Потребител: анонимен

злободневно

Бъдещето на пакетните почивки е заложено на карта

01.12.2022 14:28

Европейската туристическа асоциация ECTAA критикува факта, че Европейската комисия иска да наложи лимит на авансовите плащания на туроператорите като част от директивата за пакетните пътувания, докато авиокомпаниите трябва да бъдат освободени от тази мярка. [... ]

Ще предизвика ли хаос по границите новата система за влизане в ЕС?

26.11.2022 10:42

От следващата година влизането в Европейския съюз за граждани на държави извън съюза е на път да стане по-сложно. Новата система за влизане и излизане (EES) трябва да влезе в сила от май 2023 г. [... ]

Световно първенство по футбол 2022: феновете се сблъскват със скъпия туризъм в Катар

19.11.2022 10:38

Катар разчита на високия клас туризъм, за да се разграничи от своя съсед Дубай. Разходите за настаняване на привържениците на футбола са сред критиките, които идват със старта на световното първенство в страната от Персийсикя залив. [... ]

- a a a + |
 

Спирала ли е наистина България издаването на визи за руснаци?

08.08.2022 10:09

Първо в руски, а после и в медии у нас се появиха противоречиви съобщения за това, дали България е спряла или само временно е преустановила по технически причини оформянето на визи за руски граждани. Предлагаме ви информация по въпроса от професионалист – Димитър Цонев, генерален директор на туроператора „Солвекс“, работещ в Русия и специализиран в изпращането на туристи за България.
Димитър Цонев‚ генерален директор на туроператора Солвекс - Спирала ли е наистина България издаването на визи за руснаци?

Димитър Цонев, генерален директор на туроператора Солвекс

Посолството на България в Москва не спира работа, не е спирано издаването на визи на руски граждани. Поради технически причини обаче сроковете за предоставяне на услугите са по-дълги от обичайните. Това каза за RATA-news /издание на Руската асоциация на туристическите агенции – бел. ред./ Димитър Цонев, генерален директор на компанията Solvex, който е разговарял по темата с българския посланик в Руската федерация Атанас Кръстин.

На 5 август българското консулство уведоми туроператорите за спирането на приема на документи за визи - както туристически, така и за собственици на имоти. По-рано руското външно министерство съобщи, че 14 български дипломати се експулсират от страната.

България, освен в Москва, има консулства в Санкт Петербург и Екатеринбург. Консулството на България в Екатеринбург спря дейността си преди около месец. В тази връзка UAT изпрати писмо до Министерството на външните работи на Руската федерация. Михаил Малцев, президент на Уралската туристическа асоциация (UAT), обясни на RATA-news, че работата на консулството е от голямо значение за жителите на Урал: „Според нашите оценки около 40 000 жители на Урал имат недвижими имоти или бизнес интереси в България“, каза той.

В края на миналата седмица дойде отговор от МВнР, който съобщи, че на 28 юни българското външно министерство е уведомило с нота руското посолство в София за решението „временно да спре дейността на консулството си в Екатеринбург“ и очаква подобни мерки да бъдат предприети и по отношение на руското генерално консулство в българския град Русе.

Припомняме, от 25 март българските визови центрове в Москва, Екатеринбург и Санкт Петербург по технически причини не приемат заявления със заплащане на консулска такса. Документи могат да подават само тези кандидати, които са освободени от плащане на консулска такса. Това са членове на семействата на български граждани и граждани на ЕС, членове на официални делегации и правителство, както и деца под 12 години. В други случаи, включително за туристически визи, руснаците са кандидатствали в генералното консулство на България в Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург.

Удължаването на времето за обработка на визите ще затрудни още повече руснаците да стигнат до България. В момента няма директна въздушна комуникация между нашите страни, всички опции са свързани с трансфери, главно през Истанбул, Ереван и съответно с увеличаване на времето за пътуване. В същото време цената на полет, например, по маршрута Москва - Варна с връзка в Истанбул през втората половина на август е около 82 хиляди рубли. До там и обратно.

Същият път към България ще отнеме 13 часа. По маршрута летят Turkish Airlines, Pegasus Airlines, Red Wings и други превозвачи. В Истанбул туристите избират или полет, или редовен автобус. В резултат, според Димитър Цонев, търсенето на България се е запазило само в тесен сегмент от скъпи турове или тези граждани на Руската федерация, които преди това са купили жилища там.

