Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Хотелите вече са по-евтини от Airbnb

28.09.2023 17:09

Анализ на 50 дестинации по света от потребителска група в Обединеното кралство, която установява, че хотелското настаняване сега е като цяло по-евтино от Airbnb. [... ]

Лидерите в туристическия сектор прегръщат автоматизацията и технологиите, за да се справят с недостига на работна сила

27.09.2023 16:47

На фона на продължаващите проблеми с недостига на персонал авиокомпаниите и хотелите все повече използват цифрови и технологични решения, за да подобрят изживяването на туристите, се посочва в новия доклад на „Делойт“ - „Към безпроблемна първа линия в туризма: интегриране на технологии и работна сила“. [... ]

Европейски туроператори настояват пътниците да бъдат защитени при фалит или анулиране на полети от авиокомпании

26.09.2023 09:31

Европейската асоциация на туроператорите и туристическите агенти (ЕСТАА) настоява Европейската комисия и Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) да предприемат спешни действия за защита на правата и интересите на пътниците и туристическите компании при фалит и анулиране на полети от страна на авиокомпаниите. [... ]

- a a a + |
 

Как новите концепции за курорти могат да разширят възможностите за гостоприемство

21.02.2023 10:41

Тъй като конкуренцията за плажни курорти е на най-високо ниво за всички времена, някои инвеститори търсят имоти, които отговарят на други видове туристическо търсене като голф и планински курорти.

Как новите концепции за курорти могат да разширят възможностите за гостоприемство

Компанията Vertell Asset Management залага на последното с новата си лайфстайл марка, сегмент, който все още не е навлязъл в планинските курорти в голям мащаб. Групата придоби четири курорта Arenas в Швейцария миналата година, които обновява и пуска отново под новата си марка Faern, която е създадена в отговор на промяната в поведението на потребителите към здравословни и безопасни почивки, ускорена от пандемията.

„Това е основният им приоритет и дневен ред, когато туристите избират дестинации за пътуване, а планините, най-общо казано, се приемат като перфектната дестинация за този тип дейности“, обяснява съоснователят на компанията и неин главен изпълнителен директор Ромен Семел.

„Има много погрешни схващания за планините, но от инвестиционна гледна точка в планинските курорти има много потенциал“, казва Семел.

Погрешни схващания за сезонността

Едно от тези погрешни схващания е, че планинските курорти са сезонни. Може някога да са били, но операторите забелязват намаляваща сезонност в търсенето на почивки в тях и швейцарските планински курорти на Vertell не правят изключение, с „почти същото ниво на търсене“ през летния и зимния сезон, казва Семел. Това също носи оперативна ефективност, позволявайки на курортите да задържат персонал с целогодишни трудови договори.

Vertell се насочи това туристическо търсене, като залага на ваканционни имоти със 100 и повече стаи, с достатъчно площ, за да се създадат големи общи части за съоръжения като детски клубове, спа центрове, зали за срещи, барове и ресторанти.

„Това е наистина важно за борбата с предполагаемата „сезонност“, казва Семел.

По същия начин компанията Broadway Malyan, която управлява голф курорта Penha Longa със 194 стаи близо до Синтра в Португалия, има девет различни заведения за храна и напитки, както и голям бизнес за кетъринг и събития. Ръководителят на гостоприемството на Broadway Malyan Маргарида Калдейра казва, че F&B допринася за 60% от приходите на курорта. Останалите 35% идват от настаняване, което може да нарасне допълнително с плановете за разширяване на курорта със 150 стаи, докато само 5% от приходите идват от голфа, въпреки че е основната атракция на курорта.

„Голфът действа като котва“, казва Калдейра. „Котвите не са там, за да ви донесат парите, те са там, за да ви помогнат да получите пари и от други неща.“

За 4-те курорта под марката Faern Семел казва, че средният престой може да бъде до седем дни през пиковите месеци януари/февруари и юли/август, въпреки че намалява леко през крилата на сезона, което означава, че през годината средната продължителност на престоя е четири до пет дни.

Разширяване на сезона с по-голяма достъпност

Кабинковият лифт и ски лифтовете, работещи през лятото, помогнаха за разширяването на сезона, както и по-малките нововъведения като планинските електронни велосипеди, но той добавя, че е трудно да се правят отстъпки за картите за кабинков лифт и ски лифта, които курортите на Vertell включват във всички туристически пакети, които предлагат.

„Много ски лифтове са собственост на различни компании или юридически лица [в Швейцария] и на пазара всички те имат много различен подход. Така че за някои от тях имаме отстъпка за нашите гости, а някои трябва да субсидираме“, обяснява Семел.

„Понякога ще загубим малко пари, но ако не го направим, хората няма да дойдат, така че това е компромис. Това не е голям проблем в края на деня, не е като да губим много пари, защото правим много пари от други неща.“

Семел също така отбелязва, че „затвореното“ предлагане в планинските курорти ги прави интересни от гледна точка на инвестиции в недвижими имоти.

