2023 14:39

Туристическата индустрия е в разгара на период на трансформация, който има измеримо въздействие върху пазара като цяло.
Три нови технологични тенденции, които ще направят революция в туристическата индустрия

Хората отприщват глада си за туристически пътувания след пандемията, като най-малко 43% от тях казват, че са готови да направят всичко възможно по отношение на бъдещите разходи за туризъм. Работата от вкъщи им даде новооткрито усещане за свобода, позволявайки им да бъдат по-спонтанни и по-авантюристично настроени отпреди.

Ето три революционни технологични тенденции, които ще променят трайно туристическата индустрия.

ChatGPT и генериращ AI

Когато OpenAI пусна своя генериращ AI чатбот ChatGPT, той разтърси света. Grand View Research съобщава, че настоящият размер на глобалния генеративен пазар на изкуствения интелект е над 8 милиарда долара и се планира да нарасне с 34,6% до 2030 г. Тази технология може да промени всяка индустрия, включително туризма.

Вече виждаме, че изкуственият интелект може да предлага персонализирани маршрути за туристическо пътуване въз основа на предпочитания като местоположение, продължителност на престоя и желани забавления (напр. фокус върху музеи, музика, храна и т.н.). Също така е идеален за генериране на съдържание на туристически уебсайтове и разработване на подробни ръководства с инструкции.

Чатботовете ще се използват все повече за предлагане на интелигентна 24/7 поддръжка на клиенти и с помощта на генериращ AI, пътуването на клиента ще бъде значително подобрено.

Туристическите компании вече са започнали да прилагат технологията. Туристическа агенция за корпоративни пътувания Navan (по-рано TripActions) интегрира ChatGPT в своя чатбот Ava, за да предложи по-добро, по-интуитивно потребителско изживяване чрез разговорно резервиране на пътуване.

Човек може само да си представи бъдещите възможности на тази технология: Големите технологични компании ще се стремят да подобрят и оптимизират своите бизнес модели с генеративен AI, а стартиращите компании вероятно ще използват AI технологията, за да създадат по-нови, по-добри продукти както за B2C, така и за B2B клиенти.

Финтех, фокусиран върху туристическите пътувания

Банкови гиганти като Citi, JPMorgan Chase и Capital One вече са дълбоко замесени в туристическата индустрия.

Например през 2022 г. JPMorgan Chase придоби Frosch, туристическа агенция за луксозен и бизнес туризъм, а година по-рано и компанията за туристически пътувания CX Loyalty Group. В резултат на това JPMorgan Chase вече има пълен контрол върху изживяването на клиентите като туристическа агенция с пълно обслужване.

Приложението за пътуване Hopper също се възползва от тази финтех тенденция, като си партнира с Capital One. Понастоящем 30% от глобалните приходи на Hopper – приблизително 1,3 милиарда долара – идват от тази стратегия, фокусирана върху финтех, а клиентите се възползват от функции като замразяване на цените, изгодни сделки за резервации и безпроблемни политики за анулиране.

Тенденцията „купете сега, платете по-късно“ (BNPL) също отваря нови врати за партньорство за финтех и туристически пътувания. Expedia си партнира с водещото приложение на BNPL Afterpay, за да направи пътните разходи по-управляеми за клиентите. Други марки на BNPL като Klarna, Affirm и Uplift си партнират с туристически брандове, за да предоставят финтех за пътуване на повече потребители.

Бумът на интереса към пътуванията, съчетан с икономическата несигурност, прави тази област узряла за иновации, които напълно ще променят начина, по който туристите мислят за финансиране на своите пътувания и свързаните с тях разходи.

Смесените пътувания

Смесеното пътуване, съчетаващо бизнес и свободно време, стана изключително популярно за туристите, които искат да извлекат максимума от своите пътувания.

Тази нова порода туристи се нуждае от максимална гъвкавост, което отваря изцяло нов пазар за туристическите компании. Потребителите вече искат самолетни билети с отворени дати, разумни разходи и възможности за анулиране на полети и опция за пренасрочване на пътувания, ако е необходимо.