В края на юли министърът на туризма на страната Христо Проданов заяви, че „въпреки липсата на директни полети и трудната международна обстановка, през януари са регистрирани 33,58 хиляди пристигания на руски туристи с нощувка в България -Може. Това е 3,9 пъти повече от същия период на миналата година.“

По думите му нито един от руските туроператори не е обявил намерението си да затвори България като туристическа дестинация, всички са готови да продължат да работят и да се адаптират към новите условия. Вярно, досега консулската служба към българското посолство в Москва издаваше туристически визи на руски граждани по обичайния начин без ограничения.

България издава туристически визи на руснаци, но срокът за издаването им се е удължил, според консулството по технически причини. Българската национална виза не дава право на влизане и престой в Шенгенското пространство, но с нея можете да влизате в Румъния, Хърватия и Кипър. А на територията на самата България можете да влезете с валидна двойна или многократна шенгенска виза.

 

Източник: RATA-news

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Бъдещето на пакетните почивки е заложено на карта [01.12.2022] Ще предизвика ли хаос по границите новата система за влизане в ЕС? [26.11.2022] Световно първенство по футбол 2022: феновете се сблъскват със скъпия туризъм в Катар [19.11.2022] Lonely Planet посочи най-добрите туристически дестинации в света за 2023 г. [16.11.2022] Как Metaverse променя туристическата индустрия [12.11.2022] Всичко, което футболните фенове трябва да знаят, преди да отпътуват за Световното първенство по футбол в Катар [04.11.2022] Хелоуин: Зловещият Остров на куклите в Мексико може да бъде вашата мечтана дестинация [31.10.2022] Европейците резервират турски хотели за зимата [05.10.2022] Истанбул се пълни с млади руски дезертьори [24.09.2022] Какво се случи с китайската туристическа индустрия?* [17.09.2022] Загубили ли са пилотите практически опит след Ковид пандемията? [14.09.2022] Бизнес туризмът се сблъсква с растящи цени [01.09.2022] Мярката за използване на ваучери за храна за туризъм засега проработи само в хотелите [27.08.2022] Градове в Европа призовават ЕС да ограничи настаняването в стил Airbnb [22.08.2022] Туристическа компания кани туристи да посетят Украйна и да видят какво е да живееш в разгара на война [19.08.2022] Как туристическите компании могат да се модернизират, за да управляват прекъсванията в бизнеса си [15.08.2022] Финландия и Естония призовават ЕС да забрани издаването на туристически визи за руснаци [09.08.2022] Българите вече пътуват с лична карта до Турция. Ще могат ли скоро и турските граждани да влизат у нас без виза. [29.07.2022] Ерата на евтиния туризъм в Европа бързо приключва: вече само богатите ще могат да си позволят почивка на море [28.07.2022] БХРА: Държавата абдикира от решаването на проблема с концесионирането на плажове [21.07.2022]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

WTTC: Желанието на хората да пътуват е най-високо от пандемията насам

01.12.2022 14:06

Според проучване на Световния съвет за пътувания и туризъм /WTTC/ международните пътувания се завръщат [... ]

UNWTO: Образованието и инвестициите са крайъгълни камъни за трансформиране на туризма

29.11.2022 09:42

Туристически лидери от всеки глобален регион се срещнаха, за да изпълнят планове за трансформиране [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

WTTC: Градовете „да стимулират възстановяването на туризма след пандемията“

30.11.2022 -

Градкият туризъм ще стимулира възстановяването на сектора в света, според Световния съвет за пътувания[... ]

Летище Пловдив с нови чартърни полети през зимното разписание

30.11.2022 -

Зимната програма за 2022 г. на летище Пловдив започна с нови чартърни полети от и до Турция, съобщиха от[... ]

Двойно са нараснали пътниците на германските летища

30.11.2022 -

Броят на пътниците, които са излетели от германските летища през лятото на 2022 г., се е увеличил два пъти[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 21

Зимни курорти настояват за решаване на проблемите им пред комисията по туризъм в парламента

25.11.2022 -

В парламентарната Комисия по туризъм има разбиране за необходимостта от развитието на Витоша като[... ] 2

Китай е домакин на Първата световна конференция за хранене и туризъм

27.08.2018 -

Събитието ще се проведе на 5-6 септември, едновременно с международното туристическо изложение TTM в[... ] 2