Потребител: анонимен

злободневно

Кризисен спад на туризма в румънската част на Дунавската делта

26.09.2023 17:37

Местният бизнес иска компенсации от Букурещ заради войната [... ]

Неврокопският владика предостави сграда-шедьовър за Международния младежки фестивал по китара в Гоце Делчев

07.09.2023 11:58

Специалистите напоследък правят сравнения за сходствата в развитието им като трансгранични туристически дестинации на някога "затворените" за широк достъп градове Гоце Делчев и Златоград. След 33 г. "демокрация и пазарност" всички изтъкват впечатляващото и в двата града патриархално спокойствие, сигурност и възпитано внимание към гостите при запазено местно достойнство. [... ]

България: Слаб летен сезон заради войната в Украйна

05.09.2023 11:06

Първият след коронавирусната пандемия летен сезон по българското Черноморие се оказва слаб, пише в свой анализ авторитетното германско бизнес издание FWV. [... ]

- a a a + |
 

Загубили ли са пилотите практически опит след Ковид пандемията?

14.09.2022 09:57

Европейска агенция за въздушна безопасност (EASA) следи отблизо ситуацията, но някои инциденти вече привлякоха вниманието на медиите.

Загубили ли са пилотите практически опит след Ковид пандемията?

„През последните месеци възникнаха нови предизвикателства и сътресения за системата поради неочакваното нарастване на търсенето на въздушни пътувания“, пише Патрик Ки, изпълнителен директор на Европейската агенция за въздушна безопасност (EASA) във въведението си към прегледа на безопасността на организацията за 2022 г.

„Това възстановяване беше сериозно предизвикано от липсата на квалифициран и опитен персонал на различни ключови етапи от процеса на пътниците, особено на летището.“

Случаите

Двама пилоти на Air France бяха подложени на проверка, след като се скараха в пилотската кабина на самолет, докато летяха над Африка през юни.

Авиокомпанията каза, че полетът е продължил и самолетът е кацнал безопасно без никакви допълнителни проблеми. Новините за инцидента се появиха през август, точно след като френската агенция за въздушни разследвания BEA издаде доклад, призоваващ за по-строги протоколи за безопасност.

Разследването на агенцията започва след случай с изтичане на гориво през декември 2020 г. на полет от Република Конго до Париж. Пилотите промениха маршрута на самолета, но не изключиха двигателите и не кацнаха възможно най-скоро, каквато е правилната процедура при течове на гориво. BEA предупреди, че това означава, че двигателите на самолета са можели да се запалят.

Докладът установи, че на някои пилоти на Air France им липсва стриктност в спазването на действащите процедури за инциденти като този.

В Шотландия следователите установиха, че инцидент на летище Абърдийн в края на 2021 г. се дължи „отчасти на липса на летателни часове“ поради пандемични забрани за пътувания със самолет. Отделът за разследване на въздушни произшествия (AAIB) откри, че и двамата пилоти не са управлявали самолета от известно време, което е допринесло за проблеми с прекратено кацане заради бързо снижаване.

Прекъснатото обучение на втори пилот и липсата на опит може също да са допринесли за удара на опашката на самолет в пистата по време на неотдавнашен инцидент на летище Манчестър, установи AAIB.

Въпреки че инцидентите са били незначителни и не са довели до сериозни наранявания, ясно е защо агенциите за безопасност побързаха да издадат сериозни насоки за безопасност в момент, когато въздушвият транспорт започна да се възстановява след прекъсванията заради пандемията.

Наистина ли летенето е по-малко безопасно след COVID-19?

Въпреки че много агенции, като EASA и IATA, публикуваха известия, призоваващи летищата и авиокомпаниите да внимават за потенциални проблеми, летенето всъщност не е станало по-малко безопасно.

Според IATA общият брой произшествия и процентът на произшествията и смъртните случаи са намалели в сравнение както с 2020 г., така и с петте години между 2017 и 2021 г.

Асоциацията също така казва, че въпреки закъсненията, проблемите с графика и недостатъчния персонал, тя не е идентифицирала никакви проблеми с безопасността на полетите, свързани с хаоса от това лято.

„Индустрията разбра, че тази безпрецедентна ситуация ще изисква повишен фокус в оперативните области, за да се осигури безопасно рестартиране, когато границите започнат да се отварят отново“, коментират от IATA.

