Потребител: анонимен

злободневно

Кризисен спад на туризма в румънската част на Дунавската делта

26.09.2023 17:37

Местният бизнес иска компенсации от Букурещ заради войната [... ]

Неврокопският владика предостави сграда-шедьовър за Международния младежки фестивал по китара в Гоце Делчев

07.09.2023 11:58

Специалистите напоследък правят сравнения за сходствата в развитието им като трансгранични туристически дестинации на някога "затворените" за широк достъп градове Гоце Делчев и Златоград. След 33 г. "демокрация и пазарност" всички изтъкват впечатляващото и в двата града патриархално спокойствие, сигурност и възпитано внимание към гостите при запазено местно достойнство. [... ]

България: Слаб летен сезон заради войната в Украйна

05.09.2023 11:06

Първият след коронавирусната пандемия летен сезон по българското Черноморие се оказва слаб, пише в свой анализ авторитетното германско бизнес издание FWV. [... ]

- a a a + |
 

Как Metaverse променя туристическата индустрия

12.11.2022 22:10

Индустриите в световен мащаб постепенно осъзнават значението на непрекъснато нарастващото развитие на метавселената технология, включително индустрията за пътувания и туризъм. Очаква се Metaverse за туризма да промени изцяло смисъла на пътуването, извеждайки изживяването на клиентите на изцяло ново ниво.

Как Metaverse променя туристическата индустрия

Разграничението между това, което е физическо, и това, което е цифрово, все повече се размива. Метавселената и нейните ефекти върху множество индустрии и начина, по който живеем живота си, вече са в центъра на обществения интерес. Най-новите разработки в технологията на метавселената вдъхновиха множество индустрии да започнат да приемат този сложен инструмент и туристическият сектор не прави изключение.

Неотдавнашната пандемия не само прекъсна временно туристическия бизнес, но и показа уязвимостта на индустрията. С нарастващите случаи на природни бедствия и несигурността, предизвикана поради глобалното затопляне и други фактори, има голяма вероятност хората да поискат да преминат към местни пътувания вместо международен туризъм. Тези недостатъци служат за подчертаване на някои от най-значимите начини, по които идеята за метавселена за туризма оказва влияние върху туристическия сектор. Поглъщащите виртуални светове имат потенциал да подобрят начина, по който потребителите взаимодействат с дестинациите и дори да заменят в някои случаи реалното пътуване, без да оказват отрицателно въздействие върху индустрията.

Метавселената има потенциала да предостави някои от най-завладяващите изживявания при пътуване през следващите години. По-голямата част от клиентите са склонни да изпробват продуктите, преди да направят покупка. Чрез предоставянето на виртуални преживявания на туристите преди резервирането на ваканциите, метавселената има потенциал да промени изцяло туристическата индустрия. Това ще разшири идеята за „опитайте, преди да купите“.

Метавселената все повече се разглежда като катализатор, а не като заместител на съществуващите технологии. В резултат на това бизнеси като хотелски вериги, туристически компании, туристически агенции и други могат да рекламират своите услуги чрез метавселената. Така метавселената има силата да влияе върху начина, по който се извършват туристическите пътувания. Очаква се метавселената да има по-голямо въздействие върху туристическата индустрия, подобрявайки потребителското изживяване и комуникация, тъй като се появяват повече опции за пътуване и туризъм в метавселената.

Въпреки че е от решаващо значение да се разбере как метавселената засяга туристическата и хотелиерската индустрия, собствениците на туристически бизнес, предприемачите и други ключови лица, вземащи решения, също трябва да са наясно с истинските предимства на пътуването в метавселената. Ето някои примери за това как този тип технологична тенденция за пътуване може да помогне на бизнеса да се възползва от метавселенския туризъм:

Как Metaverse променя туристическата индустрия

1. Вдъхновяващи покупки за виртуален туризъм

Едно от основните предимства на метавселената за туризма е, че може да насърчи туристите да изпробват виртуални посещения на желаните от тях дестинации. Например, използвайки интерактивно виртуално изживяване, което може точно да изобрази пейзаж от реалния свят, посетителите могат да получат изчерпателна представа за определен регион, преди да го посетят. По същия начин бъдещите пътешественици могат да използват изживяване с виртуална реалност, за да разберат какви удобства предлага дадено място и разстоянието до избрани от тях места. С помощта на метавселената туристите могат да се мотивират и да приключат с резервацията или покупката.

