Потребител: анонимен

злободневно

Кризисен спад на туризма в румънската част на Дунавската делта

26.09.2023 17:37

Местният бизнес иска компенсации от Букурещ заради войната [... ]

Неврокопският владика предостави сграда-шедьовър за Международния младежки фестивал по китара в Гоце Делчев

07.09.2023 11:58

Специалистите напоследък правят сравнения за сходствата в развитието им като трансгранични туристически дестинации на някога "затворените" за широк достъп градове Гоце Делчев и Златоград. След 33 г. "демокрация и пазарност" всички изтъкват впечатляващото и в двата града патриархално спокойствие, сигурност и възпитано внимание към гостите при запазено местно достойнство. [... ]

България: Слаб летен сезон заради войната в Украйна

05.09.2023 11:06

Първият след коронавирусната пандемия летен сезон по българското Черноморие се оказва слаб, пише в свой анализ авторитетното германско бизнес издание FWV. [... ]

- a a a + |
 

Спирала ли е наистина България издаването на визи за руснаци?

08.08.2022 10:09

Първо в руски, а после и в медии у нас се появиха противоречиви съобщения за това, дали България е спряла или само временно е преустановила по технически причини оформянето на визи за руски граждани. Предлагаме ви информация по въпроса от професионалист – Димитър Цонев, генерален директор на туроператора „Солвекс“, работещ в Русия и специализиран в изпращането на туристи за България.
Димитър Цонев‚ генерален директор на туроператора Солвекс - Спирала ли е наистина България издаването на визи за руснаци?

Димитър Цонев, генерален директор на туроператора Солвекс

Посолството на България в Москва не спира работа, не е спирано издаването на визи на руски граждани. Поради технически причини обаче сроковете за предоставяне на услугите са по-дълги от обичайните. Това каза за RATA-news /издание на Руската асоциация на туристическите агенции – бел. ред./ Димитър Цонев, генерален директор на компанията Solvex, който е разговарял по темата с българския посланик в Руската федерация Атанас Кръстин.

На 5 август българското консулство уведоми туроператорите за спирането на приема на документи за визи - както туристически, така и за собственици на имоти. По-рано руското външно министерство съобщи, че 14 български дипломати се експулсират от страната.

България, освен в Москва, има консулства в Санкт Петербург и Екатеринбург. Консулството на България в Екатеринбург спря дейността си преди около месец. В тази връзка UAT изпрати писмо до Министерството на външните работи на Руската федерация. Михаил Малцев, президент на Уралската туристическа асоциация (UAT), обясни на RATA-news, че работата на консулството е от голямо значение за жителите на Урал: „Според нашите оценки около 40 000 жители на Урал имат недвижими имоти или бизнес интереси в България“, каза той.

В края на миналата седмица дойде отговор от МВнР, който съобщи, че на 28 юни българското външно министерство е уведомило с нота руското посолство в София за решението „временно да спре дейността на консулството си в Екатеринбург“ и очаква подобни мерки да бъдат предприети и по отношение на руското генерално консулство в българския град Русе.

Припомняме, от 25 март българските визови центрове в Москва, Екатеринбург и Санкт Петербург по технически причини не приемат заявления със заплащане на консулска такса. Документи могат да подават само тези кандидати, които са освободени от плащане на консулска такса. Това са членове на семействата на български граждани и граждани на ЕС, членове на официални делегации и правителство, както и деца под 12 години. В други случаи, включително за туристически визи, руснаците са кандидатствали в генералното консулство на България в Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург.

Удължаването на времето за обработка на визите ще затрудни още повече руснаците да стигнат до България. В момента няма директна въздушна комуникация между нашите страни, всички опции са свързани с трансфери, главно през Истанбул, Ереван и съответно с увеличаване на времето за пътуване. В същото време цената на полет, например, по маршрута Москва - Варна с връзка в Истанбул през втората половина на август е около 82 хиляди рубли. До там и обратно.

Същият път към България ще отнеме 13 часа. По маршрута летят Turkish Airlines, Pegasus Airlines, Red Wings и други превозвачи. В Истанбул туристите избират или полет, или редовен автобус. В резултат, според Димитър Цонев, търсенето на България се е запазило само в тесен сегмент от скъпи турове или тези граждани на Руската федерация, които преди това са купили жилища там.