„Планинските курорти са сравнително малки, има трудности при изграждането на нови имоти в ски курортите, така че от инвестиционна гледна точка, когато купувате актив или хотел, имате ограничен риск нови конкуренти да дойдат на пазара и да размият вашето търсене. Ето защо от инвестиционна гледна точка е много привлекателно“, казва той.

И докато собствеността от поколение на поколение може да се е оказала предизвикателство за инвеститорите, Семел вижда потенциал за подобряване на операциите, управлението на приходите и ефективността на цифровизацията и увеличаване на приходите от настаняване чрез обновяване.

Да брандираш или да не брандираш?

Семел предполага, че това ограничено предлагане е причината да има по-малко брандирани оператори в планинските курорти: „Разпространението на една марка не е толкова значимо, колкото би било, ако сте в Париж или Лондон, където имате много повече конкуренция около вас. Ако стимулирате иновациите, ремонтирате имота си, ще се откроите. Така че привличането на марката е по-малко очевидно и потенциално това, което ще спечелите като допълнителни приходи, ще загубите от франчайз такси.“

Въпреки това той добавя, че някои луксозни имоти са се справили „фантастично добре“ в правилната дестинация, като например W Verbier, докато Ritz-Carlton ще дебютира в курорта Цермат през 2026 г. „Това има много смисъл, защото тези потребители ще се идентифицират с марката“, казва той.

„Ние сме много развълнувани от планината, смятаме, че тя има огромен потенциал през следващите години и гледаме да купуваме още имоти в тази област за следващите 12-18 месеца.“

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Хотелите вече са по-евтини от Airbnb [28.09.2023] Лидерите в туристическия сектор прегръщат автоматизацията и технологиите, за да се справят с недостига на работна сила [27.09.2023] Европейски туроператори настояват пътниците да бъдат защитени при фалит или анулиране на полети от авиокомпании [26.09.2023] Цените на самолетните билети вече не са определящи за пътниците, сочи ново проучване [24.09.2023] Club Med постигна рекордни резултати през първото полугодие [19.09.2023] Съчетаването на командировка с ваканция е във възход [17.09.2023] БХРА: Приходите от ДДС в българския туризъм се увеличиха след въвеждане на по-ниска ставка за ДДС [13.09.2023] Между 40 и 80% е заетостта в СПА хотелите в България [12.09.2023] Потребителите са готови да плащат повече за екотуризъм [06.09.2023] Глобалните инвестиции в туризма ще достигнат близо 1 трилион долара [05.09.2023] Пътуването чрез преживяване замества конвенционалните мотиви за туризъм [24.08.2023] TUI тества ChatGPT [22.08.2023] Ново проучване показа, че разходите за туристическо пътуване ще нараснат с 28% през следващите 12 месеца [21.08.2023] 2023 г. може да стане рекордна година за гръцкия туризъм [15.08.2023] TUI очаква загуби в размер на 25 милиона евро от горските пожари в Родос [09.08.2023] Расте броят на испанските туристи по Южното Черноморие, но липсва реклама на този пазар [07.08.2023] Глобалният пазар за екотуризъм се очаква да нарасне с 15% между 2023-2033 г. [06.08.2023] Възстановяването на туризма в Европа продължи и през второто тримесечие на 2023 г. [03.08.2023] Станимир Стоянов: Малките винарски изби, предлагащи качествeно вино, създават добри условия за винен туризъм [24.07.2023] Нужни са стимули за привличане на българските туристи у нас [21.07.2023]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Нов данък върху транзитните пътници разтревожи KLM и летище „Схипхол“ в Амстердам

27.09.2023 17:31

Холандската авиокомпания KLM изразява дълбока загриженост относно плана на холандския парламент да [... ]

3,8 млн. са туристите в България за периода юни-август 2023 г.

23.09.2023 10:43

Резултатите за летния туристически сезон са достигнали прогнозираните от Министерството на туризма, [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Airbnb призова парижани да отдават домовете си под наем за Олимпийските игри догодина

28.09.2023 -

Платформата за споделяне на жилища очаква да "подслони" около половин милион души в Париж по време на[... ]

Със 181% е нараснал броят на туристите в Тирана

28.09.2023 -

Столицата на Албания отбеляза двукратно увеличение на броя на туристите това лято и това се очакваше,[... ]

Румънските туристи идват в България заради качеството и цените на туристическия продукт

27.09.2023 -

"Сегментът на румънския гост е семейния турист", обясни пред БНР Йон Бондар, мениджър на хотел на Северното[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

България трябва да последва примера на Хърватия и да премахне концесионните такси за плажовете

19.07.2023 -

За това призова пред БТА заместник-председателят на СНЦ "Съюз на собствениците Слънчев бряг" Елена[... ] 1

Китай е домакин на Първата световна конференция за хранене и туризъм

27.08.2018 -

Събитието ще се проведе на 5-6 септември, едновременно с международното туристическо изложение TTM в[... ] 6

Отбелязаха Международния ден на мавруда с конференция

27.10.2022 -

Събитието бе организирано по повод Международния ден на мавруда – 26 октомври от Българска асоциация[... ] 3