Потребител: анонимен

злободневно

Мексико не допуска български туристи

24.01.2023 08:22

Мексико отказва да приема български туристи, алармира Обединение "Бъдеще за туризма" (ОБТ) в обръщение към Министерството на туризма и Министерството на външните работи, посолството на България в Мексико и почетния консул на Мексико у нас. [... ]

Висшата мода навлиза в хотелиерството

16.01.2023 16:27

В последно време известни модни марки навлизат в хотелския бизнес: от бранда за дрехи Tommy Bahama, който ще дебютира в курорт в Южна Калифорния по-късно тази година, до списанието за мода Elle, което наскоро откри своя първи хотел в Париж. [... ]

Държавите от ЕС одобриха временни мерки за тестване на пристигащите от Китай

05.01.2023 11:26

Това става след като Китай отново се отваря за трасгранични пътувания от 8 януари въпреки скока на случаите на коронавирус в страната. [... ]

- a a a + |
 

Как туристическите компании могат да се модернизират, за да управляват прекъсванията в бизнеса си

15.08.2022 17:45

Мат Паркър, главен изпълнителен директор на технологичния специалист Babble, казва, че автоматизацията може да облекчи натиска върху персонала и да помогне на клиентите.
Как туристическите компании могат да се модернизират, за да управляват прекъсванията в бизнеса си

Тъй като закъсненията на пътуванията продължават да причиняват хаос в цяла Европа, напрежението е разбираемо високо.

Пътниците и летовниците трябва да се ориентират в несигурни пътувания и да променят плановете си, докато работещите в туристическата индустрия трябва бързо да се адаптират към постоянно променящите се ситуации и недоволни клиенти.

Персоналът в контактните центрове често е оставен да изнесе тежестта на гневните оплаквания на клиентите и без съмнение сега усеща жега поради неотдавнашния хаос при пътуванията.

Въпреки че туристическите компании са изправени пред безпрецедентни нива на несигурност и смущения, те също така разполагат с инструменти за автоматизация, изкуствен интелект и управление на клиентите, за да се справят с тези напрежения, които са били неознати преди пет или десет години.

В нашия неотдавнашен доклад за сравнителен анализ на пътуванията установихме, че 48% от туристическите компании искат да инвестират в технологии за автоматизация, но 32% от фирмите все още не преразглеждат своя набор от технологии след началото на пандемията.

Тъй като броят на оплакванията при пътуване е по-висок от всякога, не е ли време туристическата индустрия да започне да използва тези нови технологии, за да облекчи напрежението върху персонала, поставен под натиск, и следователно да улесни процеса на справяне с текущите смущения?

Автоматизиране на контактния център за пътуване

Когато хората мислят за автоматизирано обслужване на клиенти, те често си представят машини, които заемат мястото на хората. Но това не е така.

Предпочитаме да мислим за това като за взаимна връзка между хората и технологиите, за да увеличим максимално ефективността.

Така че фирмите трябва да помислят как използват тези технологии, за да подкрепят персонала си и да намалят броя на проблемите, с които са залети от недоволните туристи.

Например решенията за автоматизация могат да изпълняват дигитално повтарящите се, изискващи време и трудоемки задачи или да помогнат на клиентите да бъдат насочени към съответните ресурси, за да разрешат проблемите си, преди да се обадят по телефона на член на персонала за обслужване на клиенти.

Това не само освобождава време на работниците за справяне с по-спешни или сложни запитвания, но по-малкото натоварване трябва да намали риска от прегаряне /бърнаут/ на работното място.

Изкуственият интелект (AI), като текстови чатботове, е друг инструмент, който може да се използва за намаляване на натоварването на персонала под напрежение, като отговаря на прости запитвания на клиенти и предоставя интелигентни онлайн отговори.

Тази технология се разви бързо през последните години, като стана по-интуитивна и разговорна.

AI може също да бъде интегриран в ежедневните взаимодействия, като записът и проследяването на разговори позволяват на мениджърите на контактния център да видят кой от служителите е под най-голям натиск и да направят корекция.

Анализът може също така да помогне за подобряване на ефективността на туристическите агенти, като мениджърите могат да идентифицират пропуските в уменията и да реагират с подходящо обучение, коучинг и допълнителна поддръжка.

С толкова много колебания и неочаквани промени в туристическата индустрия в момента, този вид адаптивност е от съществено значение.