В края на юли министърът на туризма на страната Христо Проданов заяви, че „въпреки липсата на директни полети и трудната международна обстановка, през януари са регистрирани 33,58 хиляди пристигания на руски туристи с нощувка в България -Може. Това е 3,9 пъти повече от същия период на миналата година.“

По думите му нито един от руските туроператори не е обявил намерението си да затвори България като туристическа дестинация, всички са готови да продължат да работят и да се адаптират към новите условия. Вярно, досега консулската служба към българското посолство в Москва издаваше туристически визи на руски граждани по обичайния начин без ограничения.

България издава туристически визи на руснаци, но срокът за издаването им се е удължил, според консулството по технически причини. Българската национална виза не дава право на влизане и престой в Шенгенското пространство, но с нея можете да влизате в Румъния, Хърватия и Кипър. А на територията на самата България можете да влезете с валидна двойна или многократна шенгенска виза.

 

Източник: RATA-news

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Кризисен спад на туризма в румънската част на Дунавската делта [26.09.2023] Неврокопският владика предостави сграда-шедьовър за Международния младежки фестивал по китара в Гоце Делчев [07.09.2023] България: Слаб летен сезон заради войната в Украйна [05.09.2023] Как руските авиокомпании продължават да летят въпреки западните санкции [26.08.2023] До 41 пъти над нормата са замърсени плажове по Южното Черноморие [17.08.2023] „Гражданска въздухоплавателна администрация“ изиска от „Уиз Еър“ план за преодоляване на закъсненията и отмяната на полети [11.08.2023] Маса за един – забравете! Ресторантите в Барселона отказват самостоятелни вечери в полза на туристически групи [09.08.2023] Ето как „селфита на летището“ могат да съсипят ваканцията ви [06.08.2023] Туроператори искат промяна в програмите на МОН за субсидирани почивки на ученици [31.07.2023] Горещините и пожарите тази година ще наложат промяна в масовия туризъм [30.07.2023] Гореща вълна в Европа 2023: колко дълго ще продължи и безопасно ли е да се пътува? [18.07.2023] Президентът на руските хотелиери призова колегите си от Крим за отговорно поведение след взрива на Керченския мост [17.07.2023] В Шабла няма замърсяване на морето, чакат се много туристи [30.06.2023] Дубровник е най-пренаселеният с туристи град в Европа [20.06.2023] Hotels.com разкрива кои са най-необичайните поръчки за обслужване по стаите в хотелите [14.06.2023] В София се провежда международна конференция “Образование и умения в здравния и уелнес туризъм” под егидата на СОТ [03.06.2023] Масовият туризъм се превърна в централна тема на предизборната кампания в Испания [28.05.2023] Търсят се нови самолети, но има ли кой да ги произведе? [22.05.2023] Дирия e родното място на Саудитска Арабия [06.05.2023] Южен Тирол ограничава броя на туристите [20.04.2023]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Нов данък върху транзитните пътници разтревожи KLM и летище „Схипхол“ в Амстердам

27.09.2023 17:31

Холандската авиокомпания KLM изразява дълбока загриженост относно плана на холандския парламент да [... ]

3,8 млн. са туристите в България за периода юни-август 2023 г.

23.09.2023 10:43

Резултатите за летния туристически сезон са достигнали прогнозираните от Министерството на туризма, [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Airbnb призова парижани да отдават домовете си под наем за Олимпийските игри догодина

28.09.2023 -

Платформата за споделяне на жилища очаква да "подслони" около половин милион души в Париж по време на[... ]

Със 181% е нараснал броят на туристите в Тирана

28.09.2023 -

Столицата на Албания отбеляза двукратно увеличение на броя на туристите това лято и това се очакваше,[... ]

Румънските туристи идват в България заради качеството и цените на туристическия продукт

27.09.2023 -

"Сегментът на румънския гост е семейния турист", обясни пред БНР Йон Бондар, мениджър на хотел на Северното[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

България трябва да последва примера на Хърватия и да премахне концесионните такси за плажовете

19.07.2023 -

За това призова пред БТА заместник-председателят на СНЦ "Съюз на собствениците Слънчев бряг" Елена[... ] 1

Китай е домакин на Първата световна конференция за хранене и туризъм

27.08.2018 -

Събитието ще се проведе на 5-6 септември, едновременно с международното туристическо изложение TTM в[... ] 6

Отбелязаха Международния ден на мавруда с конференция

27.10.2022 -

Събитието бе организирано по повод Международния ден на мавруда – 26 октомври от Българска асоциация[... ] 3