2. Ускоряване на процеса на резервация

Освен че вдъхновява покупките за виртуален туризъм, метавселенският туризъм значително подобрява изживяването при резервации, като предлага полезни данни, които никога преди не са били предавани, поне не толкова точно. В резултат на това вероятността потребителят да продължи процеса на резервация, вместо да я отмени, се увеличава. Например, хотелите могат да използват обиколки с виртуална реалност, които позволяват на гостите физически да се разхождат в това, което е възпроизвеждане на хотелските помещения и им дава представа за размера на стаите, местоположението на хотела и наличните удобства в него. Туристическите агенти, от друга страна, могат по подобен начин да използват VR, за да предоставят на клиентите си обиколка с реалистични впечатления от дестинация, която искат да посетят.

3. Нарастващ обем на резервациите

Метавселената предлага увеличаване на обема на резервациите. Двата споменати по-горе елемента се комбинират, за да се постигне това. Когато става въпрос за резервиране на консиерж приложения за хотели, полети, ресторанти и други услуги, технологиите за пътуване с виртуална реалност и добавена реалност първоначално могат да вдъхновят, но с течение на времето тези преживявания стават още по-образователни, приятни и ценни като инструмент за влияние върху решенията за покупка.

Виртуални търговски изложения

Епидемията от COVID-19 оказа отрицателно въздействие върху търговските изложения, изложения и подобни събития, което наложи преместването им в интернет. Решенията за метавселенски туризъм могат да помогнат за издигането на тези онлайн събития и подобряването на изживяването на потапяне. Социалните взаимодействия, които са осъществими във физическа среда, могат да бъдат дублирани чрез VR, използването на аватари или чрез алтернативни методи в допълнение към преместването на събитията в цифровата среда.

VR туризъм

Метавселенският туризъм и AR/VR технологията за развитие са взаимосвързани, но VR туризмът може да подобри сценария. VR преживяванията могат или да намалят, или да премахнат необходимостта от физическо пътуване, или да предоставят по-ценни преживявания, за да го подобрят. Обиколките във виртуална реалност може вече да предоставят реалистични изживявания, позволявайки на хората да се отдадат на разглеждане на забележителности от дивана в дома си. Това вече е толкова напреднало, че много виртуални места за туризъм се използват за виртуално домакинство на бизнес срещи, концерти и други форми на забавление.

Включването на разширена реалност при вземане на решения за пътуване и туризъм в метавселената би било много полезно, за да позволи на клиентите да проверят дестинация, преди действително да я посетят. Преди да изберете дестинация, можете да сравните сайтове, да определите дали дадена атракция си заслужава или да разгледате даден хотел. Преди да го изберете.

Настоящите методи за планиране на ваканция, които включват четене на блогове и публикации и гледане на видеоклипове в YouTube, ще бъдат значително изпреварени от това ново потапящо изживяване. Вградена AR технология може да ви преведе през вашето виртуално посещение подобно на екскурзовод, подобрявайки реализма на изживяването.

Виртуални атракции

Основната причина за възхода на туризма в метавселената е раждането на виртуални атракции като тематични паркове, музеи, зоологически градини и т.н. Това може да предложи и значителни предимства за бизнеса. Например, тематичен парк, който може да бъде достъпен виртуално, не е ограничен от спазването на строги правила за безопасност, както в реалния тематичен парк. Виртуалният музей също не трябва да има действителни исторически артефакти, но може да бъде домакин на виртуални реплики на практически всякакви експонати, дори от отминалата епоха.

ЖП гари и летища

Понякога претъпканите райони може да изглеждат плашещи, особено ако пътувате със семейство и малки деца. Подобни проблеми възникват в пренаселените летища с множество терминали. През по-голямата част от времето туристите са тези, които изпитват затруднения да се ориентират в тези места, особено ако го правят за първи път. Туристите, които са имали опит в метавселената, може да се чувстват по-спокойни със заобикалящата ги среда при такъв сценарий.

Историческо пътуване

Сегашното поколение може да не е в състояние да посети египетските пирамиди в цялото им древно великолепие. Но може ли това желание да се сбъдне в метавселената? Използването на метавселената за симулиране на възстановяването на исторически структури в целия им предишен блясък е възможно. Пътуващите ще могат да направят това, за да изследват миналото и да изпитат живота такъв, какъвто е бил в историята.

