Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Българите продължават да пътуват до Турция въпреки земетресенията

14.03.2023 09:01

Няма отказ от ваканции на Егейското Средиземноморие от страна на български туристи. Само в първите дни след силните земетресения през февруари е имало тревожни въпроси към туроператорите свързани със ситуацията в Турция, заяви пред БНР Джемал Лютфи, управител на туроператора „Караджъ турс“, който организира пътувания и почивки в Турция. [... ]

TUI стартира платформа за туристически обиколки

04.03.2023 11:25

Европейският номер 1 в туризма се насочва към съществуващи и неизползвани клиентски сегменти с пускането на платформата TUI Tours. [... ]

Хотелиери: инфраструктурата в Слънчев бряг не се поддържа добре

03.03.2023 15:03

Едва ли ще има много хотелиери в черноморския курорт, които ще отворят базите си за Великден. Това прогнозира пред БТА зам.-председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов. [... ]

- a a a + |
 

Три нови технологични тенденции, които ще направят революция в туристическата индустрия

05.03.2023 14:39

Туристическата индустрия е в разгара на период на трансформация, който има измеримо въздействие върху пазара като цяло.
Три нови технологични тенденции, които ще направят революция в туристическата индустрия

Хората отприщват глада си за туристически пътувания след пандемията, като най-малко 43% от тях казват, че са готови да направят всичко възможно по отношение на бъдещите разходи за туризъм. Работата от вкъщи им даде новооткрито усещане за свобода, позволявайки им да бъдат по-спонтанни и по-авантюристично настроени отпреди.

Ето три революционни технологични тенденции, които ще променят трайно туристическата индустрия.

ChatGPT и генериращ AI

Когато OpenAI пусна своя генериращ AI чатбот ChatGPT, той разтърси света. Grand View Research съобщава, че настоящият размер на глобалния генеративен пазар на изкуствения интелект е над 8 милиарда долара и се планира да нарасне с 34,6% до 2030 г. Тази технология може да промени всяка индустрия, включително туризма.

Вече виждаме, че изкуственият интелект може да предлага персонализирани маршрути за туристическо пътуване въз основа на предпочитания като местоположение, продължителност на престоя и желани забавления (напр. фокус върху музеи, музика, храна и т.н.). Също така е идеален за генериране на съдържание на туристически уебсайтове и разработване на подробни ръководства с инструкции.

Чатботовете ще се използват все повече за предлагане на интелигентна 24/7 поддръжка на клиенти и с помощта на генериращ AI, пътуването на клиента ще бъде значително подобрено.

Туристическите компании вече са започнали да прилагат технологията. Туристическа агенция за корпоративни пътувания Navan (по-рано TripActions) интегрира ChatGPT в своя чатбот Ava, за да предложи по-добро, по-интуитивно потребителско изживяване чрез разговорно резервиране на пътуване.

Човек може само да си представи бъдещите възможности на тази технология: Големите технологични компании ще се стремят да подобрят и оптимизират своите бизнес модели с генеративен AI, а стартиращите компании вероятно ще използват AI технологията, за да създадат по-нови, по-добри продукти както за B2C, така и за B2B клиенти.

Финтех, фокусиран върху туристическите пътувания

Банкови гиганти като Citi, JPMorgan Chase и Capital One вече са дълбоко замесени в туристическата индустрия.

Например през 2022 г. JPMorgan Chase придоби Frosch, туристическа агенция за луксозен и бизнес туризъм, а година по-рано и компанията за туристически пътувания CX Loyalty Group. В резултат на това JPMorgan Chase вече има пълен контрол върху изживяването на клиентите като туристическа агенция с пълно обслужване.

Приложението за пътуване Hopper също се възползва от тази финтех тенденция, като си партнира с Capital One. Понастоящем 30% от глобалните приходи на Hopper – приблизително 1,3 милиарда долара – идват от тази стратегия, фокусирана върху финтех, а клиентите се възползват от функции като замразяване на цените, изгодни сделки за резервации и безпроблемни политики за анулиране.

Тенденцията „купете сега, платете по-късно“ (BNPL) също отваря нови врати за партньорство за финтех и туристически пътувания. Expedia си партнира с водещото приложение на BNPL Afterpay, за да направи пътните разходи по-управляеми за клиентите. Други марки на BNPL като Klarna, Affirm и Uplift си партнират с туристически брандове, за да предоставят финтех за пътуване на повече потребители.

Бумът на интереса към пътуванията, съчетан с икономическата несигурност, прави тази област узряла за иновации, които напълно ще променят начина, по който туристите мислят за финансиране на своите пътувания и свързаните с тях разходи.

Смесените пътувания

Смесеното пътуване, съчетаващо бизнес и свободно време, стана изключително популярно за туристите, които искат да извлекат максимума от своите пътувания.

Тази нова порода туристи се нуждае от максимална гъвкавост, което отваря изцяло нов пазар за туристическите компании. Потребителите вече искат самолетни билети с отворени дати, разумни разходи и възможности за анулиране на полети и опция за пренасрочване на пътувания, ако е необходимо.