Освен това те вече търсят наеми за продължителен престой с повече комфорт: допълнително пространство, напълно оборудвани кухни и пералня. С появата на тази тенденция Marriott пусна продукт за удължен престой, наречен Apartments by Marriott Bonvoy. Наемането на апартамент сега е предпочитаното място за настаняване за много пътешественици, което неизбежно ще доведе до технологични промени.

Вероятно ще има многобройни надстройки на софтуера на туристическите компании, които включват адаптации, за да улеснят по-доброто изживяване за пътуващите през свободното време.

Туристите се променят и индустрията трябва да се промени с тях

Намираме се в епоха, в която се наблюдават безпрецедентни промени както в глобалния туристически пазар, така и в поведението на потребителите. Клиентите са станали по-добре информирани, по-взискателни и все по-сегментирани, което означава, че как, кога и защо пътуват е значително по-различно, отколкото дори преди десетилетие.

В глобален мащаб туристическият пазар интегрира промени с нечувана досега скорост. Бързата промяна в бизнес моделите е крайно необичайна за такава консервативна индустрия и сега принуждава дори най-известните имена като Marriott да станат по-гъвкави и отворени към технологиите.

Всички тези технологични тенденции са чудесни за клиентите, които са крайните бенефициенти на тази тектонична промяна. Тъй като новите тенденции се появяват и се интегрират в туристическата индустрия, клиентите получават повече избор и по-висока стойност откогато и да е било.

 

Иван Сапров, основател на Voyagu

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

WTTC: изкуственият интелект вече е готов да оформя бъдещето на пътуванията и туризма [20.04.2024] Тейлър Суифт ли е най-важният човек в туризма? [16.04.2024] Боровец изпраща успешен зимен сезон [11.04.2024] Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване [06.04.2024] Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети [27.03.2024] Малта отчита намаляване на средния престой на чуждестранните туристи [24.03.2024] Как туристически експерти оценяват присъединяването на България и Румъния към Шенген [21.03.2024] Как туристическите марки могат да превърнат клиентските данни в повече директни резервации [15.03.2024] Германският туроператор DER-Touristik отчита растящ интерес сред германските туристи за предстоящото лято [04.03.2024] Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г. [29.02.2024] Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика [26.02.2024] БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България [21.02.2024] ECTAA започна програма за посланици на туристическата индустрия [19.02.2024] Хотелите са под натиск да отговорят на конкуренцията на OTA за привличане на клиенти [14.02.2024] Изкуствен интелект в хотелския маркетинг: приложение и перспективи [08.02.2024] Сливанията на европейския авиационен пазар тревожат туристическия бизнес [01.02.2024] WTTC: туристическият бизнес трябва да приеме изкуствения интелект [30.01.2024] Класация посочи най-добрите хотели в България [25.01.2024] Предлагането на полети само за възрастни е нововъзникваща тенденция [20.01.2024] Франция остава най-популярната дестинация в света за международните туристи [17.01.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Jet2holidays разширява програмата си за България

25.03.2024 14:17

Британският туроператор добавя пакети за почивка в созопол към прогамата си в България за лято 2024. [... ]

"Слънчев бряг" да стане селище, предлага браншова организация

20.03.2024 15:01

Курортният комплекс "Слънчев бряг" да стане селищно образувание, ако трябва и град, след като държавата [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Китайците отново масово пътуват в чужбина

20.04.2024 -

Скорошно проучване на ForwardKeys разкри, че изходящият туризъм от Китай постепенно се връщат към нивата[... ]

Амстердам забранява отварянето на нови хотели

19.04.2024 -

Вече няма да позволява строителство на нови хотелски сгради като част от борбата срещу масовия туризъм,[... ]

България и Турция отстъпват в класацията на Which? за най-евтини дестинации

18.04.2024 -

Три по-малко известни гръцки острова са най-евтините ваканционни дестинации за почивка това лято, според[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 1

В Пловдив "Старинният град" и "Капана" са капани за автотуристи

06.02.2023 -

Звездите на хотелите там са повече от местата за паркиране, установява автотуристът, избрал да прекара[... ] 6