Туризмът е една от тези индустрии, които бавно обновяват своите ИТ системи, инвестирайки свободни пари другаде и следователно изоставайки.

Сега, след като вече са претърпели огромния шок от блокирането заради пандемията през 2020 г., последвано от бум, който предизвика текущи сътресения, туристическите компании са изправени пред перфектна буря.

Пандемията принуди почти всички индустрии да се адаптират към дистанционна работа и да приемат нови технологии, но туризмът едва сега започна да се променя.

Видяхме в новините, че летищата и авиокомпаниите наемат голям брой служители, за да запълнят пропуските.

Тази стратегия обаче не е универсално решение на проблемите на индустрията.

Сега има възможност да се даде тласък на така необходимата дигитална трансформация и да се остави по-трайна следа, като се направи обслужването на клиентите при пътуване по-интелигентно и по-гъвкаво във време, когато то има най-голяма нужда от това.

Чрез модернизиране на своите системи и възприемане на интелигентни технологии, туристическите организации могат да облекчат тежестта и да защитят персонала си сред хаоса.

Резултатът ще бъде не само подобрено обслужване за клиентите и по-голяма лоялност на клиентите, но и работна сила, която се чувства по-подкрепена и овластена, и следователно по-лоялна за години напред.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Мексико не допуска български туристи [24.01.2023] Висшата мода навлиза в хотелиерството [16.01.2023] Държавите от ЕС одобриха временни мерки за тестване на пристигащите от Китай [05.01.2023] ЕС планира да забрани тоалетните принадлежности за еднократна употреба в хотелите [22.12.2022] Нов високоскоростен влак ще намали времето за пътуване между Париж и Мадрид [15.12.2022] Бъдещето на пакетните почивки е заложено на карта [01.12.2022] Ще предизвика ли хаос по границите новата система за влизане в ЕС? [26.11.2022] Световно първенство по футбол 2022: феновете се сблъскват със скъпия туризъм в Катар [19.11.2022] Lonely Planet посочи най-добрите туристически дестинации в света за 2023 г. [16.11.2022] Как Metaverse променя туристическата индустрия [12.11.2022] Всичко, което футболните фенове трябва да знаят, преди да отпътуват за Световното първенство по футбол в Катар [04.11.2022] Хелоуин: Зловещият Остров на куклите в Мексико може да бъде вашата мечтана дестинация [31.10.2022] Европейците резервират турски хотели за зимата [05.10.2022] Истанбул се пълни с млади руски дезертьори [24.09.2022] Какво се случи с китайската туристическа индустрия?* [17.09.2022] Загубили ли са пилотите практически опит след Ковид пандемията? [14.09.2022] Бизнес туризмът се сблъсква с растящи цени [01.09.2022] Мярката за използване на ваучери за храна за туризъм засега проработи само в хотелите [27.08.2022] Градове в Европа призовават ЕС да ограничи настаняването в стил Airbnb [22.08.2022] Туристическа компания кани туристи да посетят Украйна и да видят какво е да живееш в разгара на война [19.08.2022]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Туристите все повече предпочитат да пътуват устойчиво

26.01.2023 11:27

Ново проучване на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) и Trip.com Group, заедно с Deloitte, показва, че устойчивят [... ]

Пампорово отчита ръст на туристите от балканските страни

14.01.2023 16:00

В Пампорово се наблюдава осезаем ръст от балканските пазари през последните три месеца, включително [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

"Лонли планет" нареди България сред 10-те най-добри дестинации в света за нискобюджетен меден месец

27.01.2023 -

"България не е най-очевидният избор за меден месец, но не е скъпа дестинация, независимо от сезона", така[... ]

Старта на системата за влизане и излизане (EEС) в страните от ЕС отново беше отложен

26.01.2023 -

Това означава, че на пътниците извън ЕС, които влизат в Шенгенското пространство, ще им бъде спестен[... ]

Полетите от и до летището в Берлин в сряда са отменени заради стачка

24.01.2023 -

Нито един пътнически полет няма да бъде осъществен в сряда, 25 януари от и до летище "Берлин-Бранденбург"[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Банско прие кръг от Световната купа по сноуборд и привлече световното внимание

23.01.2023 -

Българският зимен курорт се справи отлично с домакинството за трети път на стартове за Световната[... ] 1

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 24

Дубай e посрещнал 8,5 млн. туристи

06.03.2011 -

По данни на Департамента по туризъм и търговски маркетинг на емирството, през миналата година в дубайските[... ] 2