В метавселената има безброй възможности за туризъм. Индустрията на пътуванията и туризма, която включва хотелиерството, авиокомпаниите, круизите и други сектори, може да просперира от появата на метавселената. Тъй като метавселената все още е в ранните си етапи, различните хора в момента имат различни мнения за нея. Но нещата се развиват бързо, тъй като по-утвърдени бизнеси като Facebook, Microsoft, Google и някои други започнаха да инвестират в този сектор. Това подобрява различните стандарти и технологии, създавайки по-развита и автентична метавселена. По-младите поколения може да се адаптират към нея с непостижима скорост. Няма да мине много време, докато хората осъзнаят, че метавселената е реална и е тук завинаги.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Кризисен спад на туризма в румънската част на Дунавската делта [26.09.2023] Неврокопският владика предостави сграда-шедьовър за Международния младежки фестивал по китара в Гоце Делчев [07.09.2023] България: Слаб летен сезон заради войната в Украйна [05.09.2023] Как руските авиокомпании продължават да летят въпреки западните санкции [26.08.2023] До 41 пъти над нормата са замърсени плажове по Южното Черноморие [17.08.2023] „Гражданска въздухоплавателна администрация“ изиска от „Уиз Еър“ план за преодоляване на закъсненията и отмяната на полети [11.08.2023] Маса за един – забравете! Ресторантите в Барселона отказват самостоятелни вечери в полза на туристически групи [09.08.2023] Ето как „селфита на летището“ могат да съсипят ваканцията ви [06.08.2023] Туроператори искат промяна в програмите на МОН за субсидирани почивки на ученици [31.07.2023] Горещините и пожарите тази година ще наложат промяна в масовия туризъм [30.07.2023] Гореща вълна в Европа 2023: колко дълго ще продължи и безопасно ли е да се пътува? [18.07.2023] Президентът на руските хотелиери призова колегите си от Крим за отговорно поведение след взрива на Керченския мост [17.07.2023] В Шабла няма замърсяване на морето, чакат се много туристи [30.06.2023] Дубровник е най-пренаселеният с туристи град в Европа [20.06.2023] Hotels.com разкрива кои са най-необичайните поръчки за обслужване по стаите в хотелите [14.06.2023] В София се провежда международна конференция “Образование и умения в здравния и уелнес туризъм” под егидата на СОТ [03.06.2023] Масовият туризъм се превърна в централна тема на предизборната кампания в Испания [28.05.2023] Търсят се нови самолети, но има ли кой да ги произведе? [22.05.2023] Дирия e родното място на Саудитска Арабия [06.05.2023] Южен Тирол ограничава броя на туристите [20.04.2023]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Нов данък върху транзитните пътници разтревожи KLM и летище „Схипхол“ в Амстердам

27.09.2023 17:31

Холандската авиокомпания KLM изразява дълбока загриженост относно плана на холандския парламент да [... ]

3,8 млн. са туристите в България за периода юни-август 2023 г.

23.09.2023 10:43

Резултатите за летния туристически сезон са достигнали прогнозираните от Министерството на туризма, [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Airbnb призова парижани да отдават домовете си под наем за Олимпийските игри догодина

28.09.2023 -

Платформата за споделяне на жилища очаква да "подслони" около половин милион души в Париж по време на[... ]

Със 181% е нараснал броят на туристите в Тирана

28.09.2023 -

Столицата на Албания отбеляза двукратно увеличение на броя на туристите това лято и това се очакваше,[... ]

Румънските туристи идват в България заради качеството и цените на туристическия продукт

27.09.2023 -

"Сегментът на румънския гост е семейния турист", обясни пред БНР Йон Бондар, мениджър на хотел на Северното[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

България трябва да последва примера на Хърватия и да премахне концесионните такси за плажовете

19.07.2023 -

За това призова пред БТА заместник-председателят на СНЦ "Съюз на собствениците Слънчев бряг" Елена[... ] 1

Китай е домакин на Първата световна конференция за хранене и туризъм

27.08.2018 -

Събитието ще се проведе на 5-6 септември, едновременно с международното туристическо изложение TTM в[... ] 6

Отбелязаха Международния ден на мавруда с конференция

27.10.2022 -

Събитието бе организирано по повод Международния ден на мавруда – 26 октомври от Българска асоциация[... ] 3