Потребител: анонимен

злободневно

Бъдещето на пакетните почивки е заложено на карта

01.12.2022 14:28

Европейската туристическа асоциация ECTAA критикува факта, че Европейската комисия иска да наложи лимит на авансовите плащания на туроператорите като част от директивата за пакетните пътувания, докато авиокомпаниите трябва да бъдат освободени от тази мярка. [... ]

Ще предизвика ли хаос по границите новата система за влизане в ЕС?

26.11.2022 10:42

От следващата година влизането в Европейския съюз за граждани на държави извън съюза е на път да стане по-сложно. Новата система за влизане и излизане (EES) трябва да влезе в сила от май 2023 г. [... ]

Световно първенство по футбол 2022: феновете се сблъскват със скъпия туризъм в Катар

19.11.2022 10:38

Катар разчита на високия клас туризъм, за да се разграничи от своя съсед Дубай. Разходите за настаняване на привържениците на футбола са сред критиките, които идват със старта на световното първенство в страната от Персийсикя залив. [... ]

- a a a + |
 

Загубили ли са пилотите практически опит след Ковид пандемията?

14.09.2022 09:57

Европейска агенция за въздушна безопасност (EASA) следи отблизо ситуацията, но някои инциденти вече привлякоха вниманието на медиите.

Загубили ли са пилотите практически опит след Ковид пандемията?

„През последните месеци възникнаха нови предизвикателства и сътресения за системата поради неочакваното нарастване на търсенето на въздушни пътувания“, пише Патрик Ки, изпълнителен директор на Европейската агенция за въздушна безопасност (EASA) във въведението си към прегледа на безопасността на организацията за 2022 г.

„Това възстановяване беше сериозно предизвикано от липсата на квалифициран и опитен персонал на различни ключови етапи от процеса на пътниците, особено на летището.“

Случаите

Двама пилоти на Air France бяха подложени на проверка, след като се скараха в пилотската кабина на самолет, докато летяха над Африка през юни.

Авиокомпанията каза, че полетът е продължил и самолетът е кацнал безопасно без никакви допълнителни проблеми. Новините за инцидента се появиха през август, точно след като френската агенция за въздушни разследвания BEA издаде доклад, призоваващ за по-строги протоколи за безопасност.

Разследването на агенцията започва след случай с изтичане на гориво през декември 2020 г. на полет от Република Конго до Париж. Пилотите промениха маршрута на самолета, но не изключиха двигателите и не кацнаха възможно най-скоро, каквато е правилната процедура при течове на гориво. BEA предупреди, че това означава, че двигателите на самолета са можели да се запалят.

Докладът установи, че на някои пилоти на Air France им липсва стриктност в спазването на действащите процедури за инциденти като този.

В Шотландия следователите установиха, че инцидент на летище Абърдийн в края на 2021 г. се дължи „отчасти на липса на летателни часове“ поради пандемични забрани за пътувания със самолет. Отделът за разследване на въздушни произшествия (AAIB) откри, че и двамата пилоти не са управлявали самолета от известно време, което е допринесло за проблеми с прекратено кацане заради бързо снижаване.

Прекъснатото обучение на втори пилот и липсата на опит може също да са допринесли за удара на опашката на самолет в пистата по време на неотдавнашен инцидент на летище Манчестър, установи AAIB.

Въпреки че инцидентите са били незначителни и не са довели до сериозни наранявания, ясно е защо агенциите за безопасност побързаха да издадат сериозни насоки за безопасност в момент, когато въздушвият транспорт започна да се възстановява след прекъсванията заради пандемията.

Наистина ли летенето е по-малко безопасно след COVID-19?

Въпреки че много агенции, като EASA и IATA, публикуваха известия, призоваващи летищата и авиокомпаниите да внимават за потенциални проблеми, летенето всъщност не е станало по-малко безопасно.

Според IATA общият брой произшествия и процентът на произшествията и смъртните случаи са намалели в сравнение както с 2020 г., така и с петте години между 2017 и 2021 г.

Асоциацията също така казва, че въпреки закъсненията, проблемите с графика и недостатъчния персонал, тя не е идентифицирала никакви проблеми с безопасността на полетите, свързани с хаоса от това лято.

„Индустрията разбра, че тази безпрецедентна ситуация ще изисква повишен фокус в оперативните области, за да се осигури безопасно рестартиране, когато границите започнат да се отварят отново“, коментират от IATA.