Оттам обясняват, че авиокомпаниите бързо са се реорганизирали, за да се справят с проблеми като умората и психическия стрес, свързани с пандемията, и проблемите със спирането на самолетите за дълги периоди от време. IATA публикува подробни насоки за своите членове как да управляват безопасността, веднага щом въздушният транспорт започне да се възстановява.

Опашките и закъсненията на летищата станаха причина пътниците да се сблъскат с огромни проблеми това лято. Но липсата на работници на летището не е повлияла на безопасността във въздуха.

„Проблемите, възникнали на някои, но в никакъв случай не на всички европейски летища, са свързани повече с чекирането на пътниците на летището, а не с възможността да бъдат превозени, след като се качат на борда на самолета“, обясняват от IATA.

Ранното идентифициране на тези потенциални заплахи обаче е от съществено значение за поддържане на отличните показатели за безопасност в авиационната индустрия.

 

Източник: Euronews

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Кризисен спад на туризма в румънската част на Дунавската делта [26.09.2023] Неврокопският владика предостави сграда-шедьовър за Международния младежки фестивал по китара в Гоце Делчев [07.09.2023] България: Слаб летен сезон заради войната в Украйна [05.09.2023] Как руските авиокомпании продължават да летят въпреки западните санкции [26.08.2023] До 41 пъти над нормата са замърсени плажове по Южното Черноморие [17.08.2023] „Гражданска въздухоплавателна администрация“ изиска от „Уиз Еър“ план за преодоляване на закъсненията и отмяната на полети [11.08.2023] Маса за един – забравете! Ресторантите в Барселона отказват самостоятелни вечери в полза на туристически групи [09.08.2023] Ето как „селфита на летището“ могат да съсипят ваканцията ви [06.08.2023] Туроператори искат промяна в програмите на МОН за субсидирани почивки на ученици [31.07.2023] Горещините и пожарите тази година ще наложат промяна в масовия туризъм [30.07.2023] Гореща вълна в Европа 2023: колко дълго ще продължи и безопасно ли е да се пътува? [18.07.2023] Президентът на руските хотелиери призова колегите си от Крим за отговорно поведение след взрива на Керченския мост [17.07.2023] В Шабла няма замърсяване на морето, чакат се много туристи [30.06.2023] Дубровник е най-пренаселеният с туристи град в Европа [20.06.2023] Hotels.com разкрива кои са най-необичайните поръчки за обслужване по стаите в хотелите [14.06.2023] В София се провежда международна конференция “Образование и умения в здравния и уелнес туризъм” под егидата на СОТ [03.06.2023] Масовият туризъм се превърна в централна тема на предизборната кампания в Испания [28.05.2023] Търсят се нови самолети, но има ли кой да ги произведе? [22.05.2023] Дирия e родното място на Саудитска Арабия [06.05.2023] Южен Тирол ограничава броя на туристите [20.04.2023]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Нов данък върху транзитните пътници разтревожи KLM и летище „Схипхол“ в Амстердам

27.09.2023 17:31

Холандската авиокомпания KLM изразява дълбока загриженост относно плана на холандския парламент да [... ]

3,8 млн. са туристите в България за периода юни-август 2023 г.

23.09.2023 10:43

Резултатите за летния туристически сезон са достигнали прогнозираните от Министерството на туризма, [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Airbnb призова парижани да отдават домовете си под наем за Олимпийските игри догодина

28.09.2023 -

Платформата за споделяне на жилища очаква да "подслони" около половин милион души в Париж по време на[... ]

Със 181% е нараснал броят на туристите в Тирана

28.09.2023 -

Столицата на Албания отбеляза двукратно увеличение на броя на туристите това лято и това се очакваше,[... ]

Румънските туристи идват в България заради качеството и цените на туристическия продукт

27.09.2023 -

"Сегментът на румънския гост е семейния турист", обясни пред БНР Йон Бондар, мениджър на хотел на Северното[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

България трябва да последва примера на Хърватия и да премахне концесионните такси за плажовете

19.07.2023 -

За това призова пред БТА заместник-председателят на СНЦ "Съюз на собствениците Слънчев бряг" Елена[... ] 1

Китай е домакин на Първата световна конференция за хранене и туризъм

27.08.2018 -

Събитието ще се проведе на 5-6 септември, едновременно с международното туристическо изложение TTM в[... ] 6

Отбелязаха Международния ден на мавруда с конференция

27.10.2022 -

Събитието бе организирано по повод Международния ден на мавруда – 26 октомври от Българска асоциация[... ] 3