Потребител: анонимен

България

Патриотичен позитив за българския курорт Кранево

01.09.2023 14:28

Ако има спад в бизнеса, компенсаторните механизми са: пазарен реализъм, предразполагащо обслужване и гарантирано спокойствие и сигурност на туриста. [... ]

Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София

12.12.2021 16:58

R & R Apartments предлага краткосрочно и дългосрочно настаняване на гости на столицата в луксозни апартаменти в сграда, намираща се в историческия център на града. [... ]

На вътрешен туризъм по ковидно време

29.11.2021 17:19

Как еднодневна екскурзия с автобус или с личен автомобил ще ни отведе и до прочутия пазар в Димитровград, и до манастира "Св. Атанасий" близо до Чирпан. [... ]

- a a a + |
 

Поморие - солта на семейния туризъм

12.08.2022 14:15

Дали все пак: "У дома е най-добре"?

По нашенската магистрала към морето, наред с утехата от понамалелите участъци "вълнообразен асфалт", слушаме новините по радиото как в курортната ни конкурентка Гърция властите наказвали строго бензиностанциите заради фалшиви горива, зер задъхването на семейната кола безапелационно сочи как по никой параграф не изоставаме от по-гъвкавите южни съседи.

Делничният ден за пътуване май е по-гарантиран откъм многочасови еднопосочни затваряния заради КАТ-експертизите на поредното безразсъдно ПТП.

На север от Бургас, по махленски обраслото с храсти шосе без отразителна маркировка "котешки очи", дори при пълнолуние наднича дяволът на рискованото шофиране, но в по-ранният вечерен час, в който пристигаме, "шмъркащите" безразсъдни шофьори вероятно "загряват" с първите шотове, така че още не са излезли на пътя.

Поморие - солта на семейния туризъм

На влизане в Поморие грамадните апартхотели като да напомнят задокеанския курорт Atlantic City отпреди 100 години, но не се питаме дали са така тъмни заради строителната им история, или заради отсъствието на британските и руски собственици на имоти по нашето Черноморие. Най-вероятно и системата за преотдаване time share не е дотам успешна при връхлитащата общоевропейска криза.

Рускоезичните мъже в призивна възраст, които срещаме в деня след пристигането в Поморие, твърдят, че са постсъветски немци, репатрианти от Казахстан в Германия, ползващи щедрата тамошна социална система.

Поморие - солта на семейния туризъм

Недалече от общината на Поморие, при старателно номерираните паркоместа, които са безплатни, стига да ги намерите незаети, откриваме единствената свободна стая в семеен хотел на тясна търговска уличка, на 200 м от градския плаж. Собственикът се оказва широко скроен правнук на БГ-преселници от някогашните османски територии, които след 1906 г. са се "разменили" с изселени към Беломорието древнопонтийски гърци. В поучителна конотация за помирителната балканска геополитика уличката се нарича "Неа Анхиало"- "Ново Анхиало", като "Анхиало" е древнопонтийското име на Поморие.

Угрижен в краткото сезонно отваряне, при тотална липса на квалифициран персонал, семейният хотелиер по български мъгливо помни, че прадядо му съчетавал рибарството на езерото Вистонида край Ксанти със сезонната паша на родопските си овце, така че при дългото "бартерно" преселване до Поморие докарал и "жива стока", и "жив занаят". Правнукът се тюхка как наследодателят му се отнесъл с недоверие към древния поморийски бизнес за вадене на морска сол, та само за "диверсификация" купил малък солник от понтийските изселници. След "национализация" по времето на социализма, връщането на запустелите занаятчийски солници ги превърнало в апетитни парцели за курортно стоителство, та сега "Ново Поморие" прилича на солунското Паралия-Катерини отпреди 30 години.

Късметът да има опитен и усмихнат сезонен сервитьор, който иначе живее в жежка Испания, явно не е достатъчен за поморийския хотелиер, та семейството му ежедневно прихожда от ненапуснатата до днес проветрива "баир махала" на първоначалното прадядово заселване. Допреди ковид кризата, групи с по-продължителен престой, водени от източноевропейски туроператори, удължавали сезона, но сега българските семейства са основният пазарен сегмент на правнука-родопски преселник и хотелското фоайе е затрупано от детски колички и надуваеми лебеди и крокодили. Още от сутринта "испанският сервитьор" предлага в промоционален пакет за плажа цаца и пържени картофки ("поморийски fish & chips") и цената няма как да не е конкурентна при извиващата се в съседство от 9 ч. опашка за хладни пици и топли банички на софийски кризисни цени. Автоматите за кафе, както по цялото Южно Черноморие, показват принудена пазарна предвидливост, а в близките супермаркети продавачите са по-любезни от столичните.