Освен това те вече търсят наеми за продължителен престой с повече комфорт: допълнително пространство, напълно оборудвани кухни и пералня. С появата на тази тенденция Marriott пусна продукт за удължен престой, наречен Apartments by Marriott Bonvoy. Наемането на апартамент сега е предпочитаното място за настаняване за много пътешественици, което неизбежно ще доведе до технологични промени.

Вероятно ще има многобройни надстройки на софтуера на туристическите компании, които включват адаптации, за да улеснят по-доброто изживяване за пътуващите през свободното време.

Туристите се променят и индустрията трябва да се промени с тях

Намираме се в епоха, в която се наблюдават безпрецедентни промени както в глобалния туристически пазар, така и в поведението на потребителите. Клиентите са станали по-добре информирани, по-взискателни и все по-сегментирани, което означава, че как, кога и защо пътуват е значително по-различно, отколкото дори преди десетилетие.

В глобален мащаб туристическият пазар интегрира промени с нечувана досега скорост. Бързата промяна в бизнес моделите е крайно необичайна за такава консервативна индустрия и сега принуждава дори най-известните имена като Marriott да станат по-гъвкави и отворени към технологиите.

Всички тези технологични тенденции са чудесни за клиентите, които са крайните бенефициенти на тази тектонична промяна. Тъй като новите тенденции се появяват и се интегрират в туристическата индустрия, клиентите получават повече избор и по-висока стойност откогато и да е било.

 

Иван Сапров, основател на Voyagu

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Българите продължават да пътуват до Турция въпреки земетресенията [14.03.2023] TUI стартира платформа за туристически обиколки [04.03.2023] Хотелиери: инфраструктурата в Слънчев бряг не се поддържа добре [03.03.2023] Рентабилността при хотелите в България остава под въпрос, показва ново допитване [01.03.2023] Островите дават на Гърция предимство в туризма пред конкурентите [01.03.2023] Повечето туристи, които резервират ваканционни турове онлайн, не могат да си спомнят къде са ги направили [23.02.2023] Как новите концепции за курорти могат да разширят възможностите за гостоприемство [21.02.2023] TUI отчита намаляване на загубата си и силен ръст на летните резервации [14.02.2023] Как ще пътуваме през 2033 година? [08.02.2023] TUI се насочва към онлайн хотелски резервации [03.02.2023] Бум на резервации за почивки с каравана от началото на годината [31.01.2023] 44 500 нови самолета ще бъдат доставени през следващите 20 години [30.01.2023] Туристите все повече предпочитат да пътуват устойчиво [26.01.2023] Световният съвет за пътувания и туризъм (WTTC) анализира икономическото въздействие на туризма в 82 града по света [23.01.2023] Секторът за продажба на луксозни стоки очаква с нетърпение завръщането на китайските туристи [22.01.2023] СОТ: Туризмът ще достигне през 2023 г. в някои региони нивата отпреди пандемията [21.01.2023] SITA: 12 тенденции, които ще променят туризма [18.01.2023] Ню Йорк е на път да привлече повече от 60 милиона посетители през 2023 г. [17.01.2023] Кои са двете най-посещавани от туристите страни в света? [12.01.2023] Проблемът на българския туризъм е, че евтините хотели у нас вече не са евтини, а добрите хотели не са популярни [09.01.2023]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

С 57% е нараснал броят на пътниците на Летище Варна спрямо 2019 г.

20.03.2023 08:30

Това заяви пред БНР Деница Милосавлевич - началник Отдел "Авиационен маркетинг" на варненския аеропорт, [... ]

Държавното дружество „Слънчев бряг“ излезе с позиция за липсата на алейно осветление в част от курорта

06.03.2023 17:31

Въпреки че още е далече до активния летен сезон, дружеството "Слънчев бряг" АД поддържа алейното осветление [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

С 57% е нараснал броят на пътниците на Летище Варна спрямо 2019 г.

20.03.2023 -

Това заяви пред БНР Деница Милосавлевич - началник Отдел "Авиационен маркетинг" на варненския аеропорт,[... ]

Българската гражданска авиация се справя добре с предизвикателствата

16.03.2023 -

Авиационният сектор у нас е проявил по-голяма гъвкавост, отколкото големите западноевропейски авиокомпании,[... ]

Китай отново отваря врати за туристи

14.03.2023 -

След три години на ограничения, наложени от борбата с епидемията, Пекин разрешава издаването на всички[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

В Пловдив "Старинният град" и "Капана" са капани за автотуристи

06.02.2023 -

Звездите на хотелите там са повече от местата за паркиране, установява автотуристът, избрал да прекара[... ] 3

Червената книга на застрашените растения и животни

27.05.2007 - Мария Димитрова

Второто издание на Червената книга за България излиза 20 години по-късно и включва нови 150 застрашени[... ] 2

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 27