Оттам обясняват, че авиокомпаниите бързо са се реорганизирали, за да се справят с проблеми като умората и психическия стрес, свързани с пандемията, и проблемите със спирането на самолетите за дълги периоди от време. IATA публикува подробни насоки за своите членове как да управляват безопасността, веднага щом въздушният транспорт започне да се възстановява.

Опашките и закъсненията на летищата станаха причина пътниците да се сблъскат с огромни проблеми това лято. Но липсата на работници на летището не е повлияла на безопасността във въздуха.

„Проблемите, възникнали на някои, но в никакъв случай не на всички европейски летища, са свързани повече с чекирането на пътниците на летището, а не с възможността да бъдат превозени, след като се качат на борда на самолета“, обясняват от IATA.

Ранното идентифициране на тези потенциални заплахи обаче е от съществено значение за поддържане на отличните показатели за безопасност в авиационната индустрия.

 

Източник: Euronews

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Бъдещето на пакетните почивки е заложено на карта [01.12.2022] Ще предизвика ли хаос по границите новата система за влизане в ЕС? [26.11.2022] Световно първенство по футбол 2022: феновете се сблъскват със скъпия туризъм в Катар [19.11.2022] Lonely Planet посочи най-добрите туристически дестинации в света за 2023 г. [16.11.2022] Как Metaverse променя туристическата индустрия [12.11.2022] Всичко, което футболните фенове трябва да знаят, преди да отпътуват за Световното първенство по футбол в Катар [04.11.2022] Хелоуин: Зловещият Остров на куклите в Мексико може да бъде вашата мечтана дестинация [31.10.2022] Европейците резервират турски хотели за зимата [05.10.2022] Истанбул се пълни с млади руски дезертьори [24.09.2022] Какво се случи с китайската туристическа индустрия?* [17.09.2022] Бизнес туризмът се сблъсква с растящи цени [01.09.2022] Мярката за използване на ваучери за храна за туризъм засега проработи само в хотелите [27.08.2022] Градове в Европа призовават ЕС да ограничи настаняването в стил Airbnb [22.08.2022] Туристическа компания кани туристи да посетят Украйна и да видят какво е да живееш в разгара на война [19.08.2022] Как туристическите компании могат да се модернизират, за да управляват прекъсванията в бизнеса си [15.08.2022] Финландия и Естония призовават ЕС да забрани издаването на туристически визи за руснаци [09.08.2022] Спирала ли е наистина България издаването на визи за руснаци? [08.08.2022] Българите вече пътуват с лична карта до Турция. Ще могат ли скоро и турските граждани да влизат у нас без виза. [29.07.2022] Ерата на евтиния туризъм в Европа бързо приключва: вече само богатите ще могат да си позволят почивка на море [28.07.2022] БХРА: Държавата абдикира от решаването на проблема с концесионирането на плажове [21.07.2022]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

WTTC: Желанието на хората да пътуват е най-високо от пандемията насам

01.12.2022 14:06

Според проучване на Световния съвет за пътувания и туризъм /WTTC/ международните пътувания се завръщат [... ]

UNWTO: Образованието и инвестициите са крайъгълни камъни за трансформиране на туризма

29.11.2022 09:42

Туристически лидери от всеки глобален регион се срещнаха, за да изпълнят планове за трансформиране [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

WTTC: Градовете „да стимулират възстановяването на туризма след пандемията“

30.11.2022 -

Градкият туризъм ще стимулира възстановяването на сектора в света, според Световния съвет за пътувания[... ]

Летище Пловдив с нови чартърни полети през зимното разписание

30.11.2022 -

Зимната програма за 2022 г. на летище Пловдив започна с нови чартърни полети от и до Турция, съобщиха от[... ]

Двойно са нараснали пътниците на германските летища

30.11.2022 -

Броят на пътниците, които са излетели от германските летища през лятото на 2022 г., се е увеличил два пъти[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 21

Зимни курорти настояват за решаване на проблемите им пред комисията по туризъм в парламента

25.11.2022 -

В парламентарната Комисия по туризъм има разбиране за необходимостта от развитието на Витоша като[... ] 2

Китай е домакин на Първата световна конференция за хранене и туризъм

27.08.2018 -

Събитието ще се проведе на 5-6 септември, едновременно с международното туристическо изложение TTM в[... ] 2