Поморие - солта на семейния туризъм

След 11 ч. свободната зона на градския плаж със ситен и сравнително чист пясък прилича на моржово сборище от тв канала Viasat-Nature, докато от ранна сутрин украинските бежанки са се "окопали" в импровизирани с камъни и пясък малки "крепости" покрай рибарския вълнолом. При жълт флаг и разрешената за къпане част от морето, и платените чадъри са еднакво нагъчкани при цена за чадър 7 лв., за шезлонг 7 лв. и масичка за 3 лв. За разлика от селските плажове по гръцкото Беломорие, душове няма, но се виждат кошове за боклук и паравани за смяна на банските.

Поморие - солта на семейния туризъм

Семейният ни хотел предлага готвено обедно меню на цени и качество, сравними с изпробвано квартално заведение и по джоба на служители от call center, но контингентът БГ-семейства с деца и гастарбайтерски внуци явно пренебрегва указанията за плажна здравословност и се напича като за последно чак до късния следобед.

Поморие - солта на семейния туризъм

Пред неизвестностите на очакващата ни зима, за традиционната БГ-устойчивост току виж допринесло и сегашното ултравиолетово облъчване на плажа. Все пак и това лято успяхме поне да дойдем на нашенското си море.

Поморие - солта на семейния туризъм

А дали за начина ни на живот и средностатистическия ни стандарт, то не си е и най-доброто?

 

Текст и снимки: Илия Тодоров

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

България - АРХИВ

Патриотичен позитив за българския курорт Кранево [01.09.2023] Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София [12.12.2021] На вътрешен туризъм по ковидно време [29.11.2021] 1 Събитиен туризъм носи оживление в Североизточна България [28.06.2021] Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм [07.05.2021] По българските маршрути на устойчивия културен туризъм [16.10.2017] 2 Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница [09.04.2017] 11 След първият сняг в Родопите [10.12.2016] Петвековна сграда в Ямбол приютява интерактивен музей [18.08.2016] 2 Майските празници - идеи за разходка [25.04.2016] В Кюстендил – града на Майстора [06.02.2016] Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви [09.11.2015] 3 Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до "Арт център Илинденци" [07.10.2015] Котел - Градът на „Джагал Войвода” и „Баба Войновица” [25.08.2015] 3 Ян Бибиян на делтапланер [18.08.2015] Хасково – град с древна история и модерен дух! [06.07.2015] Докато чакаме обещаните туристи от Индия [26.06.2015] За втори път Празник на чевермето в Златоград [05.05.2015] Туристи търсят тайни знаци в Земенския манастир [16.03.2015] Открийте Каварна и региона [17.11.2014]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (21)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Jet2holidays разширява програмата си за България

25.03.2024 14:17

Британският туроператор добавя пакети за почивка в созопол към прогамата си в България за лято 2024. [... ]

"Слънчев бряг" да стане селище, предлага браншова организация

20.03.2024 15:01

Курортният комплекс "Слънчев бряг" да стане селищно образувание, ако трябва и град, след като държавата [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Амстердам забранява отварянето на нови хотели

19.04.2024 -

Вече няма да позволява строителство на нови хотелски сгради като част от борбата срещу масовия туризъм,[... ]

България и Турция отстъпват в класацията на Which? за най-евтини дестинации

18.04.2024 -

Три по-малко известни гръцки острова са най-евтините ваканционни дестинации за почивка това лято, според[... ]

Консорциум с доминиращо американско участие поема туроператора FTI Group

18.04.2024 -

Консорциум, ръководен от американската частна инвестиционна компания Certares, пое германската FTI Group,[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 1

В Пловдив "Старинният град" и "Капана" са капани за автотуристи

06.02.2023 -

Звездите на хотелите там са повече от местата за паркиране, установява автотуристът, избрал да прекара[... ] 6