Потребител: анонимен

злободневно

Бъдещето на пакетните почивки е заложено на карта

01.12.2022 14:28

Европейската туристическа асоциация ECTAA критикува факта, че Европейската комисия иска да наложи лимит на авансовите плащания на туроператорите като част от директивата за пакетните пътувания, докато авиокомпаниите трябва да бъдат освободени от тази мярка. [... ]

Ще предизвика ли хаос по границите новата система за влизане в ЕС?

26.11.2022 10:42

От следващата година влизането в Европейския съюз за граждани на държави извън съюза е на път да стане по-сложно. Новата система за влизане и излизане (EES) трябва да влезе в сила от май 2023 г. [... ]

Световно първенство по футбол 2022: феновете се сблъскват със скъпия туризъм в Катар

19.11.2022 10:38

Катар разчита на високия клас туризъм, за да се разграничи от своя съсед Дубай. Разходите за настаняване на привържениците на футбола са сред критиките, които идват със старта на световното първенство в страната от Персийсикя залив. [... ]

- a a a + |
 

Какво се случи с китайската туристическа индустрия?*

17.09.2022 18:36

Тъй като изходящите туроператори затвориха вратите си след появата на Ковид, вътрешният туризъм процъфтява, тъй като жадната за пътуване китайска средна класа се зае да изследва собствената си страна, откривайки, че многообразието на самия Китай може да задоволи нуждата от всякакви ваканционни преживявания от туризъм до зимни спортове , за сърф и къмпинг.

Какво се случи с китайската туристическа индустрия?*

По време на Златната седмица през 2020 г. беше съобщено, че повече от 600 милиона китайци са пътували в страната, струпвайки се до популярни туристически обекти като Великата стена, Сиан и Забранения град.

Въпреки това, последвалите градски блокирания, които затвориха големи агломерации като Шанхай и Пекин, оказаха огромно влияние върху броя на пътуващите. Пътуванията за китайската Нова година през 2022 г. са намалели с 26% спрямо нивата преди пандемията, спадът в туристическите разходи е 44%. През август 2022 г. любимата на китайците ваканционна дестинация в страната - плажът и безмитната Мека в курорта Саня на южния остров Хайнан, беше затворена след избухване на Omicron, оставяйки 80 000 туристи блокирани.

Положителни знаци за пътуване

Напоследък имаше някои признаци, че пазарът на международни пътувания трябва да се отвори през следващите месеци. Въпреки че тестването остава изискване за повторно влизане в Китай, процесите са опростени. Международните полети между Китай и Обединеното кралство вече са рестартирани със седмични услуги на Hainan Airlines до Манчестър и на China Southern и Air China до Хийтроу.

Националните туристически бордове рестартират своите кампании в китайските социални медии и харчат много, за да напомнят на най-ценния пазар в света, че техните дестинации са отворени и гостоприемни за китайските туристи. Някои, като Германия, изобщо не спираха кампаниите си въпреки затворените граници – толкова големи са силата и потенциалът на китайския туристически пазар.

Границите на Китай все още са затворени

От 2020 г. и в подкрепа на ангажимента на президента Си Дзипин към политиката за нулев Covid имаше серия от различни и сложни ограничения за пътуване, наложени от Китай. Когато по-голямата част от Европа се отваряше за ваксинирани пътници през 2021 г., всеки, който влизаше в Китай, все още биваше подлаган на 14-дневна карантина в изолационен център (за своя сметка), последвана от седем дни карантина и тестване у дома. Това изискване беше разхлабено през юни 2022 г., съкращавайки времето на карантина до модел 7 + 3 дни, но все още изисквайки шест теста преди пускане.

Полетите също бяха силно ограничени съгласно политиката на Китай за ограничаване на международните превозвачи до един маршрут, веднъж седмично със заплахата от спиране на услугата, ако някой пътник даде положителен тест за Covid при пристигането. В резултат на това капацитетът беше много ограничен, а полетите изключително скъпи. Единственият вид пътуване, считан за приемлив (и то съвсем напоследък), е с цел обучение или бизнес, а международните студенти са се възползвали от специални чартърни полети през Хонконг, за да се върнат в своите университети в Европа.

Нулева Covid политика

Китайската политика Zero Covid постигна относителен успех в първите дни. Докато други нации бяха затворени в домовете си през 2020 г., в Китай животът се върна към относителна нормалност, като фабриките и работните места останаха отворени и, като следствие, промишленото производство процъфтява и взема дял от други страни като Индия, борещи се да намалят нивата на заразяване. БВП на Китай продължи да расте с 8,11% през 2021 г.

Какво се очаква за изходящите пътувания на китайците?

Основният натиск върху президента Си Дзипин да отвори Китай са икономиката и общественото настроение. Китайската икономика е в трудно положение. И това не се отразява само в спада на БВП и на цените на имотите, но много осезателно върху данните за младежката безработица в Китай.

Президентът Си предложи на китайските младежи негласна сделка, когато дойде на власт. В замяна на това да следват лидера си, младите китайци могат да очакват свобода, просперитет, възможности за образование и, най-важното, добри перспективи за кариера. Китай с ниво на безработица от 20% сред 16-24-годишните изглежда невероятно. Но точно това се случи в Поднебесната империя 2,5 години след първата инфекция с Covid в Ухан.

Добавете към това разочарованието от тежките блокирания и ограничаването на движението и пътуването и ще си отговорите защо мнозина в Китай започват да се чувстват много нещастни. И което е по-важно, те започват да изразяват публично своето нещастие.

Президентът Си трябва да намери изход от блокирането, без да се отказва от досегашната ис политика и без да рискува огромен скок на смъртните случаи от Covid, особено сред възрастните хора. Какъв подход ще избере най-вероятно ще стане ясно в рамките на следващия месец. 20-ият Национален конгрес на Китайската комунистическа партия ще бъде открит на 16 октомври. Изглежда няма съмнение, че президентът Си Дзипин ще спечели трети мандат, въпреки че ще има някои размествания под него.

 

*Авторът на статията Хелена Биърд е управляващ директор на Guanxi, базирана в Обединеното кралство туристическа PR и маркетинг агенция, специализирана за Китай.

 

Източник: TravelMole

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Бъдещето на пакетните почивки е заложено на карта [01.12.2022] Ще предизвика ли хаос по границите новата система за влизане в ЕС? [26.11.2022] Световно първенство по футбол 2022: феновете се сблъскват със скъпия туризъм в Катар [19.11.2022] Lonely Planet посочи най-добрите туристически дестинации в света за 2023 г. [16.11.2022] Как Metaverse променя туристическата индустрия [12.11.2022] Всичко, което футболните фенове трябва да знаят, преди да отпътуват за Световното първенство по футбол в Катар [04.11.2022] Хелоуин: Зловещият Остров на куклите в Мексико може да бъде вашата мечтана дестинация [31.10.2022] Европейците резервират турски хотели за зимата [05.10.2022] Истанбул се пълни с млади руски дезертьори [24.09.2022] Загубили ли са пилотите практически опит след Ковид пандемията? [14.09.2022] Бизнес туризмът се сблъсква с растящи цени [01.09.2022] Мярката за използване на ваучери за храна за туризъм засега проработи само в хотелите [27.08.2022] Градове в Европа призовават ЕС да ограничи настаняването в стил Airbnb [22.08.2022] Туристическа компания кани туристи да посетят Украйна и да видят какво е да живееш в разгара на война [19.08.2022] Как туристическите компании могат да се модернизират, за да управляват прекъсванията в бизнеса си [15.08.2022] Финландия и Естония призовават ЕС да забрани издаването на туристически визи за руснаци [09.08.2022] Спирала ли е наистина България издаването на визи за руснаци? [08.08.2022] Българите вече пътуват с лична карта до Турция. Ще могат ли скоро и турските граждани да влизат у нас без виза. [29.07.2022] Ерата на евтиния туризъм в Европа бързо приключва: вече само богатите ще могат да си позволят почивка на море [28.07.2022] БХРА: Държавата абдикира от решаването на проблема с концесионирането на плажове [21.07.2022]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

WTTC: Желанието на хората да пътуват е най-високо от пандемията насам

01.12.2022 14:06

Според проучване на Световния съвет за пътувания и туризъм /WTTC/ международните пътувания се завръщат [... ]

UNWTO: Образованието и инвестициите са крайъгълни камъни за трансформиране на туризма

29.11.2022 09:42

Туристически лидери от всеки глобален регион се срещнаха, за да изпълнят планове за трансформиране [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

WTTC: Градовете „да стимулират възстановяването на туризма след пандемията“

30.11.2022 -

Градкият туризъм ще стимулира възстановяването на сектора в света, според Световния съвет за пътувания[... ]

Летище Пловдив с нови чартърни полети през зимното разписание

30.11.2022 -

Зимната програма за 2022 г. на летище Пловдив започна с нови чартърни полети от и до Турция, съобщиха от[... ]

Двойно са нараснали пътниците на германските летища

30.11.2022 -

Броят на пътниците, които са излетели от германските летища през лятото на 2022 г., се е увеличил два пъти[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 21

Зимни курорти настояват за решаване на проблемите им пред комисията по туризъм в парламента

25.11.2022 -

В парламентарната Комисия по туризъм има разбиране за необходимостта от развитието на Витоша като[... ] 2

Китай е домакин на Първата световна конференция за хранене и туризъм

27.08.2018 -

Събитието ще се проведе на 5-6 септември, едновременно с международното туристическо изложение TTM в[... ] 2